Oprea ii cere lui Basescu intorca in Parlament o lege votata de deputati

Joi, 09 Octombrie 2008, ora 21:04
1663 citiri
Oprea ii cere lui Basescu intorca in Parlament o lege votata de deputati
Fot: Arhiva

Presedintele IICCR, Marius Oprea, face apel la presedintele Basescu sa nu promulge legea de respingere a unei ordonante prin care se stabileau indemnizatii reparatorii pentru cei care au suferit in urma revoltei anticomuniste din 1987, printre acestia figurand si Doina Cornea.

Presedintele Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului(IICCR) Marius Oprea a declarat, joi, pentru NewsIn, ca ii cere presedintelui Traian Basescu sa intoarca in Parlament o lege votata, in 30 septembrie, in Camera Deputatilor.

Prin legea respectiva se respinge o Ordonanta de Urgenta a Guvernului care instituia masuri reparatorii, constand intr-o indemnizatie de aproximativ 16-17 milioane de lei vechi si posibilitatea pensionarii cu cinci ani mai devreme, pentru participantii la revolta anticomunista de la Brasov, din 1987.

"In acest moment exista doua cai de actiune: solicitam presedintelui Traian Basescu, in calitate de initiatori-IICCR a initiat ordonanta-sa nu promulge legea de respingere si sa o intoarca la Guvern, iar daca presedintele nu va face acest lucru, vom proceda ca in cazul CNSAS, vom da o noua Ordonanta de Urgenta, care sa vina in prelungirea ordonantei respinse", a sustinut Marius Oprea, precizand ca Institutul are deja pregatit un nou nou act normativ cu acelasi continut, dar cu alt titlu.

Presedintele IICCR a spus ca, daca seful statului va promulga aceasta lege inseamna ca "acea condamnare a comunismului a fost facuta doar de fatada".

Oprea a precizat ca, pentru ordonanta care stabilea aceste masuri reparatorii s-au obtinut avizele necesare de la Ministerul Muncii si Ministerul Economiei si Finantelor si ca efortul financiar nu este unul foarte mare, avand in vedere ca valoarea indemnizatiilor se afla in jurul sumei de 17 milioane de lei vechi, iar beneficiarii acestor bani sunt in numar de aproximativ 100, printre care si Doina Cornea.

Intentia Guvernului a fost de a completa Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, prin adaugarea la categoria persoanelor care beneficiaza de drepturi si a celor "care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987".

Astfel, de aceleasi drepturi ca si revolutionarii ar fi trebuit sa beneficieze persoanele care au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov, din noiembrie 1987, dar si sotul ori urmasii acestora. De prevederile legii nu se bucura persoanele care au facut parte din aparatul de represiune, securitate si militie sau au desfasurat activitati de politie politica.

Textul, adoptat de Guvern pe 13 februarie, la initiativa Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului, a fost respins de Camera Deputatilor, for decizional, pe 30 septembrie. Legea a plecat la presedintie, spre promulgare, pe 8 octombrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Parlamentul Suediei a adoptat o lege care reduce vârsta minimă pentru schimbarea legală a sexului de la 18 la 16 ani şi facilitează accesul la intervenţii chirurgicale. Legea a fost...
Violența domestică a devenit infracțiune în Kazahstan. Ce pedepse riscă agresorii
Violența domestică a devenit infracțiune în Kazahstan. Ce pedepse riscă agresorii
Violenţa domestică împotriva femeilor şi a copiilor a devenit infracţiune în Kazahstan, după ce preşedintele Kasîm-Jomart Tokaiev a semnat luni o nouă lege, relatează marţi, 16 aprilie,...
#Marius Oprea, #Traian Basescu, #promulgare, #lege, #revolutionari, #brasov, #1987 , #presedinte