O fi bine, domnule presedinte? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 15 Aprilie 2014, ora 14:08
14522 citiri
O fi bine, domnule presedinte? (Opinii)
Foto: presidency.ro

"Mai bine ar face sa stea in banca ei (...) si sa se preocupe de ce se intampla pe mosia sotului, inteleg ca se intampla multe lucruri rele acolo, ca s-ar putea sa nu-l mai gaseasca intr-o zi acasa", a declarat presedintele, duminica seara, despre Gabriela Firea, senator PSD si membru in comisia Nana, sotia lui Florin Pandele, primarul din Voluntari.

Santaj si amenintare, a strigat intr-un glas PSD, care a si anuntat ca va depune o plangere penala impotriva lui Traian Basescu.

Nu stiu daca sunt intrunite elementele constitutive ale vreuneia dintre aceste infractiuni. Dupa stiinta mea, nu e nevoie de o plangere a PSD, ci de o plangere prealabila a persoanei care se considera vatamata.

Iar daca e vorba de amenintari, inclusiv cu Justitia, PSD si dl. Ponta sunt campioni. Cand spui despre presedinte ca "isi joaca viata si libertatea", cum a declarat premierul cu ceva timp in uma, sau cand spui "sunt sigur ca va ajunge la inchisoare" cum se numeste?

Dar dincolo de jocul de imagine, PSD exploateaza o eroare de proportii a lui Traian Basescu, o eroare care depaseste cu mult relatia cu familia Pandele.

Cand rostesti o propozitie precum aceea rostita de presedinte duminica seara, poti viza, in principiu, doua posibile situatii. Fie sotul dnei Firea nu va mai ajunge acasa in urma unei agresiuni fizice, fie in urma retinerii de catre procurori.

Daca dl presedinte are cunostinta ca la adresa unui cetatean roman exista o amenintare fizica, are obligatia sa o dezvaluie organelor abilitate. Dar nu cred ca ne aflam in acest caz.

Mai degraba, cred ca Traian Basescu lasa sa se inteleaga ca dl. Pandele ar putea avea probleme juridice, avand in vedere ce se intampla pe "mosia" acestuia. In aceasta directie duc, de altfel, si precizarile ulterioare ale purtatorului de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Bogdan Oprea:

"Dorim sa o asiguram pe doamna senatoare ca Romania este un stat de drept si ca, daca sotul domniei sale nu a comis nicio ilegalitate in procesele de retrocedare si de restituire pe care le-a aprobat ca primar al orasului Voluntari, atunci nu are de ce sa fie ingrijorata sau sa se simta intimidata".

Poate ca a fost o vorba aruncata la nervi.

Dar va intreb: daca maine dl Pandele ar fi pus sub acuzare, eventual retinut, pentru o acuzatie penala, eventual legata de retrocedari, cata lume isi va putea pune intrebarea daca nu cumva este vorba despre o razbunare a lui Traian Basescu pentru ancheta Nana? Si, implicit, daca nu cumva DNA actioneaza la comanda politica?

Oare in felul acesta presedintele nu ii ofera un urias ajutor lui Florin Pandele in ipoteza unor eventuale probleme penale si nu vulnerabilizeaza o eventuala actiune a DNA? Si, implicit, nu loveste presedintele in credibilitatea actului de justitie tocmai acum cand asistam la o ofensiva fara precedent anticoruptie?

Prin declaratiile acestea insinuante, de tip "Nu e bine, domnu' chestor", presedintele ofera argumente celor care sustin ca domnia sa controleaza Justitia.

Si de-abia acest lucru este foarte grav, nu emotia pe care a resimtit-o sau nu dna Firea, nu eventuala disputa in instanta dintre persoanele fizice Basescu si Pandele.

La experienta politica pe care o are, mi-e imposibil sa cred ca Traian Basescu nu putea sa anticipeze acest efect al declaratiei pe care a facut-o.

Si ma intreb daca presedintele a ignorat acest efect sau l-a urmarit. Nu ca vreuna dintre aceste variante ar fi scuzabila. Cand esti presedinte, nu spui tot ce iti trece prin cap, iar efectele pe care le generezi chiar si involuntar iti sunt la fel de imputabile ca acelea pe care le-ai intentionat.

Dar, teoretic desigur, in ecuatia puterii, presedintele poate fi avantajat de mentinerea impresiei ca ar controla Justitia. Pentru ca pe masura ce se apropie sfarsitul mandatului, puterea efectiva scade. Si atunci poate fi util sa sugerezi existenta unor parghii de control care dau frisoane oricui.

C-o fi una, c-o fi alta stie probabil doar presedintele insusi. Cert este ca, daca Traian Basescu stie ca se intampla lucruri rele pe mosia lui Florin Pandele, daca stie despre retrocedari ilegale, are o singura conduita legitima, ba chiar as spune obligatorie: sa faca plangere la Parchet si sa lase magistratii sa decida.

De la orice altceva, presedintele ar trebui sa se abtina, pentru ca decredibilizarea Justitiei, voluntara sau nu, este inacceptabila, indiferent cine o comite si in ce fel o comite.

Asa cum nu cred ca este acceptabil pentru premierul unui stat de drept sa promita dreptate pentru corupti si sa compare actiunea procurorilor cu represiunea din decembrie '89, asa nu este acceptabil din partea presedintelui sa sugereze ca ar avea o influenta asupra mersului Justitiei sau macar cunostinte nepublice despre mersul acesteia.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Basescu Firea Pandele, #Basescu DNA justitie, #Basescu plangere penala PSD , #presedinte