Opinii Exista alternative la ce ne propun Presedintele si Guvernul?

Duminica, 16 Mai 2010, ora 09:17
3254 citiri
Opinii Exista alternative la ce ne propun Presedintele si Guvernul?

Se razbuna cei 20 de ani de populism gaunos, de stat sarac care se vrea social. De capra raioasa care tine coada sus. Mai grav, autorii acestei himere stiau ca nu e posibila la noi in tara. Dar au manipulat grosolan o populatie nauca, abia iesita din tunelul celor 45 de ani de comunism.

Au promis marea cu sarea, pentru a accede, prin alegeri, la resursele tarii si la bazinul de functii publice. Asta-i durerea. Ne-au pacalit grosolan, sa aiba timp sa se imbogateasca. Comunisti, securisti, activisti, nomenclaturisti, fripturisti, toata fauna care stie sa pescuiasca in ape tulburi. Din toate partidele, sub firma binecunoscuta acum: "statul clientelar".

Opozitia PSD-ista n-a invatat nimic din cei 20 de ani. Persista in aceeasi gogoasa, in care nu mai crede nimeni. De asta au si pierdut alegerile. De fapt, cu exceptia, poate, a dlui Iliescu, nici ei nu cred dar spera, prosteste, sa ne mai pacalesca odata.

Liberalii stiu ce trebuie economiei. Dar persista in ura viscerala impotriva presedintelui Basescu si a PD-L. Ca reprezinta partidul stat, statul clientelar. Uitand ca, doar cu doi in urma, PNL reprezenta fix acelasi lucru. Acelasi partid clientelar, tras la indigo. Incercarea dlui Antonescu de a se "rupe" de acest trecut e ridicola. Un intreg partid, fost clientelar, nu-si reduce "onoarea" pierduta la un singur om.

Adica, la intrebarea din titlu raspunsul este: nu exista. Din pacate.

Si am ajuns la fundul sacului

Nu mai este timp de analize si justitie. Va veni si vremea lor. Acum trebuie, mai intai de toate, sa ne salvam. Cu toate suferintele pe care le impune refacerea echilibrelor economice si sociale. Prea multi mancatori si prea putini producatori. Cam 3 la 1. Ce sistem economic poate supravietui in aceste conditii?

Meritul presedintelui Basescu este ca si-a asumat rolul ingrat de a ne-o spune verde in fata. Recunoscandu-si in acelasi timp partea de vina si apartenenta la clasa politica care ne-a adus la faliment. Mai mult, profitand de colaborarea cu Guvernul Boc si cu o fragila majoritate parlamentara, incearca sa salveze ce mai poate fi salvat. Daca mai poate fi salvat ceva.

Am votat la alegerile prezidentiale pentru modernizarea statului roman. Ei bine, aceasta modernizare incepe aici si acum.

Nu avem prea multe de facut. Sa intelegem ca ideea statului social, ridicata la nivel de politica de guvernare de catre PSD, a fost o cacealma ordinara si interesata. Ca viata e mult mai grea decat ne-au prezentat-o politicieni interesati. Ca am trait din iluzii, dintr-o crestere economica nebazata pe productie de bunuri si servicii vandabile.

Cu o singura floare, Loganul, nu vine primavara in economie. Cu sisteme sociale (educatie, sanatate), care inghit resurse fara sa ofere la iesire rezultatele scontate. Fara infrastructura. Fara investitii in turism si agricultura. Cu activele economice vandute mai pe nimic, iar banii, atatia cati au scapat nefurati, dirijati spre intretinerea interesata a himerei cu "statul social".

Sa inghitim in sec si sa revenim la munca. Jumatate din suprafata agricola a tarii sta parloaga.

Iar justitia s-o facem cand vom avea ragazul necesar, cu judecatori iesiti din coniventa cu politicienii hoti.

Altfel, ce sa facem? Sa ne uitam unii la altii, sa ne plangem de mila si sa constatam cat de idioti am fost?

Singura sansa

Singura sansa de refacere a echilibrelor macroeconomice este o dureroasa amputare a domeniului bugetar. Este mult peste necesarul tarii noastre. Polonia are 1,8 milioane bugetari, pentru 38 milioane de locuitori. Nici nu se compara cu situatia de la noi. Abia dupa ce ne facem curatenie in acest domeniu putem spera ca sumele disponibilizate sa mearga in dezvoltare, sa atraga investitori, sa produca alti bani si locuri de munca.

Nu putem trai din imprumuturi mai mult de un an, doi. Si pe urma? De unde-i dam inapoi? Mai ales acum cand economia mondiala este inca fragilizata, creditele mai scumpe, nimeni nu mai este dispus sa riste bani, decat poate la niste dobanzi inrobitoare.

O rupere a acordului cu FMI ar insemna condamnarea tarii la izolare finaciara si economica. Pe niste piete hipersensibizate, pe care nici euro nu se mai simte bine

Depinde doar de noi

Sindicate, societate civila, presa, oameni de buna credinta. Sa nu zadarnicim eforturile Guvernului de a face ordine in casa noastra. Sa-l supraveghem indeaproape si sa-l sanctionam pentru irosirea banului public. Sa-l obligam la solidaritatea si transparenta necesare. Sa vina cu metroul la serviciu, dar sa duca pana la capat operatiunea de amputare inceputa.

Inainte ca metastaza sa cuprinda tot organismul economic. Sa actioneze impotriva evaziunii fiscale si sa se reduca la 7 ministere si 30 de agentii, iar functionarimea din administratia locala sa se injumatateasca. Este necesar un fond national de solidaritate. Care sa sprijine pe cei cu adevarat loviti de aceasta ajustare necesara.

Protestele violente ar reprezenta bomboana pe coliva. Ar alunga si bruma de investitori care ar intentiona sa vina in Romania. In Grecia si-au anulat deja rezervarile zeci de mii de potentiali turisti.

Daca nu facem toate astea, lasam copiilor si nepotilor nostri o societate si o economie bolnave.

Pe care nu le merita si pentru care n-au nicio vina.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#vinovati criza economica Romania, #criza morala Romania, #solutii iesire criza , #presedinte