Opinii: Cum ar trebui sa arate un presedinte ideal pentru Romania?

Sambata, 18 Decembrie 2010, ora 22:55
6668 citiri
Opinii: Cum ar trebui sa arate un presedinte ideal pentru Romania?
Foto: Arhiva

Pentru multi romani, aspectul fizic al unui presedinte al Romaniei pare a fi un element determinant pentru alegerea sa. Cunosc o doamna, cu pretentii de apartenenta la intelectualitate, pe care am auzit-o emitand fara sa clipeasca urmatoarea sentinta: "Geoana da, are fata de presedinte, ca doar nu ne trebuie un chior!".

Ei da, asta zic si eu argument electoral! Daca ar fi sa intorc putin filele calendarului inapoi, acest gen de argumente frivole ne-au pigmentat viata politica, dupa 1989, in mod constant.

Si daca ne gandim mai bine, nu s-a discutat doar de infatisarea presedintilor. Nici prim-ministrii nu au fost scutiti de ochiul vigilent al alegatorului cu simt al frumosului.

Pentru Petre Roman, doamnele de la APACA erau pregatite sa renunte la Kent si la valuta, intrand in folclorul orasenesc cu preferintele lor masculine.

Ceva mai tarziu, Stolojan s-a dovedit ca, desi era un iubitor al sporturilor de iarna, nu era suficient de rumen in obraji.

Despre Victor Ciorbea, tot unele doamne erau nemultumite de faptul ca nu te privea direct in ochi.

Se poate spune ca Radu Vasile a scapat cel mai usor. Asta poate pentru ca publicul doritor de frumos era pe atunci mai preocupat de ciocul presedintelui Emil Constantinescu.

Aici parerile au fost foarte impartite. Daca unii erau de parere ca ciocul presedintelui ii da un aer european, ceilalti, mai radicali, erau de o cu totul alta parere: "cine a mai pomenit presedinte cu cioc?"

Daca incercai sa argumentezi ca mai fusese unul prin Germania de Est, pe nume Walter Ulbricht, ti se raspundea ca au fost alte vremuri. Pai asta cam asa este.

La capitolul "prim-ministri", ar fi nedrept sa il omitem pe domnul Adrian Nastase. Despre fizicul sau, atat femeile cat si barbatii, au avut doar cuvinte de lauda, porecla de "Bombonel" fiind considerata mai mult ca un alint.

Cum stam astazi

Lucrurile stau foarte prost in zilele noastre. Nu numai din cauza crizei. Astazi, Romania nu are parte de un presedinte "aratos ca Geoana".

A incercat el Traian Basescu, in primul mandat, sa renunte, de dragul doamnelor, la acea mascare a cheliei, dar nu a fost suficient.

Nici cu primul-ministru nu stam mai bine. Uite ca n-am avut parte de un premier inalt si blond, precum Klaus Iohannis, dar ne-am procopsit in schimb cu un prim-ministru "mic la stat" si nu prea laudat, in fapt. Oricum, statura sa este un continuu subiect de bascalie gazetareasca si nu numai.

Dati-mi voie totusi sa fiu mai rezervat cu privire la acest gen de judecati. Nu pot convinge pe nimeni ca avem un presedinte frumos si nici ca avem un prim-ministru ce ar fi putut fi campion la baschet, cu toate ca, probabil, nu este mai inalt decat era Napoleon.

Oamenilor politici cu functii inalte li se pot reprosa multe lucruri. Dar cei care in chip de argumente electorale, aduc in discutie acest gen de observatii cu iz de mahala, nu ma pot convinge.

Stau si ma intreb ce sanse ar fi avut la noi in tara sa ajunga presedinte Roosvelt? Nici nu vreau sa ma gandesc ce ar fi spus sau scris un oarecare tribun despre handicapul fizic cu care a fost nevoit sa traiasca unul din cei mai straluciti presedinti pe care i-a avut America.

Ales de 4 ori in perioada 1933-1945, Roosevelt a fost unul dintre cei mai ingeniosi lideri politici ai secolului XX.

Programul sau, numit "New Deal" (reprezentand un raspuns la "Marea Criza") sau felul in care in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial a condus Alianta, in apararea impotriva puterilor Axei, sunt doar doua exemple ale felului in care, dintr-un scaun cu rotile, un om a reusit sa nu isi dezamageasca electoratul.

Sper sa nu imi sara cineva in cap si sa imi spuna ca incerc sa fac o comparatie intre cel care a fost Franklin D. Roosvelt si Traian Basescu. Ar fi culmea, dar nu m-ar mira foarte mult.

Mai sper ca Mos Craciun, in ciuda crizei, sa gaseasca in desaga sa ceva intelepciune pe care sa o daruiasca viitorilor alegatori. Vor avea nevoie in curand. Mai devreme sau mai tarziu, va trebui sa ne despartim de "nu prea esteticii nostri conducatori", care ne conduc astazi.

Atunci poate ar fi mai nimerit sa cautam in viitorii lideri ai tarii nu doar persoane aratoase. Nu de alta, dar frumusetea este trecatoare. Ne-o demonstreaza cazul domnului Geoana, pe care nici macar membrii propriului partid nu-l mai gasesc atragator.

Mai cred ca intrebarea "cum ar trebui sa arate un presedinte ideal" ar trebui reformulata in: "cum ar trebui sa fie un presedinte ideal".

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#presedinti Romania, #Traian Basescu Geoana, #premieri romani , #presedinte