Pe cine ucide dictatura lui Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 29 Ianuarie 2012, ora 19:38
7434 citiri
Pe cine ucide dictatura lui Basescu (Opinii)
Foto: Presidency.ro

Chiar asa, pe cine a ucis pana acum dictatura lui Traian Basescu? Se stie, macar atat, ca o dictatura lasa in urma sa cel putin cateva victime.

Nu-i punem la socoteala pe cei care mor de inima rea, strigand impotriva tiranului Basescu. Sa nu-i luam in calcul nici pe cei care privesc senin spre conducator si invoca o si mai mare autoritate din partea lui. Ei sunt victimele unei prostii, considerand ca doar o mana forte ar putea rezolva miliardele de probleme ale unei Romanii aflata intr-o criza generala.

Intrebarea a devenit inevitabila. Dupa ce in ultima interventie, insusi presedintele a tinut sa explice, in premiera, de ce NU este un dictator, are sens sa ne intrebam de ce o fi simtit nevoia sa vorbeasca despre asta. Cei care il considera un dictator in adevaratul sens - unii jurnalisti, analisti si politicieni - o spun deschis de ceva vreme buna. Unii cu argumente, altii pur si simplu se limiteaza a tipa ca-i sufoca opresiunea regimului. Pana acum Traian Basescu nu a simtit nevoia sa se scuze. A facut-o acum.

Intr-o perioada in care a recunoscut ca nemultumirile strigate in piete sunt expresia a milioane de alti romani, care pentru moment se multumesc sa priveasca la televizor. Constient ca a ajuns intr-un punct delicat al celui de-al doilea mandat, Traian Basescu si-a expus motivele pentru care oricine l-ar putea banui de dictatura ar sfarsi prin a fi penibil. Si intr-adevar, nimic mai ridicol decat acele persoane care striga in piata "Jos dictatura!", "Jos tiranul!".

I-ati vazut si i-ati auzit si in platourile unor televiziuni. Se simte in glasul lor lipsa de forta cand enunta chiar acest slogan. Nu e putin jenant sa strigi, liber fiind - "Jos tiranul si dictatura!"? Ei nu au forta si tarie si nu au suflu tocmai pentru ca nu cred pana la capat in ceea ce striga. De cele mai multe ori nu au nici argumente si nici nu ar sti sa spuna de ce il considera pe Traian Basescu un dictator. Profesionistii din politica, presa sau aiurea, in schimb stiu sa vorbeasca despre mult si bine.

In primul rand, spun ei, este vorba despre un dictator modern. Basescu nu este un tiran in sensul in care Nero, