Noul proiect al candidatului T. Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 22:07
4488 citiri
Noul proiect al candidatului T. Basescu (Opinii)

Traian Basescu a anuntat demult ca nu se va retrage din politica la sfarsitul celui de-al doilea mandat, cum fals daduse sperante celor care il vedeau plecat deja pe mare.

Nu mai e un secret pentru nimeni astazi, cred, ca Basescu va face tot ce va putea, si ceva in plus, astfel incat sa joace un rol hotarator in alegerea noului presedinte. Odata pentru ca poate viseaza in mod real sa ajunga premier, iar in al doilea rand din activarea instinctului de conservare.

E un fapt unanim recunoscut, chiar daca intr-o mai mica sau mai mare masura, ca presedintele recapata pe masura ce se apropie de sfarsitul mandatului influenta si putere tot mai mari pentru a influenta balanta alegerilor, fie ca o va face in sens negativ sau pozitiv, pentru un partid ori pentru un candidat sau altul.

Cred ca singura intrebare care nu a primit un raspuns sigur este daca critica venita din partea lui Traian Basescu are ca rezultat cresterea in sondaje a celui luat drept tinta, cum pare inca a fi in cazul lui Victor Ponta, sau presedintele a inceput sa isi echilibreze cota de incredere si, in consecinta, si rezultatul actiunilor si declaratiilor sale politice.

In 2012, de exemplu, s-a dovedit ca iesirile zilnice la ore fixe pentru a-l critica pe Victor Ponta si a da de pamant cu USL au avut efectul opus.

In 2014, dupa ruptura USL si dezamagirea unei bune parti din electoratul care isi pusese ultimele iluzii in spatele colosului care promitea "dreptate pana la capat", sansele ca atacurile si criticile lui Traian Basescu sa aiba efectul logic pe care il are orice critica au crescut direct proportional cu erodarea de care are parte Victor Ponta la guvernare.

Probabil alegerile europarlamentare vor oferi un indiciu celor care stiu sa coroboreze actiunile, declaratiile si forta masinariei de partid din spatele candidatilor.

Un raspuns sigur la aceasta intrebare este esential pentru viitoarea strategie a lui Traian Basescu, indiferent alaturi de cine si impotriva cui se va hotari sa isi joace ultima carte din pozitia de presedinte.

Raspunsul este important pentru ca, daca efectul actiunilor si declaratiilor va fi in continuare opus intentiilor reale ale emitentului, atunci intregul film in care joaca Traian Basescu, de opozant acid si fervent al lui Victor Ponta, se va prabusi intr-o continuare cinica a pactului de colaborare.

Raspunsul e la fel de important si pentru Victor Ponta, pentru ca exista posibilitatea sa se prabuseasca si singurul discurs pe care il rosteste premierul in aparitiile sale neintrerupte de la televiziunile de stiri - "Basescu e de vina", "scopul nostru e sa va scapam de basism".

Pe scurt, in cazul in care critica presedintelui devine credibila iar efectele reale, cei doi actori vor fi obligati sa isi puna in acord intentiile cu declaratiile.

Nu va fi, evident, nicio schimbare dramatica la nivel vizibil, dar aliantele si strategiile politice vor suferi modificari importante.

Abia din acel moment galceava lor va capata macar relevanta electorala. Pana atunci, totul ramane in umbra unei suspiciuni ce trebuie sa fie si sa ramana cvasi-totala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Traian Basescu europarlamentare, #Basescu sprijin presedinte, #Basescu premier , #presedinte