Pe baza acuzatiilor fara dovezi ale lui Ghita, Basescu zice ca ar trebui arestati Kovesi si Coldea, asa cum a fost Elena Udrea

Joi, 05 Ianuarie 2017, ora 21:24
23987 citiri
Pe baza acuzatiilor fara dovezi ale lui Ghita, Basescu zice ca ar trebui arestati Kovesi si Coldea, asa cum a fost Elena Udrea
Foto: Arhiva Ziare.com

Traian Basescu sustine ca generalul SRI Florian Coldea si sefa DNA, Codruta Kovesi, ar trebui arestati, asa cum a fost si Elena Udrea, daca toate acuzatiile lansate de Sebastian Ghita sunt adevarate.

Fostul presedinte a reactionat, ca de obicei, imediat ce Romania TV a difuzat o noua inregistrare cu fugarul Ghita, in care acesta aduce alte acuzatii, fara dovezi, la fel ca toate cele de pana acum.

Amintim ca Ghita a fost chiar azi dat in urmarire nationala si arestat in lipsa prin decizia ICCJ. El este cautat de Politie inca din 21 decembrie, de cand DNA a emis mandat de aducere pe numele sau.

"Aflu si eu din ce spune Ghita ca se intalnea de doua ori pe saptamana cu Kovesi. Pai eu m-am intanit cu Kovesi, cred, in cele doua mandate de procuror general si unul de procuror sef DNA, de sase ori (...) si aflu ca Ghita se intalnea de doua ori pe saptamana cu Kovesi. Unde participa si Coldea si mai venea si seful statiei CIA", a declarat Traian Basescu, joi seara, tot la Romania TV.

Fostul sef de stat considera s-ar impune arestarea preventiva a Codrutei Kovesi si a lui Florian Coldea, daca afirmatiile lui Sebastian Ghita se dovedesc adevarate.

"Fratilor, nu avem un procuror general sa ii ia pe toti in noaptea asta? Preventiv, ca sa nu schimbe informatii intre ei, daca vreti. Asa cum procedeaza ei, cand isi aduce aminte cate un delator de ce a fost acum 10 ani si il aresteaza preventiv sau asa cum i-a facut lui Udrea. Pe denunturi de acum 6 ani i-au cerut 4 arestari intr-o zi. De ce nu ar fi si ei arestati preventiv, dupa declaratiile lui Ghita?", a spus Basescu.

El a prezentat si motivele care ar putea fi invocate pentru asemenea masura: "Daca ei s-au subordonat unui sef de statie, fie el si CIA, daca ei se intalneau sa discute treburile tarii in vilele SRI... In loc sa mearga seful SRI cu caciula in mana in fata procurorului general (functia detinuta de Kovesi inainte de a fi procuror-sef al DNA - n.red.), procurorul general se ducea in vilele SRI.

Daca se confirma lucrurile astea - Ghita spune ca din 2010 in 2014 se intalnea de doua ori pe saptamana cu doamna Kovesi..."

Ulterior, la B1 TV, Basescu si-a nuantat afirmatiile. El a spus ca ultima inregistrare a lui Ghita ar putea constitui un motiv pentru arestarea lui Coldea doar daca Victor Ponta ar confirma ca a fost santajat de Coldea.

"Eu pun sub semnul intrebarii un santaj la adresa lui Ponta, dar daca afirmatiile lui Ghita sunt probate de martorul Ponta, atunci este foarte grav", a subliniat Basescu.

Sa intervina Iohannis!

Pe de alta parte, Basescu mai sustine ca serviciile de informatii nu mai sunt controlate eficient, iar presedintele Klaus Iohannis ar trebui sa intervina, pentru a scoate SRI si DNA din scandalul provocat de afirmatiile lui Sebastian Ghita.

Fostul presedinte a invocat episodul fugii lui Omar Hayssam, cand a chemat procurorul general si sefii serviciilor secrete carora le-a cerut sa demisioneze.

"Nu se sacrifica institutii pentru un om iar, dupa parerea mea, s-a ajuns la nivelul la care presedintele trebuie sa se gandeasca foarte serios pentru a scoate SRI si DNA din acest scandal. Cand a fugit Omar Hayssam, i-am chemat pe toti sefii si le-am spus: dragi sefi, vedeti ca aveti fiecare cate o foaie in secretariat, sa nu o lasati nescrisa", a declarat Traian Basescu.

Acesta a precizat ca presedintele Iohannis are posibilitatea revocarii lui Florian Coldea din functia de director adjunct al SRI, iar pe Kovesi "o poate chema", chiar daca nu are cum sa o revoce avand mandat dat prin lege. "Nu public", a adaugat Basescu.

"Eu spun de mult timp ca nu avem control pe serviciile de informatii. Spun de foarte mult timp ca serviciile se autonomizeaza. Aduceti-va aminte cat am incercat sa aflu daca Ponta a fost ofiter acoperit si mi s-a spus ca legea nu permite", a mai spus fostul sef al statului.

Fugarul Ghita lanseaza noi acuzatii fara dovezi

In ziua in care fostul deputat Sebastian Ghita a fost dat in urmarire nationala, Romania TV a difuzat o noua inregistrare in care acesta sustine ca Victor Ponta ar fi fost santajat de catre generalul SRI Florian Coldea pentru a o propune pe Laura Codruta Kovesi la conducerea DNA.

In plus, Ghita spune ca au existat ani intregi de relatii de prietenie si interese intre el, Ponta, Kovesi, Coldea si Elena Udrea.

Citeste toate acuzatiile aduse joi de Ghita.

Amintim ca pentru niciuna dintre multele sale afirmatii si acuzatii din ultima vreme, fostul deputat nu a adus vreo dovada.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, joi, emiterea unui mandat de arestare preventiva in lipsa pentru Sebastian Ghita, inlocuind controlul judiciar pe cautiune, in dosarul in care este judecat pentru fapte de coruptie, alaturi de fosti sefi de Parchet si Politie din Prahova.

Ulterior, Sebastian Ghita a fost dat in urmarire nationala.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Basescu Ghita Coldea Kovesi arestati , #presedinte