Pe ce mizeaza Traian Basescu? (Opinii)

Joi, 29 August 2013, ora 13:19
4118 citiri
Pe ce mizeaza Traian Basescu? (Opinii)
www.cronicaromana.ro

Traian Basescu e sigur ca nu va fi Crin Antonescu presedintele Romaniei, desi, deocamdata, intre virtualii candidati, e cel mai bine plasat, asta insemnand ca, daca pana la alegeri nu se intampla nimic semnificativ, are cele mai mari sanse. Ca batalia politica depaseste adesea regulile bunei cuviinte e o alta poveste.

Dar ceea ce se stie sigur e ca acuzatiile la adresa Justitiei ale prim ministrului Victor Ponta, reluate si argumentate apoi de copresedintele USL, Crin Antonescu si de altii vor cantari greu in viitoarele campanii electorale. Insa dovada ca actualul locatar al Palatului Cotroceni comanda DNA-ului si ANI sa faca dosare opozantilor, membrilor incomozi ai Executivului, mai ales celor liberali, deocamdata lipseste. Asta nu inseamna ca acuzatia de partizanat politic al DNA, ANI... si de implicare a lui Traian Basescu nu se va lasa cu urmari atat in plan intern, cat si european.

Acuzatii si negatii

Pe ce se bazeaza acuzatia liderilor USL? Deocamdata pe nimic concludent, sustine Traian Basescu, alaturi de o buna parte a spectrului politic si mediatic. In schimb, contestatarii considera ca au doua probe evidente: numarul mare de dosare aflate in cercetare sau in instante dresate membrilor guvernului, alesilor coalitiei majoritare si faptul ca stiu cui ii foloseste o asemenea situatie. Se vede, insa, cu claritate ca probele lor nu sunt directe, ci coincid cu consecintele.

Insa accentuarea agresivitatii discursului prezidential din ultimele saptamani, chiar daca se estimase ca atacurile sale se vor potoli cu cat se apropie finalul mandatului, arata ca Traian Basescu mizeaza pe ceva ce numai el stie. Iar acel ceva nu poate fi legat de Executiv, fiindca este principalul sau cal de bataie, nici de legislativ unde majoritatea USL se apropie de 75%, ci de Justitie, una din cele trei puteri ale statului de drept a carei independenta este aparata de presedinte cu toata fermitatea. Deocamdata doar declarativ.

Miza

Ei bine, acel ceva pe care mizeaza Traian Basescu nu este interventia directa in treburile Justitiei, ci tocmai omul aflat in spatele procurorului si al judecatorului, omul cu optiunile, convingerile sale politice, omul cu vointa de a sluji binelui public asa cum crede el de cuviinta. O explicatie, dar nu suficienta, ar putea fi legea de functionare a justitiei care i-a dat presedintelui prerogativa de a-i numi pe magistrati in functie. De ce? Pe de o parte, fiindca ar putea fi numiti tocmai cei cu anumite convingeri, iar pe de alta, ca mecanismul functioneaza totusi intr-o serie de state cu democratie consolidata.

O explicatie neaosa ar fi ca magistratii simt dincotro bate vantul (Puterii) si, fara interventia directa a presedintelui, de cea indirecta nu poate fi nimeni sigur, ies in intampinarea dorintelor sale. Caz in care lucrurile iau o turnura complicata si greu de evaluat. Chiar si informatiile in acest sens aparute in spatiul public pe vremea trecutelor guvernari sunt nesigure.

Intre partizanat si impartialitate

Renate Weber, europarlamentar specializat in Justitie, confirma acuzatiile asupra DNA si ANI, dar considera ca nu e nevoie de schimbarea cadrului juridic, cat de restabilirea impartialitatii celor ce infaptuiesc actul de justitie: "Oricine cred ca vede ca oamenii PNL au devenit o tinta". Iar achitarea unor fosti demnitari ca Tudor Chiuariu, Teodor Atanasiu, Paul Pacurariu..., desfigurati cu astfel de dosare, tocmai asta demonstreaza.

Dar starea de nervozitate a lui Traian Basescu de ce s-a accentuat? Nu doar fiindca este mereu atacat de coalitia aflata la guvernare sau ca premierul, in loc sa gestioneze de la Palatul Victoria treburile tarii, "guverneaza" mai mult pe la televizor, deoarece acelasi lucru i se poate reprosa si domniei sale. E nervos ca se simte incoltit pana si de fostii colaboratori apropiati.

Oful lui Traian Basescu

Situatia sa politica, dupa despartirea de PDL, este una critica. Lipsit de o majoritate parlamentara favorabila si de sustinerea populara de altadata, Traian Basescu s-a pozitionat ca sef al Opozitiei, caz unic in politica europeana, unde astfel de situatii sunt gestionate prin mecanisme de coabitare bine puse la punct. Nu numai ca a ramas fara un partid puternic, dar incercarile sale de a-si crea un vehicul prezidential, Miscarea Populara, cu toate sfortarile, nu da semne de reusita intr-un viitor apropiat.

In acest caz, i-a ramas sa atace de unul singur, si-asa, se spune, strategia sa preferata era aceea a lupului singuratic. Motiv pentru care vom asista periodic la iesiri televizate si la puneri severe la punct a membrilor Executivului.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Presedinte prom ministru guvernare, #USL majoritate PNL, #DNA Justitie acuzatii , #presedinte