Observatorul strain de la Cotroceni parjoleste tot (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 12:32
6721 citiri
Observatorul strain de la Cotroceni parjoleste tot (Opinii)
Foto: presidency.ro

Daca as fi in locul membrilor ARD, ascultandu-l pe Traian Basescu vorbind la ore fixe exclusiv pentru cresterea USL in sondaje, m-as simti tradat si batjocorit pentru toate sacrificiile pe care le-am facut timp de trei ani si jumatate pentru a pune cat mai multa putere in mainile acestui om, care habar n-a avut ce sa faca din ea.

De altfel, pe Vasile Blaga l-au si lasat nervii si a recunoscut public ca partidul sau, PDL, este peste ARD in toate cercetarile de piata facute pana acum.

Poate ca Blaga abia incepe sa inteleaga ca ideea lui Traian Basescu de a reconstrui peste cadavrul PDL e mai falimentara decat solutiile sale de a iesi din criza prin taieri de salarii si pensii, imprumuturi masive din exterior si investitii in parcuri si piscine.

Insa la ce alte rezultate te poti astepta cand sub umbrela ARD si-au gasit loc toti unsii si imbalsamatii din bani publici sau contracte dubioase, gen MRU, predicatori cu simpatii legionare si figuri de mari apostoli ai neamului, gen Neamtu, ori simpli traseisti si dinozauri istorici reimbalsamati toti intr-o supa imposibil de digerat.

Ce si cine sa se aleaga dintr-o atat de urat mirositoare pasta, cand pana si minima reforma a principiilor de integritate s-a transformat intr-o uriasa proba de ipocrizie, iar Udrea, Anastase si restul gastii de patati defileaza cu tupeu spre noul Parlament?

Mai bine decat oricare alt observator intern, Traian Basescu a simtit punctul mort spre care se indreapta fostul sau partid si, inteligent, vrea sa grabeasca si sa radicalizeze procesul.

Singura metoda prin care Traian Basescu isi poate asigura integritatea celui de-al doilea mandat la Cotroceni, chiar daca astfel ii va face sa sufere pe fostii colaboratori.

Asta ar fi o explicatie rationala a iesirilor altfel tot mai lipsite de ratiune ale presedintelui din ultima vreme.

Pentru ca refuz sa cred ca Basescu nu intelege ca atacurile exageratele la adresa liderilor uselisti nu fac decat sa-i intareasca si sa mobilizeze pana si electoratul care nu avea nici cea mai mica intentie de a vota cu USL.

Ba dimpotriva, cred ca stie prea bine acest lucru si de asta apasa acum pedala si mai mult. Neputand sa i se opuna nicicum, tactica e sa-i impingi si tu de la spate, in speranta ca avantul tot mai mare va face sa isi rupa gatul intr-un final.

Iar mesajul pe care vrea sa il transmita Traian Basescu e ca presedintele este puternic, are inca multe de spus si tot la el vor ajunge cei doi lideri USL, indiferent de rezultatul pe care il vor obtine la alegeri. Asigurarea postului si a mandatului - asta e singura explicatie rationala a iesirilor altfel tot mai irationale.

Pentru ca, de exemplu, cum altfel s-ar putea incadra cererea presedintelui de a vedea bugetul din partea USL, acum, cu doua saptamani inainte de alegeri, ca si cum in functie de asta ar depinde desemnarea premierului, nu de rezultatul pe care USL il va lua pe 9 decembrie.

Cat despre restul afirmatiilor lui Traian Basescu de la pupitrul prezidential, ele pur si simplu par a fi facute de un observator strain care a trait pana acum pe alt continent, iar acum a venit ca sa aplice corectii unui popor primitiv.

Iar faptul ca vorbeste mereu doar in numele Europei si institutiilor ei, nicio clipa din calitatea de ales al poporului (ceea ce evident nu mai este), confirma si mai apasat sentimentul ca dupa referendumul din 29 iulie ne-am trezit ca la Cotroceni a fost instalat un observator strain care nu face decat ceea ce e necesar pentru a-si pastra functia.

Ca presedintele isi permite aroganta de a vorbi ca si cum in ultimii opt ani s-ar fi aflat in Opozitie nu in fruntea tarii, detinand mai mult sau mai putin intreaga putere, e doar inca o mostra din adevarata mistificare a realitatii exercitata de un politician fara scrupule.

Doar in aceasta cheie a "totul pentru pastrarea scaunului" elementele de irational din discursul lui Traian Basescu pot fi intelese. Iar pentru asta ARD-PDL e inca un pret prea mic pe care el este dispus sa il plateasca fara a clipi.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Traian Basescu atac Ponta Antonescu, #Basescu critica USL, #Basescu campanie electorala, #Basescu buget USL , #presedinte