Mesajul secret al comandantului de cursa lunga Traian Basescu (Opinii)

Duminica, 18 August 2013, ora 12:13
10084 citiri
Mesajul secret al comandantului de cursa lunga Traian Basescu (Opinii)

Prezenta comandantului Traian Basescu la malul marii, cu chipiu de marinar si pregatit de examen, a fost fara indoiala pentru unii prilej de ironie, pentru altii distractie tv, dar multi si-au pus intrebarea fireasca: oare ce mesaj ne transmite cu acest prilej Traian Basescu?

Comandantul de nava Traian Basescu

Sigur ca trebuie sa existe un mesaj, dar inainte de toate, Traian Basescu n-a scapat prilejul sa produca un anumit impact in public cu imaginea sa de presedinte zambind strengar pe sub chipiul marinaresc si cu postura de candidat emotionat, pregatit ori sa promoveze examenul, ori sa pice, dupa caz (ce s-ar mai fi distrat Ponta daca ar fi avut ocazia!).

Pozat in uniforma marinareasca, presedintele Romaniei stie ca asta ii umanizeaza imaginea de personalitate cu staif si de persoana oficiala, aducandu-l mai aproape de multime, facandu-l mai atractiv, chiar mai simpatic pentru prieteni si desigur mai enervant pentru antenele dusmane.

De altfel, ma indoiesc ca, terminandu-si mandatul, presedintele va lua in primire vreo nava, oricat de bine s-ar simti dansul printre marinarii sai, cu care nu trebuie sa parafeze patalamale de coabitare, pentru ca dansii sa stea drepti in front si sa nu cracneasca vreunul.

Mai curand, Traian Basescu tine sa ne mai aduca inca o data aminte ca este profesionist cu acte in regula si ca nu depinde nici de fotoliul de la Cotroceni, nici de mocirla politicii. Nimic nu-l poate opri sa stea mereu pe picioare proprii, totdeauna stapan pe el si pe profesia aleasa.

Poate ca, zambind, presedintele se intreaba in gand cam ce s-ar alege de Crin Antonescu daca ar ajunge cumva si el presedinte, daca si-ar termina mandatul si, cu experienta domniei sale de pana acum, ar fi fost pus in situatia sa ne arate ce stie sa faca mai bine. N-ar avea alta solutie, decat sa taie frunze la caini, singura treaba care nu cere experienta profesionala.

Inginerul Ion Iliescu

Probabil ca, tot zambind, se gandeste si la domnul Ion Iliescu. Fostul presedinte duce o viata de farniente si se da specialist intr-ale hidrotehnicii.

Pe scurt, am indoieli ca, inhamat la treaba, inginerul hidrotehnist Ion Iliescu ar fi in stare, doar cu mintea domniei sale, sa faca un dig, un canal, un baraj sau macar sa desfunde o chiuveta, ca sa nu zic o toaleta, unde treaba e ceva mai complicata.

N-as vrea sa ma opresc in mod special la domnul Iliescu, dar simt ca dumnealui ilustreaza perfect acel tip de om sovietic pentru care noi n-avem o definitie clara, dar in tara unde studiase dansul stiinta apelor exista un cuvant anume inventat: aparatcik.

Aparatcik era omul din nomencatura partidului, cel care terminase o scoala oarecare si luase o diploma la fel de oarecare, iar apoi a dat cu profesia de pamant si s-a angajat in aparatul de partid, devenind astfel un aparatcik profesionist.

Oricat de ciudat pare, Antonescu si Iliescu sunt doua asemenea tipuri: unul aparatcik de stanga, celalalt aparatcik de dreapta. Fireste, nu sunt singuri. Ca ei sunt multi. In primul rand au fost acei fesenisti, deveniti pedeseristi iar unii din ei ajunsi chiar si pesedisti, recrutati din fostii peceristi.

Biografii care incep in '89

Ma abtin sa dau prea multe nume concrete, dar ei sunt usor de recunoscut pentru oricine se uita pe Internet: biografia lor de pe site incepe cu anul 1989. Foarte rar mentioneaza vreunul in CV cu ce se ocupase inainte de acel an, iar daca o face, trece repede peste faza respectiva.

Reactualizandu-si brevetul de comandant, Traian Basescu a gasit momentul convenabil sa atraga atentia lumii ca, si inainte de 1989, el tot profesionist era, ca nu seamana cu altii din generatia lui, cei inregistrati atunci in nomenclatura de partid, dar nici cu unii din generatia noua, care daca se intampla sa nu-si mai gaseasca locul in politica, n-au alta solutie decat, asa cum spuneam mai devreme, sa taie frunze la caini.

Apropro, acesta mi se pare argumentul cel mai serios pentru care domnul Antonescu nu s-a putut tine de cuvant anul trecut, cand promisese in cadrul cel mai solemn cu putinta ca, in cazul in care presedintele Basescu nu va fi demis, dansul se va retrage din politica.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Traian Basescu comandant nava marinar, #Crin Antonescu meserie istoric, #Ion Iliescu meserie inginer , #presedinte