"Miluitul" lui Basescu (Opinii)

Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 22:58
2556 citiri
"Miluitul" lui Basescu (Opinii)
Foto: realitateamea.ro

Restauratia basista prezinta similitudini cu restauratia carlista din 1930, in ceea ce priveste agitatia produsa de cele doua evenimente; din pacate, capata analogii si in ceea ce priveste urmarile lor.

Sondarea terenului cu ideea desemnarii lui Ioan Rus ca premier de catre presedintele Basescu, indiferent de rezultatul alegerilor, sper sa fie doar o simpla diversiune politicianista de moment, menita sa incinga spiritele in USL.

Altfel, initiativa este una de divizare a partidelor politice, similara cu cea initiata de Carol al II-lea in perioada interbelica. Atunci, regele a divizat Partidul National Liberal, condus de Vintila Bratianu, prin atragerea lui Gheorghe Bratianu (gruparea "georgista") si Constantin Argetoianu, Partidul National Taranesc, condus de Iuliu Maniu, prin atragerea lui Vaida Voievod si Gheorghe Mironescu si Partidul Poporului, condus de Alexandru Averescu, prin Octavian Goga.

In continuare, compromiterea partidelor istorice prin procedeele "divide si stapaneste" sau prin legitimarea printr-un trecut furat a impus in Guvernul Petru Groza doi "tovarasi de drum", PNL - Gh.Tatarascu si PNT - A. Alexandrescu.

Astfel, teza enuntata de dl. Mihail Neamtu privind nominalizarea fortata a dl. Rus ca premier este un indemn la un regim in afara partidelor politice si, deci, a democratiei. Poate ca procedeul nu incalca litera Constitutiei, dar cu siguranta ii gatuieste spiritul, bazat pe reprezentarea populara prin intermediul partidelor politice.

Aplicarea judecatii glasuite de dl. Neamtu ar reprezenta lovitura decisiva aplicata sistemului partidelor politice, si asa foarte afectat de prestatiile unor politicieni trogloditi. Este o invitatie la un regim cvasipersonal sau, cel putin, la un precedent dictatorial. In perioada interbelica, acest gen de actiune a intarit camarila regala in dauna partidelor politice si a dus la regimul personal al regelui Carol al II-lea.

Sunt de acord ca partidele din Romania s-au compromis prin lipsa consecventei in aplicarea programelor politice clamate, promovarea pe cumetrii, traseismul transpartinic si izolarea de agenda cetateanului.

Pacatele partidelor nu impun distrugerea lor de catre un singur om, fie el si seful statului, ci primenirea din interior sau inlocuirea de jos in sus cu alte partide mai credibile. Nu partidele sunt vinovate, ci politicienii, care le-au aservit propriilor interese.

Democratia directa, ca in Grecia antica, este imposibila din motive obiective, iar democratia indirecta este legata ombilical de sistemul partidelor politice. In afara celor doua amintite, alt gen de democratie nu a fost descoperit inca. Orice incercare de inovatie politica in acest sens reprezinta un derapaj democratic.

Printr-o desemnare fortata ca prim-ministru, nu as vrea sa spun de Ioan Rus ca este "miluitul" dl. Basescu, asa cum erau botezati carlistii din partidele interbelice.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Traian Basescu dictatura, #partide politice Romania ideologie, #Ioan Rus prim ministru Basescu , #presedinte