Marile intrebari pentru Traian Basescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 28 Octombrie 2009, ora 12:40
6999 citiri
Marile intrebari pentru Traian Basescu

Traian Basescu are un program electoral bun, nimic de zis, ceea ce nu reprezinta o surpriza. Surpriza ar fi daca ideile de acolo ar prinde viata intr-un, eventual, viitor mandat. Caci nu proiectele, ci realizarea lor reprezinta punctul slab al actualului presedinte.

In programul sau, Traian Basescu evita cateva capacane importante in care au cazut cu brio ceilalti candidati.

Nu promite absolut nimic, ci propune. Iar ceea ce propune este subsumat notiunii de viziune, adica exact cuvantul cel mai asteptat intr-o tara condusa de azi pe maine, total incoerent. De altfel, programul se numeste "Viziunea mea pentru o Romanie moderna".

Programul nu contine populisme grosiere. Ar fi fost o greseala fundamentala a lui Traian Basescu sa mai calce pe drumul deja batatorit cu lozinci de tipul "Sa traiti bine!" sau salarii cu 50% mai mari pentru profesori. Dimpotriva, trebuie sa para ca s-a lecuit de asa ceva, ca ar fi, dupa cum sustine, mai responsabil decat in urma cu 5 ani.

De asemenea, Traian Basescu nu prea vorbeste despre lucruri care exced atributiile sale prezidentiale, cum ar fi medicamente pentru pensionari sau mii de locuinte pentru toti cei care au nevoie. Presedintele se cantoneaza in proiecte generale, de structura, pe cele mai sensibile zone ale societatii pentru care vrea (cuvant greu, de lider) reforma.

Reforma sociala, prin dezvoltarea clasei mijlocii (electoratul pe care Traian Basescu incearca cel mai abitir sa-l mobilizeze la vot); reforma agriculturii (de mancare este preocupata toata lumea, iar electoratul rural este extrem de numeros si disciplinat la vot); reforma in economie pentru "un mediu de afaceri mai predictibil si mai stabil" (visul cel mare al tuturor oamenilor de afaceri si al angajatilor lor), pentru mai multa eficienta si mai multa competitivitate; reforma si la nivelul asistentei sociale (tusa solidaritatii nu putea lipsi) astfel incat ajutorul social sa ajunga doar la cei care au cu adevarat nevoie de el.

In general, Traian Basescu vrea reforma la toate nivelurile, o reforma in spatele caruia sta nerostitul direct, de aceasta data, "sa traiti bine!": "Prin programul meu propun un trai mai bun, cu mai multa democratie si eficienta, intr-o Romanie moderna!",

Una peste alta, nu e nimic rau in faptul ca presedintele vrea si propune o Romanie reformata, moderna, increzatoare si prospera, dar, cam acelasi lucru isi dorea si in urma cu 5 ani. Terminologia de atunci era mai contondenta, populismele mai primitive si varful de lance, anticoruptia, s-a tocit pe parcurs.

"Tepele" din Piata Victoriei au disparut din motive de nefolosire si nicio institutie a statului nu a fost reformata in mod esential. Reforma la nivelul salarizarii bugetarilor este schioapa, cea la nivelul educatiei este inca doar pe hartie si din ea lipseste o componenta esentiala, depolitizarea. Votul uninominal este caricatural, iar reforma pensiilor va ramane departe fara o presiune imensa din partea FMI. Ce s-a ales asadar din proiectele celor cinci ani? Cateva jumatati de masura.

De vina este clasa politica, este sistemul ticalosit care a impiedicat modernizarea statului la toate nivelurile pentru a nu-si pierde privilegiile si robinetele alimentate direct de buget, ne spune Traian Basescu. In mare masura asa si este, dar cu atat mai mult avem motive sa ne intrebam de ce al doilea mandat ar aduce mai mult decat primul. Unde va gasi presedintele majoritatea, masa critica politica, pentru a-si pune in practica proiectele?

Clasa politica este aceeasi, anticipatele sunt doar o ipoteza care probabil nu va deveni fapt implinit pentru ca parlamentarii, inclusiv cei PD-L, le vor evita cat vor putea. Dar si sa avem anticipate, poporul va alege dintre exponentii aceleiasi clase politice. Si sa avem un parlament mai mic, unicameral, el va avea aceeasi compozitie toxica petnru ca, deocamdata, clasa politica nu produce altceva.

Sigur, presedintele poate miza pe un scor mare al PD-L la aceste eventuale anticipate. Istoria a dovedit insa ca atunci cand au avut de ales in Traian Basescu si propriile interese, greii PD-L nu prea au dubii. Desi este acuzat de contrariul, presedintele controleaza propriul partid atat cat si-ar dori.

"Vreau sa asigur dialogul, impartasirea de valori si idealuri precum si construirea increderii!" ne spune Traian Basescu. Dialogul cu cine? Increderea in cine? Daca ele erau posibile si pana acum de ce nu le-a promovat? Iar daca razboiul ultimilor ani a fost necesar, cum va putea fi evitat in cel de-al doilea mandat, mai ales ca nici sustinerea populara a presedintelui nu mai este cea din 2005?

Daca ceilalti candidati au mari probleme cu raspunsul la intrebarea "care-i proiectul?", Traian Basescu nu a gasit inca raspunsul la intrebarea "ce facem cu proiectul?".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#intrebari Traian Basescu, #campanie Traian Basescu, #campanie electorala, #Basescu alegeri prezidentiale , #presedinte