Opinii: Ne paraseste presedintele?

Miercuri, 23 Iunie 2010, ora 19:17
2265 citiri
Opinii: Ne paraseste presedintele?
Foto: AP

Reales - la mustata - pentru un al doilea mandat, presedintele tuturor romanilor din tara si din strainatate s-a angajat sa realizeze un model de abordare a atributiilor inaltei demnitati in limitele prevederilor constitutionale, dar si in cadrul unor raspunderi asumate la limita Constitutiei, evident din dorinta de a suplini scaparile acesteia.

In fond, domnia sa promite sa configureze si sa testeze "pe viu" un model de presedinte implicat, care sa dea substanta functiei pentru care ocupantul este ales de cel mai mare numar de electori.

Ne reamintim faptul ca in perioada primului mandat al domniei sale au crescut in mod spectaculos salariile si pensiile, aspect subliniat si asumat in timpul nu prea indepartatei campanii pentru mandatul doi.

Puncta, extrem de sincer, faptul ca in primul mandat a avut si unele neimpliniri, a comis si unele erori, pe care se angaja sa le elimine.

Am retinut cu totii promisiunea, cei ce l-au votat, si nu au fost putini cei care chiar au crezut in sinceritatea celui care avea sansa sa ocupe primul loc in topul presedintilor postrevolutionari.

Pardalnica criza economico-financiara, despre care nimeni si nimic nu pomenea inaintea finalizarii scrutinului prezidential, a complicat in mod fatal agenda domnului presedinte care se trezeste in fata unui set de probleme cu care nu s-a mai confruntat.

Erorile prezidentiale

Prima miscare gresita a fost incapatanarea cu care a refuzat oferta Opozitiei de a numi un prim ministru sustinut de o majoritate parlamentara declarata.

A doua miscare inabila a fost numirea lui Emil Boc pentru formarea unui nou cabinet si structurarea unei noi majoritati parlamentare prin cooptarea la guvernare a "amantei de serviciu" - UDMR - cea care, ca de obicei, si-a oferit serviciile generos retribuite tuturor celor care au guvernat, indiferent de doctrina.

Refuzul lui Stolojan, care a inteles exact ce ne asteapta pe plan economic, putea sa fie pentru consilierii prezidentiali un semnal suficient de clar ca nu-i a buna.

Urmatoarea eroare se dovedeste a fi impunerea unui guvern format si condus de aceleasi personaje ce au dovedit resurse manageriale extrem de modeste si care au dus la prima si unica debarcare prin mijloace parlamentare a unui guvern.

Ca este asa se vede usor. Traian Basescu nu s-a atasat temeinic pe problematica treburilor tarii, facand o evaluare lucida a situatiei existente la momentul primirii votului de investitura.

Pe baza concluziei acestei analize, la care puteau fi cooptati specialisti din toate zonele cu expertiza in domeniu s-ar fi putut configura un program realist de stimulare a economiei cu minimul de parghii ce ii mai stau la dispozitie presedintelui.

Insa seful statului s-a risipit in negocieri lungi, delicate si penibile privind impartirea de posturi celor ce au fost fideli, cat si cu cei ce urmau sa-i sustina atat din UDMR, dar si din potentialii evadati (retineti nu am folosit tradatori) din randul Opozitiei, carieristi, oportunisti etc.

Pedelistii si-au risipit energiile si imaginatia in schimbari si numiri, infiintari si desfiintari de posturi intr-o structura extrem de stufoasa, dar mai ales extrem de costisitoare. Cine sa mai stea sa urmareasca indicatorii economici?

Si astfel, domnul presedinte comite o alta eroare, aruncand pe piata cu nonsalanta semnale false privind o dinamica optimista a ceea ce numim noi destul de fortat economia tarii.

Pe un asemenea climat de certa relaxare, vestea ca "suntem in galeata" cu paralele si privind situatia din Grecia ne cam naucesc. Ne uitam iar cu incredere la guvern si constatam ca acesta tace.

Reactii amuzante, daca nu penibile, ale unor personaje cu decoltee generoase, care pana acum nu au condus niciun compartiment in care sa gestioneze cu profit un buget de venituri si cheltuieli, ne configureaza un climat ezitant in care se distinge de la o posta incompetenta.

