Militarii in rezerva, despre declaratiile lui Basescu: Cum poate sa vorbeasca in halul asta?

Vineri, 22 Martie 2013, ora 15:10
10050 citiri
Militarii in rezerva, despre declaratiile lui Basescu: Cum poate sa vorbeasca in halul asta?
Foto: EVZ

Purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere (ANCMRR), generalul (r) Victor Constanda, este revoltat de afirmatiile presedintelui Traian Basescu privind statutul cadrelor militare. "Tradare nationala? Cum poate sa vorbeasca in halul asta?", a intrebat Constanda.

"Nu impartasesc pozitia domnului presedinte. Nu ma asteptam ca un presedinte de stat sa foloseasca asemenea expresii. Sincer va spun, nu ma asteptam sa spuna ca se va decapita Armata, ca statutul asta este nu stiu cum, tembel, sunt niste expresii pe care pot sa le aud aici la coltul casei, unde sunt eu, dar nu de la un presedinte.

Nu-mi pot explica motivul pentru care domnul presedinte a apelat la asemenea expresii foarte grave. Tradare nationala... de catre cine, Armata sau cine? Sunt niste expresii care nu au ce cauta intr-un limbaj. El a fost militar, a fost avansat, cum poate sa vorbeasca in halul asta?", a declarat generalul Constanda pentru Ziare.com.

Basescu a respins statutul cadrelor militare: Armata poate fi supusa factorului politic

El sustine ca in niciun caz nu se pune problema decapitarii Armatei prin pensionarea generalilor, intrucat sunt o multime de alte "cadre competente" care pot sa ii inlocuiasca.

"Cu toate ca suntem in rezerva, noi mai mentinem legatura si cu cei activi. Va asigur ca sunt si altii la fel de competenti sa preia locul celor care ar fi iesit la pensie. Inapoia lor mai sunt atatea cadre competente, atatea cadre militare care ar merita sa ajunga si ei un general cu o stea, de exemplu, si nu poate pentru faptul ca cel care trebuia sa iasa la pensie nu iese. Nu ramane Armata fara cadre superioare si fara grade superioare. Niciodata n-a ramas si nici nu va ramane.

Nu stiu ce a fost in capul dansului sa faca o asemenea afirmatie. Eu nu-mi fac probleme ca Armata Romana, atata cat mai este, ca din 300.000 cat am fost au mai ramas vreo 80-90.000, nu va gasi alti comandanti", a subliniat Victor Constanda.

Basescu, cearta in direct cu un colonel in rezerva: Eu nu beau whiskey cu generalii!

Victor Constanda are gradul de general cu o stea, insa a fost si "profesor la Academia Militara, detasat in economia nationala, am lucrat la Guvern unde am facut activitati deosebite cu proiecte de acte normative". Constanda a intrat in rezerva in 1997.

Potrivit lui Constanda, ANCMRR a fost consultata de initiatorii proiectului de lege al statutului cadrelor militare. ANCMRR are 35.000 de membri, fiind considerata cea mai puternica organizatie a militarilor in rezerva.

Basescu, despre modificarea statutului militarilor: Tradare nationala sau profunda prostie

Joi seara, presedintele Traian Basescu a anuntat ca a retrimis la reexaminare legea prin care se modifica statutul cadrelor militare, intrucat, in starea actuala, este fie un "act de tradare nationala", fie o "prostie profunda".

"Am trimis spre reexaminare o propunere de modificare a legii 80, statutul cadrelor militare. Aceasta lege este plecata dintr-o initiativa legislativa a catorva parlamentari, a fost respinsa in Camera si adoptata de Senat, camera decizionala. Pot sa o interpretez ca o lege care reflecta ori un act de tradare nationala, ori un act care dovedeste o profunda prostie", a spus presedintele.

Traian Basescu a explicat ca efectul legii ar fi trecerea in rezerva a 51 de generali pana la sfarsitul anului, ceea ce ar fi dus la o situatie in care ramanea un singur general, la Comandamentul Fortelor Aeriene.

"Mi se pare in neregula ca toti oamenii acestia, la 55-56 ani, sunt generalii care au fost in Irak, Afganistan, am avut politica sa fi trecut prin teatrele de operatii. Generalii acestia nu sunt cei imediat dupa revolutie. Sunt cei care la inceputul anilor 2000 erau capitani, maiori, locotenenti colonei, au modernizat Armata, s-au instruit in comandamente NATO.

O astfel de decapitare printr-o lege naroada este inexplicabila si un act impotriva securitatii nationale si Armatei romane... Sunt generali din generatia tanara, nu generalii lui Mos Teaca, din generatia lui Dogaru", a subliniat seful statului.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#militari rezerva Basescu, #militari rezerva statut cadre militare, #Victor Constanda Traian Basescu , #presedinte