Opinii: Traian Basescu - la final de mandat!

Autor:
Miercuri, 16 Iunie 2010, ora 09:53
5089 citiri
Opinii: Traian Basescu - la final de mandat!
Foto: www.victor-roncea.blogspot.com

Traian Basescu a vrut sa fie un presedinte-jucator si pentru asta s-a jucat cu politica romaneasca. S-a jucat asa de mult, incat acum nimeni nu-l mai crede si incepe sa fie ignorat de toti. Din punct de vedere moral, mandatul lui s-a terminat.

Orice s-ar intampla zilele astea la Bucuresti, Traian Basescu si-a epuizat toate resursele de controlare si dirijare a vietii politice romanesti. Motiunea nu a trecut, dar un lucru pare sa fie cert: guvernul Boc va trebui sa plece. Si asta nu o spune Opozitia, ci o striga din ce in ce mai tare inclusiv PD-L.

Ca guvernul Boc va fi inlocuit de o mana de tehnocrati sau ca PD-L va fi trimis cu totul acasa, este evident ca actuala forma de guvern si-a dovedit nu numai limitele, dar si completa incapacitate de a avea vreun pic de viziune sau spirit managerial.

In plus de asta, incapatanarea cu care a promovat mereu si mereu aceleasi personaje toxice (vestita tripleta B-V-B) a dezgustat inclusiv pe cei mai fideli sustinatori.

Traian Basescu si-a sprijinit primul sau mandat pe populism si pe apelarea constanta la popor, evitand sau eludand cooperarea cu guvernul sau Parlamentul. Si atunci cand a facut-o, a facut-o doar din pozitii de forta, din pozitia comandantului de vapor, avand doar niste fuste-scurte drept "purtatoare de cuvant". Basescu s-a nascut, s-a hranit si a canibalizat sustinerea populara!

Or, zilele acestea, tocmai aceasta resursa a puterii sale s-a diminuat considerabil: sprijinul popular. Oricat de mult ar merge acuma Basescu cu steagul reformei intr-o mana, cu "calugaritele" in alta mana si oricat ar incerca sa explice populatiei masurile de austeritate, credibilitatea sa este aproape nula. Caci a jucat mereu pe cartea populismului violent, evitand dialogul. Tocmai inapetenta domniei sale pentru dialog il face acum sa fie vazut ca un adversar al poporului.

Nu este clar cum se vor termina aceste zile de foc pentru tara. Dar in toate variantele, rolul lui Traian Basescu pentru urmatorii ani va fi redus la maximum. Daca va continua sa sprijine un guvern construit in jurul PD-L, nu va demonstra decat ca este total depasit de situatie si ca, intr-adevar, nu da doi bani pe stabilitatea tarii.

Daca va numi un guvern de tehnocrati, nu cred ca acestia vor mai accepta, ca pana acum, imixtiunile grave ale lui Basescu in actul de guvernare si salturile spectaculoase ale domniei sale pe langa si peste Constitutie.

Daca Opozitia va forma guvernul, atunci rolul lui Traian Basescu va fi, iarasi, redus la maximum si orice iesire publica a domniei sale nu va avea relevanta decat pentru propriii sustinatori. Dintr-un anumit punct de vedere, situatia domniei sale incepe sa semene izbitor cu situatia din timpul mandatului lui Tariceanu: un presedinte ignorat de catre guvern. Postura care, pentru Traian Basescu, inseamna o adevarata sinucidere politica, sfarsitul celui de-al doilea mandat. Personalitatea lui Basesccu se hraneste din "a fi bagat in seama". Ignorarea lui - inseamna moartea lui politica!

Joaca de-a presedintia

Rolul de "pater familias" nu-i mai sta bine lui Traian Basescu, deoarece poporul nu-l mai crede, iar rolul de sperietoare pentru cei din Modrogan demult nu mai provoaca frisoane, ci doar ranjete smecheresti.

Traian Basescu a vrut sa fie un jucator si tara i-a dat voie sa se joace cu politica romaneasca. A vrut sa fie "sef" de stat si n-a fost nici macar sef de partid. Tara i-a dat pe mana o Republica si a transformat-o intr-un stat sclavagist-contractual.

A avut mana libera, si-a impus ce guverne a vrut, in speranta ca va fi unicul depozitar al puterii in Romania. Si? Ce-a iesit? O debandada generala in care partidul domniei sale face ce stie cel mai bine: tipa, acuza, fuge de raspundere si-si calculeaza foarte bine contractele cu statul.

In plus, "joaca" asta de-a politica damboviteana l-a lipsit, treptat, nu numai de sprijinul popular dar si de respectul politicienilor, atat din tara cat si din lume. Si atunci cand presedintele nu este respectat, inclusiv tara nu este respectata.

Vor mai urma inca patru ani de mandat oficial. Patru ani in care, probabil, va mai incerca din cand in cand sa-si mai arate potenta... dar rolul sau de lider politic s-a terminat.

De la umbra parcului Cotroceni va mai urzi, periodic, scenarii de razbunare, va mai zgaria si va mai scuipa pe adversarii sai politici, va mai orchestra lovituri de "palat" si actiuni de mentinere in atentia publica.

In mod cert se va mai implica fara rusine in campaniile electorale ale PD-L din 2012 si 2014, calcand din nou peste Constitutia care nu i-a permis niciodata acest lucru! Va mai avea pusee de populism si va mai ameninta pe toata lumea de la tribuna OTV-ului.

Dar, din punct de vedere moral, mandatul sau s-a terminat in iunie 2010: lipsit de increderea romanilor, detestat de toata clasa politica (inclusiv de PD-L), rupt de orice realitate a marilor politici externe, Traian Basescu nu va mai fi decat o umbra lamentabila a primarului care nu a facut nimic, a ministrului care s-a laudat peste tot si a presedintelui care nu a semanat decat furtuna!

Timpul se va razbuna crunt pe Traian Basescu: un presedinte pe care toata lumea il va ignora!

Ovidiu Mihalache,

colabortor Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#mandat Traian Basescu, #Basescu presedinte jucator , #presedinte
Comentarii
Poza atitudini.wordpress.com
atitudini.wordpress.com
rank 5
Pistoalele alea din fotografie ar trebui tinute spre urechi.... Aia e pozitia corecta!