Opinii: De la Carol la Basescu (I)

Luni, 20 Decembrie 2010, ora 14:12
1972 citiri
Opinii: De la Carol la Basescu (I)

Poate fi relevanta o expunere in oglinda a doua perioade din istoria moderna a Romaniei. De la un monarh controversat, pana la actualul presedinte. Argumentele pro sau contra referitoare la segmentul temporal interbelic si cel de azi sunt tot atatea motive de comparatie.

Cu inerente oscilatii si inconsecvente, in pofida imperfectiunilor ei, democratia romaneasca interbelica a cunoscut progrese remarcabile. Ca si acum, existau doua-trei partide mari, iar patentul guvernelor de coalitie a fost brevetat de Ferdinand Intregitorul. Diferentele dintre Romania acelor ani si situatia actuala apar in mai multe planuri.

Dezvoltarea economica inceputa sub domnia lui Carol I, continuata de suveranul Ferdinand si preluata de Carol al II-lea, a atins apogeul in anii '37-38, atunci cand cresterea investitiilor si a productiei industriale globale au atins un indice de 155%, comparativ cu 1927, de pilda.

Avantul industrial inseamna dezvoltare rapida. Marile monopoluri industriale si bancare dominau ramuri intregi de productie. Ca o precursoare a asa-zisului capitalism din zilele noastre, oligarhia financiara de atunci era dominata de Carol al II-lea, alaturi de magnati ca Auschnit, Malaxa, Gigurtu, Mociornita. Nervura principala, insa, era de departe munca.

Finantele

In finantele publice din perioada cuprinsa intre cele doua conflagratii mondiale, au fost eradicate pana la cele mai inalte nivele afacerile ilegale si coruptia. Au existat si atunci "curbe de sacrificiu", dar din cauze cu adevarat serioase, cum ar fi crahul bursier din 1929. Salariille reale au scazut intr-un ritm inferior celor nominale. Devalorizarea leului a fost ameliorata prin micsorarea generala a preturilor. Incepand cu 1990, populatia romaneasca sare dintr-o curba in alta. Inflatia, cel putin in acest an, se afla pe undeva pe la 8%.

Revenind, sa luam cateva exemple proprii acelui interval de timp. Dintr-o suprafata de doar un kilometru patrat, se extrageau 140 de milioane de metri cubi de gaz metan. Productia anuala de lignit depasea doua milioane de tone. Numai din Delta Dunarii se pescuiau 9.000 tone de peste pe an. Productia totala de grau a Romaniei era cu putin mai scazuta decat a Germaniei si reprezenta o cincime din cea a Canadei. Se exportau cereale in Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie. In anii 1937-1938 Romania vindea extern produse petroliere valorand 9,3 miliarde de lei, la o paritate de 0.06 per dolar american.

Latura social-economica

Desi procentul mare de locuitori ai mediului rural (80%) din acei ani s-a diminuat prin intermediul industrializarii fortate introdusa de comunism, iar dupa Revolutie, cu ajutorul granitelor deshise, Romania ramane tributara unui dezechilibru social cu tot ce deriva de aici.

Sporul demografic este negativ. S-a vandut prin privatizari grabite si controversate o avutie estimata la aproximativ 60 de miliarde de euro, pe numai o zecime din aceasta valoare. Flota comerciala, care in 1989 era a saptea ca marime in lume, a fost instrainata in conditii inca neclare. Produsul Intern Brut a scazut in primul deceniu de libertate, reusind un trend pozitiv abia dupa anul 2000.

Este lucrata abia jumatate din suprafata totala a terenurilor agricole. Romania numara peste un million de analfabeti. La capitolul sanatate, tara se afla pe locul 27 din 29 de tari europene, cu o medie de doi doctori la mia de locuitori. Transporturile, comertul exterior, cercetarea, sportul si multe alte domenii sunt sub alarma. 75% din alimentele consumate de romani vin din import. Profesorul Nicolae Belli afirma ca "tranzitia romaneasca de dupa 1990 va ramane in istorie ca o perioada mai paguboasa decat au fost ambele razboaie mondiale, luate impreuna".

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#economie Romania Carol, #economie Romania Traian Basescu , #presedinte