Numele lui Traian Basescu, in dosarul de mita al medicului lui Omar Hayssam

Joi, 09 Aprilie 2015, ora 17:26
16232 citiri
Numele lui Traian Basescu, in dosarul de mita al medicului lui Omar Hayssam

Numele fostului presedinte Traian Basescu apare in dosarul in care medicul sirian Mohamad Yassin, care a negociat in 2005 eliberarea jurnalistilor romani rapiti in Irak, a fost arestat preventiv saptamana trecuta.

Mohamad Yassin, care ar fi cerut doua milioane de euro mita de la Omar Hayssam pentru a-l scapa din inchisoare, ar fi spus, in 2014, ca are o relatie buna cu Traian Basescu.

Yassin, medicul omului de afaceri, ar fi mentionat numele fostului sef de stat, in timpul discutiilor cu Omar Hayssam, in care incerca sa il convinga pe acesta din urma sa ii dea cele doua milioane de euro, intrucat isi poate exercita influenta asupra unor persoane si ii poate scapa de condamnare, arata Digi 24, care citeaza motivarea instantei de la Tribunalul Bucuresti pentru arestarea lui Yassin.

Astfel, medicul s-ar fi folosit in discutiile cu Omar Hayssam de faptul ca avea o presupusa relatie buna cu Basescu, insa nu i-ar fi spus direct ca il va usura situatia juridica prin intermediul fostului presedinte.

"Inca de la momentul primei intrevederi cu cei doi denuntatori, din data de (...) 2014, se vorbeste despre relatia stransa pe care inculpatul Y.M. pretinde ca ar fi avut-o cu (...) T.B., relatie care s-ar fi stricat din cauza instrainarii in baza unor procuri a imobilelor pe care O.H. i le-ar fi transmis inculpatului Y.M. In ciuda acestei deteriorari a relatiei, inculpatul a pretins ca in urma cu o zi (2015), prin raportare la data convorbirii cu O. (2015), l-a sunat pe acesta de ziua lui, acest aspect fiind afirmat si de catre martorul (...) in declaratia data in data de (...) 2014.

Apelativul cu care interlocutorii il identifica pe cel la care se refera este (...) si, desi inculpatul T.F. a pretins in declaratia data in fata procurorului ca nu stie despre cine este vorba, martorul denuntator mentioneaza in mod expres ca este vorba despre T.B.", se arata in motivarea instantei, citata de Stiripesurse.ro.

Cu toate acestea, Mohamad Yassin a respins acuzatiile DNA, sustinan ca nu s-a folosit de numele fostului presedinte pentru a obtine bani de la omul de afaceri.

Yassin Mohamad a fost trimisul oficial al fostului sef de stat Traian Basescu in negocierile cu rapitorii ziaristilor romani in Irak, precum si beneficiarul unei parti din averea lui Hayssam, dupa ce acesta din urma a fost acuzat de terorism.

Medicul sirian, arestat preventiv

Yassin a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, pe 4 aprilie. Procurorii suspecteaza ca sirianul ar fi primit mita doua milioane de euro, pentru a ajuta o persoana denuntatoare in acest dosar, sa scape de inchisoare. Banii ar fi fost intermediati de omul de afaceri Fadel Tahli. Desi DNA nu precizeaza cine este denuntaorul, presa a relatat ca este vorba despre Omar Hayssam.

Medicul implicat in eliberarea jurnalistilor romani rapiti in Irak, retinut de DNA: Mita de 2 milioane de euro

Medicul lui Omar Hayssam, arestat pentru 30 de zile - mita de milioane de euro

Astfel, sirianul Yassin este acuzat de trafic de influenta, in timp ce Fadel Tahli este suspectat de complicitate la trafic de influenta.

Procurorii detaliaza ca, in perioada octombrie 2014 - martie 2015, Yassin, in mod direct si prin intermediul lui Tahli, a pretins de la doua persoane, denuntatoare in dosar, suma de aproximativ doua milioane de euro.

Sirianul a promis ca isi va exercita influenta asupra organelor judiciare, astfel incat sa fie desfiintata, pe cale extraordinara, o hotarare de condamnare la inchisoare cu executare in cazul unuia dintre denuntatori, care ar fi urmat sa fie pus in libertate.

Arestarea medicului lui Omar Hayssam vine dupa ce acesta din urma a fost condamnat definitiv, in urma cu doua saptamani, la 23 de ani si patru luni de inchisoare, pentru terorism, in urma unei decizii a judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#medic Tassin Basescu, #nume Basescu dosar Yassin , #presedinte