Opinii: Ce s-a ales de promisiunile lui Traian Basescu?

Marti, 21 Decembrie 2010, ora 20:54
3647 citiri
Opinii: Ce s-a ales de promisiunile lui Traian Basescu?
Foto: presidency.ro

Multe vorbe, nimic realizat. Gargara inutila, dezbinare nationala. Promisiuni marete, exaltarea romanilor si saracirea de pe urma. Cam asta e tabloul unui prim an din mandatul cincinal al lui Traian Basescu. Ce s-a ales de reformele domnului presedinte si cum stam acum, in prag de sfarsit de an?

Cert este ca suntem tot in recesiune. Singura tara din Europa aflata inca in aceasta situatie. Unii zic ceva si despre Grecia, dar nu sunt foarte siguri.

Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, vorbeste despre o crestere economica, dar nu stie de unde va veni. Este sigur, ca asa i-a spus FMI si aceasta promisiune a ramas litera de lege.

Prima realizare a lui Traian Basescu este aceea ca a reusit sa aduca in Executiv pe unii dintre cei mai slab pregatiti oameni. Uitati-va la explicatiile lui Ialomitianu, la indaratnicia oratorica a lui Funeriu si la exaltarea patetica a doamnei Udrea. Pacat de Bogdan Aurescu si de Lucian Croitoru. Domnul presedinte a uitat cu totul de acesti doi profesionisti, dupa alegeri.

Traian Basescu a recunoscut in mod public ca s-a inselat in privinta crizei. Cu cata seninatate recunoaste acest lucru, de parca n-am sti ca s-a ferit de cuvantul "criza" doar ca sa treaca hopul alegerilor. In plina recesiune mondiala, domnul Basescu declara razand in fata presei ca "doar eu si Mugur (probabil Isarescu) mai credem in crestere".

Diletantismul domnului presedinte in ale economiei ni l-a readus in frunte pe Emil Boc si un ministru de Finante precum Ialomitianu. Bulgaria, spre exemplu, a numit in fruntea finantelor tarii unul dintre cei mai buni economisti din lume, citat in primii 100 de specialisti in cartile teoretice.

Reformele Romaniei au intarziat sa apara. Relaxarea mediului fiscal ramane o utopie. Vicepremierul bulgar nu este insa o iluzie si ne-a lovit in moalele capului, atunci cand ne-a lamurit in privinta firmelor care pararsesc tara noastra in favoarea vecinilor de la sud. In jur de 300 de societati isi muta sediul fiscal, in fiecare luna, in orasul Ruse, de langa Giurgiu.

Nu putem sa nu facem bilantul unui an de mandat Basescu, separandu-l de partea executiva. Domnia sa a declarat in campanie ca el si Emil Boc sunt parteneri, iar reformarea tarii va fi facuta in tandem.

Am vazut cine a fost Executiv si Legislativ in Romania anului 2010. Tocmai de aceea, domnul Boc a avut intaietate in fata lui Lucian Croitoru. Pentru ca incepuse niste reforme si trebuia sa le continue.

Carligul lui Traian Basescu, referendumul pentru Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari, zace ascuns pe undeva prin birourile unei comisii. In ciuda faptului ca aceasta era prima actiune pe care Traian Basescu promitea sa o faca la inceputul mandatului prezidential.

Se vorbea, de asemenea, despre revizuirea Constitutiei. Nu numai ca nu s-a pus la cale nicio revizuire, dar am avut parte de o foarte frecventa terfelire a legii fundamentale.

Dramatic este ca putem intra in colaps, daca nu luam bani de la FMI. Asta pare a fi singurul scop al deselor incalcari constitutionale si a calcarii pe cadavrele romanilor.

Intrebarea, care se pune, este ce facem cand n-om mai lua si va trebui sa dam si inapoi, si cu dobanda, pe deasupra? Probabil ca acea centura de siguranta isi va pierde sensul si se va transforma, intr-adevar, in colacul de salvare. Insa cat vom mai putea pacali realitatea?

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Traian Basescu bilant, #reforme Basescu, #Guvern Ialomitianu buget, #mandat presedinte Traian Basescu , #presedinte