Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

PCM critica declaratia lui Basescu legata de autonomia Tinutului Secuiesc

Luni, 02 Februarie 2009, ora 20:13
2340 citiri
PCM critica declaratia lui Basescu legata de autonomia Tinutului Secuiesc
Foto: wordpress.com

Presedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat, luni, ca autonomia este o lege de baza a omului si nu presedintele Traian Basescu este cel in masura sa dea sau nu autonomia Tinutului Secuiesc.

Kulcsar Terza a declarat, luni, pentru NewsIn, ca presedintele Traian Basescu este un politician, iar daca acest lucru se poate modifica, in schimb Secuimea ramane si va exista si in viitor, iar existenta ei nu poate fi contestata indiferent de declaratiile care se pronunta impotriva ei.

"Autonomia este un drept fundamental pe care nu ni-l poate lua nimeni. Traian Basescu este un politician. Poate maine sau peste un an nu va mai fi, dar Secuimea va fi. Secuimea nu o poti muta", a afirmat Kulcsar.

Presedintele PCM Covasna considera ca autonomia Tinutului Secuiesc este realizabila si a indicat ca un fapt bun si un pas inainte adoptarea hotararilor pentru referendum.

"Nu Traian Basescu ne va da sau nu autonomia. Acest drept nu ni-l poate lua nimeni", a spus Kulcsar, cu mentiunea ca vor continua demersurile lor in vederea atingerii dezideratului de autonomie teritoriala al comunitatii maghiare.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la Budapesta, dupa o intalnire avuta cu omologul sau ungar, Laszlo Solyom, ca Romania nu va acorda niciodata autonomie Tinutului Secuiesc, deoarece, prin Constitutie, Romania este definita ca un stat unitar suveran.

Seful statului a subliniat faptul ca Romania nu va accepta conceptul de drepturi colective pentru minoritati, dar, in schimb, Romania sustine fara rezerve drepturile individuale.

Basescu a aratat ca minoritatile recunoscute oficial in Romania au dreptul de a studia in limba materna, de a-si pastra cultura si de a fi reprezentata politic in Parlament.

La randul sau, presedintele Ungariei a sustinut ca relatiile dintre Romania si Ungaria sunt bune, dar acest fapt nu inseamna ca cele doua state nu pot avea opinii diferite. Solyom a aratat ca Ungaria nu pune la indoiala faptul ca politica Romaniei in privinta minoritatilor corespunde normelor europene.

Acesta a spus ca este dreptul suveran al fiecarui stat de a recunoaste sau nu principiul drepturilor colective, ceea ce nu inseamna ca Ungaria nu va continua sa sustina autonomia teritoriala a minoritatii maghiare din Romania in cadrul limitelor impuse de Constitutia romana.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Traian Basescu, #Tinutul Secuiesc, #declaratie autonomie secuime, #PCM Covasna, #critica presedintelui , #presedinte