Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Opinii: O sala complet goala in fata presedintelui

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 12:40
9376 citiri
Opinii: O sala complet goala in fata presedintelui

In fata unei sali dezarmant de goale, populata doar de parlamentarii coalitiei majoritare, Traian Basescu a tinut din nou un discurs foarte corect, continand o seama de diagnostice exacte ale societatii romanesti.

In esenta, Traian Basescu a explicat ca situatia financiara grea de astazi este rezultatul nemuncii, al abuzurilor, al proastelor practici ale guvernarii, al politizarii excesive la nivelul aparatului de stat, al managementului profund defectuos. Si ca de-abia tratarea acestor boli va putea aduce redresarea economica, dar si a crizei grave de incredere pe care o traverseaza societatea romaneasca.

Mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate, dar si o egalitate de tratament intre stat si firme atunci cand vine vorba despre obligatia achitarii datoriilor. Din cauza dezechilibrelor macroeconomice profunde, nimeni nu vrea sa imprumute Romania pe termen lung, o dezvaluire cu adevarat grava, iar Romania nu poate merge inainte daca investitorii isi pierd increderea in capacitatea noastra de a face reforma.

Tot ceea ce a spus presedintele de la tribuna Parlamentului este perfect corect, dar in egala masura inutil. Pentru ca intre adevarul acestor spuse si intentiile reale ale celor care au puterea executiva si, in egala masura, ale celor care tanjesc dupa ea sunt nu doar diferite de cele punctate in discursul prezidential, ci chiar diametral opuse.

Sa luam cateva exemple. Ne spune Traian Basescu ca intre 2004 si 2008, adica in timpul guvernarii Tariceanu numarul asistatilor social, in diferite forme, practic s-a dublat: de la 6 milioane la 13 milioane. De aici, desigur, o presiune uriasa pe buget, la care PNL a consimtit din considerente electorale si sub presiunea santajului PSD. Dar ce au facut guvernele Boc in 2009 si prima parte a lui 2010 pentru a corecta aceasta aberatie? A introdus pensia minima, adica tot o forma de pomana electorala. Atat a facut.

Corect spune presedintele ca politizarea excesiva din administratie este motivul pentru care avem institutii cu performante modeste: "Obiectivul nostru nu este sa avem multi functionari cu salarii mici, ci un corp de elita de functionari bine platiti. Acest lucru inseamna selectia personalului pe criterii de performanta, nu politice".

Nimic mai adevarat, iar aceasta politizare este o traditie, chiar in pofida legilor, de exemplu aceea a functionarilor publici. Dar ce au facut guvernele Boc pentru a combate politizarea? A legalizat-o. In acest moment, exact ca in cazul guvernarii Nastase, de la ministru la femeia de serviciu din ultima deconcentrata, totul este politizat, chiar cu pretul dublarii unor titulari de functii.

Vorbeste Traian Basescu despre faptul ca inainte de a invoca subfinantarea sistemului sanitar ar trebui sa vedem cati bani inghite el: "In ultimii 10 ani, fondurile pentru sanatate au crescut de 4 ori, insa calitatea serviciilor nu a crescut, este o dovada a folosirii necorespunzatoare a resurselor". De ce o fi asa? Pentru ca managementul spitalelor este foarte slab, desigur. Dar cine sunt managerii, cati dintre ei au ajuns acolo pe criterii profesionale si cati au supravietuit vreunei schimbari de putere?

Imensa majoritate a venit si a plecat cu puterea si a avut grija ca in timpul mandatului sa se imbogateasca, dar sa recompenseze si partidul binefacator. Cu banii sanatatii, se-ntelege.

De ce nu exista incredere pentru imprumuturi pe termen lung si pentru investitii majore? Pentru ca nu exista predictibilitate in mediul de afaceri, pentru ca legislatia fiscala este ca frunza in vant, pentru ca nu exista un program coerent de relansare economica si niciun indiciu de viziune economica. Dar cine a instalat de doua ori un premier fara minima expertiza economica? De ce in decembrie 2009, dupa alegeri, presedintele nu a avut puterea sa-l desemneze din nou premier pe Lucian Croitoru? De ce a tolerat pana in mai 2010 acumularea dezechilibrelor si deficitelor la toate nivelurile, retras intr-un inexplicabil autism?

Sebastian Vladescu pretinde ca necesitatea masurilor de austeritate a devenit clara inca de la inceputul lui 2010 si totusi premierul a continuat sa promita ca niciun salariu si nicio pensie nu vor fi taiate. Nu-mi amintesc sa fi fost contrazis de presedinte inainte vizita FMI.

Si ne mai vorbeste Traian Basescu despre proastele practici ale guvernarii pe care intreaga clasa poltica ar trebui sa le combata. Care sunt acestea? In primul rand coruptia, clientelismul si conflictul de interese, care alimenteaza neincredrea poporului in guvernanti, dar si neincrederea investitorilor in Romania. Nimic mai corect! Dar proiectul de reformare a statutului PD-L al Monicai Macovei, care obliga la separarea politicii de afacerile cu statul si la excluderea din partid a urmaritilor penal a fost facut praf cu infinita ironie de liderii PD-L, in timp ce Sever Voinescu recunostea ca numarul celor din partid care care ar vota asa ceva ,,n-ar depasi cu mult grupul care a votat recent pentru caderea intregului guvern, cu tot cu Emil Boc".

Traian Basescu a vorbit in fata unei sali mai goale decat credea. A vorbit in fata unei sali absolut goale pentru ca in momentul acesta nu exista nicio forta politica, la putere sau in opozitie, dispusa sa-si asume o reforma autentica la toate nivelurile. Si sa creada cu adevarat in cele rostite, Traian Basescu nu are cu cine sa le puna in practica.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Traian Basescu Parlament, #Basescu discurs Parlament , #presedinte
Comentarii
Poza vanea
vanea
rank 4
"Proiectul de reformare a statutului PD-L ... care obliga la separarea politicii de afacerile cu statul si la excluderea din partid a urmaritilor penal a fost facut praf cu infinita ironie de liderii PD-L"