Mesajul lui Obama pentru Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 18:18
12147 citiri
Mesajul lui Obama pentru Basescu (Opinii)

Alegerile de peste Ocean sunt fascinante. Intr-atat de mult incat poti sa fii orbit de nefirescul lor fata de lumea veche de pe batrana Europa.

Orbirea poate merge pana acolo incat sa crezi ca, inevitabil, rezultatul alegerilor din SUA are si trebuie sa aiba vreo semnificatie pentru noi, ca trebuie sa profitam cumva si noul presedinte trebuie sa se rupa de cel vechi printr-o deschidere generoasa fata de Romania si frumosii ei cetateni care-i asteapta pe americani de-o viata si ceva.

Ca si cum am fi centrul lumii si nimic din ce se intampla nu ar putea avea loc fara sa ne afecteze direct si major, cu atat mai mult evenimentul anului, ziua alegerilor din SUA, a fost sarbatorita in Romania de catre majoritatea jurnalistilor cautandu-i sensurile si semnificatiile ascunse care vizeaza in mod inevitabil "tarisoara".

Ca si cum viata noastra ar depinde de asta, ca si cum prima grija a Administratiei Obama ar fi fost cum sa isi manifeste dragostea, respectul si recunostinta fata de noi.

De dragul absurdului, sa presupunem insa ca Barack Obama ar vrea sa transmita un mesaj prietenului sau, sa zicem, Traian Basescu, omul care l-a ajutat atat de mult in ultimul an, si romanilor - cei mai fideli dintre indragostitii lumii de Statele Unite ale Americii.

Sa ne imaginam ca Obama se filmeaza singur in biroul oval intr-un mesaj de multumire adresat tuturor omologilor sai de peste mari si tari, iar pe coltul mesei se zareste, in clarobscur, dar totusi limpede, un pistol - mitraliera.

Va imaginati atunci apocalipsa hermeneutica din platouri? Ce comoara simbolistica si spatiu infinit de interpretare a semnificatiilor si castigului sigur pe care il vom avea garantat de catre Washington. V-ati putea imagina un astfel de moment?

Ei bine, in fata asaltului de intrebari din intreaga lume, sa presupunem in continuare ca biroul de presa al administratiei prezidentiale de peste Ocean raspunde intrebarilor asa: "evident ca nu este un pistol adevarat, este o bricheta cu care obisnuiam sa imi aprind tigarile. E doar o jucarie si, desi nu mai e folosit pentru a aprinde ceva, de data asta m-am gandit sa-l folosesc drept simbol, intr-un joc nenumit cu un alt glont - bricheta de pe un alt birou prezidential din lume. Faceti legatura si veti intelege mesajul."

Credeti ca asa ceva ar fi vreodata posibil - ca pe biroul lui Obama de la Casa Alba sa apara vreodata intr-un cadru, vinovat sau nu, un pistol fie el si doar de jucarie, de stropit apa in culori?

Raspunsul la intrebare nu arunca o lumina mai larga doar asupra prezentei si simbolisticii glontului-bricheta de pe biroul de la Cotroceni cu care Traian Basescu a rupt tacerea de luni si zile, amenintand ca va vorbi ca si cum astfel va intoarce lumea pe dos, ci asupra felului in care se face politica peste Ocean si cum este inteleasa ea aici la Bucuresti.

Altfel, majoritatea analistilor au incercat sa vada avantajele realegerii lui Barack Obama in functie de simpatiile sau antipatiile lor locale. Sustinatorii presedintelui s-au declarat mult mai linistiti si increzatori ca "aliatul" si "prietenul" lui Basescu, Obama, a fost reinstalat in functie.

Adversarii sai au speculat votul politic al americanilor pentru democrati si viziunea lor de stanga. Restul pur si simplu spera ca, dincolo de numele locatarului de la White House, Romania sa primeasca si ea in sfarsit ceva gratis, cateva beneficii si privilegii clare, ori macar sa scape de corvoada vizelor.

Insa mesajul cel mai puternic al lui Barack Obama sta dincolo de ceea ce vrem si asteptam noi. Discursul sau, chiar daca ipocrit si el la baza, defineste democratia in sine, iar actiunile sale sunt o lectie pentru oricine vrea sa invete ce inseamna sa fii presedintele unei natiuni, nu a unei parti din populatie.

Dincolo de viziunea sa politica asupra viitorului Statelor Unite, discursul lui Obama i-a facut pe americani sa se simta uniti, puternici si in puterea lor sa reprezinte o singura natiune.

E un mesaj care da forta, care inspira si uneste acolo unde viata de zi cu zi dezbina. E o idee care ar putea functiona oriunde in lume, chiar si in Romania, asa cum si Statele Unite au demonstrat ca se pot folosi de toate ideile bune ale lumii, pentru a construi una dintre cele mai libere si mai puternice civilizatii din istorie.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Barack Obama reales presedinte, #Traian Basescu presedinte Romania , #presedinte
Comentarii
S
Stan
rank 1
Poza ciubotaru
ciubotaru
rank 3
ce articol mai frate unde ai facut scoala de jurnalist