O zi fara Traian Basescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 23:58
11794 citiri
O zi fara Traian Basescu (Opinii)
Foto: Arhiva

Va propun acest exercitiu de imaginatie, foarte dificil, recunosc. Cum ar fi viata politica romaneasca daca maine Traian Basescu ar disparea brusc. Nu e chiar o fantezie. Ziua aceea chiar va veni, iar anul 2014 nici macar nu este chiar atat de departe.

Cine ar mai canaliza toate energiile negative si pozitive? In functie de cine s-ar alcatui si s-ar desface aliante? Cu ce ar mai umple televiziunile jurnale de stiri? Ce triste si anoste ar fi talk-show-urile si forumurile de pe internet! Nici nu vreau sa ma gandesc ce plictiseala generala si toropitoare ar cuprinde Romania.

Lasand gluma la o parte, ar trebui sa ne ingrijoreze teribil ca toate energiile politice ale tarii sunt absorbite in directia unui singur om. La adapostul acestei obsesii se ascunde lipsa cronica de proiect si viziune, adica adevarata cauza a baltirii noastre.

Spre exemplu, ce ar putea uni PNL si PSD in afara de ura extraordinara fata de acelasi om? Sunt doua partide adversare in mod traditional, cu ideologii diametral opuse, cu o istorie de aspra adversitate, doua partide care cu greu ar putea alcatui o coalitie circumstantiala de guvernare, in niciun caz o constructie politica pe termen lung, inscrisa la tribunal. Ca sa nu ma vorbim despre concubinajul jenant dintre liberali si Dan Voiculescu.

Crin Antonescu si Victor Ponta spun ca alianta lor este gandita pe cel putin 5 ani. Ma intreb ce ii va uni pe liberali, social democrati si conservatori dupa ce Traian Basescu se va retrage de pe scena politica. Ce vor face in ziua imediat urmatoare alegerilor prezidentiale din 2014? Isi vor imparti linistit puterea si vor guverna molcom aproape fara opozitie?

Ma indoiesc sincer. Disparitia invitabila a adversarului comun va pulveriza aceasta alianta contra naturii si ma tem ca victimele, deloc inocente insa, ale acestei destramari vor fi liberalii. Lupta impotriva lui Traian Basescu se va transforma intr-o lupta pentru impartirea golului de putere format, iar lipsa proiectului comun nu va face decat sa o accentueze.

PD-L, la randul sau, mai precis aripa Blaga a partidului, da semne de nervozitate si independenta fata de presedinte, cu replici foarte dure chiar. Ele ar fi legitime, daca s-ar baza pe un proiect politic major opus conceptiilor prezidentiale. Nu e deloc asa, singurul proiect al greilor portocalii este sa se bucure de putere nestingheriti in stil PSD, iar acest proiect este dependent de mentinerea la putere.

Mi se pare o atitudine sinucigasa. Isi imagineaza vreun lider democrat liberal ca procentele care asigura acum partidului posibilitatea de a fi principala forta de guvernare sau ramanerea la putere in fata ofensivei PSD-PNL-UDMR-minoritati ar fi fost posibile fara locomotiva numita Traian Basescu?

Isi imagineaza cumva Adriean Videanu ca ar fi castigat lejer alegerile pentru Bucuresti daca nu venea in siajul proaspatului, pe atunci, presedinte? Sau o fi uitat Vasile Blaga cum a picat cu brio propriul test de popularitate la localele din 2008? Cat despre Radu Berceanu, nu-mi amintesc sa fi castigat vreun scrutin pe cont propriu.

Oricate erori ar fi facut Traian Basescu, oricat ar fi scazut el in increderea populatiei, oricat de mare i-ar fi pierderea de popularitate, el ramane oricum mai sus decat liderii PD-L care au acum accese de independenta. Si vor descoperi acest lucru in prima zi de dupa alegerile din 2014 cand se vor trezi si fara locomotiva, cat de obosita e ea acum, si fara un proiect viabil.

Sunt revelatii pe care, in interesul Romaniei, politicienii romani de top ar trebui sa le aiba cu mult mai repede de 2014. Altfel, vom inlocui o lupta teribila si sangeroasa, cu un vid pe masura din care tot nu se va naste nimic. E timpul sa apara un proiect politic si in afara lui Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Traian Basescu presedinte, #urmas Traian Basescu, #Traian Basescu succesor , #presedinte
Comentarii
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
Poza crin-geoana
crin-geoana
rank 5
Propun si eu un test extrem de serios: poate trai leca-lumezeanu-ciomegea, ienicerii grivco si crin-voiculescu-ponta plus slugile lor kiatra-etc-wert-ulivia-etc. etc. samd o zi fara Traian Basescu?