Opinii: 22 de milioane de responsabili, niciun vinovat

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 08 Iulie 2010, ora 18:31
5648 citiri
Opinii: 22 de milioane de responsabili, niciun vinovat
Foto: Echipa de imagine

O tema mai mult decat interesanta. Mai ales pentru astfel de vremuri, cand vinovatiile si macanismele acuzatiilor din toate partile catre toate directiile devin principala obsesie a tot mai multor romani.

In vremuri de criza profunda, este un lucru bine (de) stiut: creste exagerat numarul inchizitorilor, acuzatorilor, judecatorilor, insetatilor de dreptate, profetilor si justitiarilor.

Toata lumea vrea sa afle adevarul despre necazul care i-a cuprins. Toti vrem sa se faca dreptate. Avem nevoie de profeti care sa ne prezica viitorul, sa ne asigure ca totusi nu vom crapa de foame si nu vom sfarsi intr-un haos general, luptandu-ne corp la corp pentru ceea ce, odata, reprezenta un drept garantat de stat. In acest climat care sta sa mijeasca si pe plaiurile noastre mioritice, avem prima declaratie care ne introduce direct in miezul subiectului.

Presedintele deschide o cutie a Pandorei, fortat poate si de ultimele cataclisme care s-au abatut asupra noastra. Atat cele naturale, cat si cele economice. In concluzie, seful statului nu se simte responsabil de unul singur pentru destinul tarii. Nu se simte responsabil nici macar alaturi doar de ai sai, impreuna cu care guverneaza de un an si jumatate. Nu. Responsabilitatea actualei situatii ne apartine fiecaruia dintre noi.

Pe scurt, la greu, cu totii suntem responsabili de soarta tarii. "Nu ma simt singur responsabil pentru soarta tarii, toti cei 22 de milioane suntem responsabili", a declarat Traian Basescu la Radio Romania Actualitati. Mesajul transmis de presedinte catre romani este ca toti si fiecare in parte este responsabil de destinul tarii. Interesant este ca acest mesaj vine, insa, in cel mai dificil moment pe care il trece Romania din istoria sa moderna.

Cea mai grava eroare a acestei teze este ca ea desfiinteaza gradul in care suntem responsabili. Desi, aparent, afirmatia ascunde un adevar in sine - si anume ca toti suntem intr-o oarecare masura responsabili de soarta noastra - ideea lui Basescu de responsabilitate generala desfiinteaza gradul in care fiecare dintre noi este responsabil pentru soarta tarii.

Evident, cel mai responsabil dintre romani pentru soarta tarii este insasi autorul acestei teze, desi el nu este, intr-adevar, singurul responsabil. Ii urmeaza de foarte aproape toti cei care l-au sustinut, cei care l-au votat si toti cei care ii sunt in continuare fideli, sprijinindu-i proiectele, ideile si strategiile politice. Sub el imediat, in ordinea responsabilitatii, sunt toti cei pe care i-a numit in functii, in frunte cu premierul, pe care a insistat sa il numeasca de doua ori la conducerea Executivului, in ciuda faptului ca Emil Boc a fost o data demis de catre Parlamentul Romaniei.

Nu se poate pune semnul egalitatii intre responsabilitatea lui nea' Ion din satul Gumesti si raspunderea pe care o poarta premierul, de exemplu, sau, mai rau, presedintele tarii. Raspundere pe care o poarta presedintele tarii, alaturi de oamenii sai de la guvernare, plus intregul sau aparat care conduce Romania poarta o uriasa raspundere pentru destinul acestei tari.

Restul cetatenilor pot fi trecuti cu lejeritate mai degraba in dreptul victimelor colaterale ale unei guvernari cand mai rea, cand mai dezastruoasa, cand de-a dreptul apocaliptica. Da, si de nea' Vasile din Targu Frumos tine evolutia acestei tari, de alegerile pe care el le face, de valorile pe care el le are si le dezvolta, de cultura si de spiritul sau civic, de morala sa, de harnicia omului sau de viziunea sa asupra vietii.

Cu toate acestea, raspunderea lui nea' Vasile pentru destinul tarii este aproape inexistenta in raport, de exemplu, cu responsabilitatea pe care o poarta Traian Basescu. In cel mai rau caz, raspunderea pe care o poarta fiecare dintre cei 22 de milioane de romani, in mod egal, este raspunderea pentru votul pe care acestia il dau, o data la patru ani, celor pe care ii aleg sa ii reprezinte in fruntea tarii.

Presedintele a reusit sa ne transmita fiecaruia dintre noi ideea ca noi toti suntem responsabili pentru alegerea domniei sale in cea mai inalta functie a statului, unde responsabilitatea pentru soarta tarii este concentrata in cel mai inalt grad. Aici, seful statului a avut dreptate, noi toti purtam ACEEASI responsabilitate in privinta alegerii domniei sale si a consecintelor care vor decurge pana in final din aceasta alegere a milioanelor de romani care l-au votat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Traian Basescu vinovati criza, #Basescu Romania vinovati, #Traian Basescu PDL alegeri , #presedinte
Comentarii
Poza dana.grecu
dana.grecu
rank 5
Vinovatii se cunosc : Ion Iliescu, securistii, nomenclaturistii, progeniturile si clientela lor
Poza pisica_alba
pisica_alba
rank 5
Nu cred ca Basescu are atata vina cata i se atribuie. Cred ca vina trebuie impartita intre cei care au guvernat in ultimii 20 de ani cu preponderenta in anii 90 cand s-a distrus tara