Partidele sunt de acord cu Pactul pentru educatie (VIDEO)

Miercuri, 27 Februarie 2008, ora 16:40
946 citiri
Partidele sunt de acord cu Pactul pentru educatie (VIDEO)

Desi reprezentantii partidelor politice care au participat, miercuri, la consultarile cu presedintele Traian Basescu, au fost de acord cu ideile ce compun Pactul National pentru Educatie, documentul nu a fost inca semnat. Reprezentanii PSD si PNL au anuntat ca vor trimite in zilele urmatoare noi propuneri pentru program, urmand ca documentul sa fie semnat, cel mai probabil, in cursul saptamanii viitoare.

Presedintele PD-L, Emil Boc, a exprimat disponibilitatea formatiunii pe care o reprezinta de a semna Pactul, precizand ca au trimis propunerile inca de la inceputul saptamanii. Printre punctele asupra corora PD-L a insistat se numara si cercetarea. Boc a tinut sa exemplifice situatia in care se afla acest domeniu, comparand obtinerea unui titlu de doctor cu obtinerea permisului auto.

"Cercetarea este pusa pe plan secundar, iar diplomele de doctor au inceput sa fie dobandite la fel de usor ca o licenta de conducator auto sau poate chiar mai usor", a spus liderul democrat-liberal.

Observatiile facute de PD-L se mai refera la reforma curriculara, descentralizare, reducerea inechitatii, investitii pentru campusuri, depolitizarea si profesionalizarea managementului.

"Orice partid va veni la putere va avea un document public si vor fi obligati, sub sanctiunea oprobiului public, sa respecte cele spuse acolo atat in activitatea in minister, cat si in Parlament", a explicat Boc, adaugand ca nu exista semnul egalitatii intre Pact si pachetul de legi pentru reforma in educatie.

PNL, prin ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, s-a declarat de acord de asemenea cu semnarea pactului.

Adomnitei a facut, insa, aluzie la anul electoral in curs, insinuand ca educatia nu este altceva decat o actiune electorala.

"Ne bucuram (n. red. - PNL) ca presedintele si celelalte partide gasesc educatia ca fiind un subiect important, as zice de siguranta nationala", a punctat Adomnitei.

El a precizat ca liberalii ar pune totusi accent pe educatia religioasa.

Vicepresedintele PSD Vasile Dancu a precizat ca seful statului a fost de acord ca Pactul sa fie semnat intr-un loc "simbolic", fara conotatii politice.

Intrebat despre faptul ca PSD sustine alocarea a 7% din PIB, vicele PSD a sustinut ca problema va fi discutata in sedinta de joi a conducerii partidului, dar ca indiferent daca este vorba de acest procent sau de cel actual, de 6%, important este ca acesta sa se refere la "efortul bugetar concret".

Presedintele UDMR, Marko Bela, a aratat ca in perioada actualei guvernari s-a facut un "progres real in privinta bugetului si a investitiilor", dar ca a venit momentul si pentru o reforma a continutului.

Singurele observatii ale UDMR s-au referit la invatamantul in limba minoritatilor, dar presedintele Uniunii nu a facut vreo referire concreta in declaratia de presa sustinuta pe aceasta tema.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#consulatri, #pact, #educatie, #partide, #Basescu , #presedinte