New York Times: Absenta Romaniei la Varsovia nu pica bine in ochii SUA

Vineri, 27 Mai 2011, ora 18:32
7679 citiri
New York Times: Absenta Romaniei la Varsovia nu pica bine in ochii SUA
Foto: Arhiva

Presa straina comenteaza absenta Romaniei la summit-ul Europei Centrale si de Est de la Varsovia, jurnalistii apreciind ca neparticipatea tarii noastre nu va fi vazuta cu ochi buni de americani, in contextul legaturilor stranse in materie de securitate dintre Romania si Statele Unite.

In acelasi material, New York Times subliniaza ca decizia presedintelui sarb Boris Tadici de a boicota reuniunea de la Varsovia este o greseala.

Desi Serbia a fost laudata, joi, dupa ce a anuntat arestarea lui Ratko Mladici, liderul sarb isi mentine decizia de a boicota summit-ul de vineri.

"Momentul ar fi adus Serbia in lumina reflectoarelor pe scena internationala, in prezenta presedintelui american Barack Obama, insa Tadici a decis sa ramana la Belgrad, din cauza invitarii la reuniune a presedintelui din Kosovo, Atifete Jahjaga", comenteaza Judy Dempsey.

Jurnalista de la New York Times evoca declaratiile lui Denis MacShane, parlamentar britanic si expert in afaceri europene. Si acesta spunea ca "este o greseala diplomatica sa-i intorci spatele presedintelui Obama, refuzand sa mergi in Polonia pentru a saluta Statele Unite", referindu-se la presedintele Serbiei.

"Presedintele Tadici inca mai poate veni la Varsovia, fiind un erou al momentului, dupa ce l-a prins in sfarsit pe cel mai cautat criminal de razboi din lumea occidentala pentru a-l trimite la Haga", a completat parlamentarul britanic.

Cotidianul american aminteste, de asemenea, de decizia presedintelui roman Traian Basescu de a boicota summit-ul.

Presedintia confirma: Basescu boicoteaza summit-ul de la Varsovia

Judy Dempsey, autoarea articolului, apreciaza ca absenta Romaniei "nu va pica bine" la Washington, cu atat mai mult cu cat relatiile bilaterale in domeniul securitatii sunt foarte stranse.

New York Times precizeaza ca, luna aceasta, Statele Unite si Romania au cazut de acord in privinta amplasarii scutului antiracheta la Deveselu. Aproape 200 de americani vor ajuta la operarea sistemului.

Presedintii Romaniei, Traian Basescu, Serbiei, Boris Tadici, si Slovaciei, Ivan Gasparovici, nu vor participa la summit-ul pentru Europa Centrala si de Est, care se desfasoara in weekend, la Varsovia, cu ocazia vizitei in Polonia a presedintelui american Barack Obama.

Cei trei sefi de stat au decis sa boicoteze lucrarile summit-ului din cauza invitatiei adresate presedintelui Kosovo. Atifete Jahjaga, fost director adjunct al politiei din Kosovo, a fost invitata la insistentele Statelor Unite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#summit varsovia romania, #absenta summit polonia traian basescu, #new york times summit varsovia romania , #presedinte