Si urmeaza marea, enorma eroare prezidentiala, asumarea raspunderii sale (caci din gura domniei sale le-a auzit natia pe care cu onoare o conduce) pentru masurile menite sa repuna pe linia de plutire nava ce sta sa se scufunde.

Banul, ochiul dracului

Se stie ca romanul este obisnuit cu privatiunile. Cand nu gaseste ce ii trebuie cauta sau fura, cand ii este frig mai pune o haina pe el, circa 15 ani de privatiuni ale perioadei anterevolutionare si nu numai l-au scolit in arta supravietuirii.

Dar totul pana la bani.

Iluzia sigurantei ce ti-o da banul, atat cat este el, surmonteaza povara inflatiei, considerand venitul o constanta in ecuatia cu atat de multe necunoscute pe care este obligat sa o rezolve in cotidian.

Atentand la venitul unui numar atat de insemnat de cetateni carora prin Constitutie te obligi sa le asiguri un trai decent, domnul presedinte reuseste sa-i nemultumeasca si chiar sa-i infurie si pe multi din cei care i-au acordat in 2009 fara ezitare votul.

Folosirea cinica a pretextului - "eu nu mai am ce pierde" - este dovada clara a faptului ca primul nostru demnitar analizeaza totul in castig si pierdere electorala personala fara niciun fel de preocupare privind ce au de castigat sau de pierdut cei ce l-au investit in inalta functie.

O evaluare de bun simt a masurilor adoptate de tari care traverseaza aceleasi constrangeri ale crizei puteau sa-l puna in garda pe jucatorul nostru prezidential.

Daca reducerea atat de drastica a veniturilor unui numar atat de mare de consumatori era o masura inspirata, o aplicau in mod cert si grecii, ungurii, bulgarii etc. etc.

Decizia evident pripita a fost lansata. Nu mai poti sa te dezici cand esti primul demnitar al tarii. Este o chestiune de onoare cu atat mai mult cu cat o numesti fara ezitare unica decizie corecta, singura capabila sa reduca deficitul la nivelul convenit cu finantatorul, alternativa majorarii cotei de impozitare si a TVA fiind o lovitura data investitorilor privati interni si externi.

Pleaca Basescu si Guvernul?

Dar ca sa fie si mai credibil, presedintele nostru a afirmat deasemenea fara ezitare ca, daca masurile propuse nu vor fi suficiente si va trebui sa fie completate cu majorari ale cotei unice sau ale TVA, atat guvernul cat si domnia sa vor trebui sa plece. TEXTUAL.

Nu ne-a spus unde, dar asta este mai putin important. Afirmatia ne-a blocat, ne-a speriat, ne-a ingrozit. Un slogan ce a facut cariera ne avertiza ca de ce iti este frica nu scapi. Sa ramanem fara presedintele nostru ales cu incredere de un asa mare numar de romani din tara sau de peste mari si tari ni se pare o perspectiva catastrofica.

Este cu atat mai groaznic cu cat voci extrem de avizate afirma cu certitudinea specialistului ca reducerea veniturilor unui atat de mare numar de consumatori nu vor putea reduce deficitul la nivelele convenite deci perspectiva de a ramane fara presedinte, de a trece din nou prin chinurile unor alegeri prezidentiale este aproape o certitudine.

Ar putea Domnul Traian Basescu sa se razgandeasca? Greu daca nu chiar imposibil de crezut.

In primul rand, domnia sa este un om de onoare, crescut intr-o familie cu traditii militare, scolit in lumea dura a lupilor de mare, unde cuvantul dat este mai pretios decat viata.

In al doilea rand exista precedente.

Chiar de curand, presedintele unei tari cu certe traditii cavaleresti a facut unele afirmatii inabile cu mult mai putin importante prin consecintele lor asupra poporului pe care il conducea si nu a ezitat sa-si dea demisia.

Comunitatea nationala si internationala, dar si istoria catalogheaza aceste situatii drept gesturile unor adevarati barbati de stat

Nu avem niciun motiv sa nu afirmam ca noi nu am adus in fruntea tarisoarei noastre un adevarat om de onoare, un adevarat barbat de stat. Deci riscul de a consemna premiera unei demisii prezidentiale exista.

Dar esti tentat sa-ti pui o intrebare fireasca,

Este un risc sau o sansa?

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#greseli Traian Basescu, #al doilea mandat Basescu, #masuri austeritate Basescu , #presedinte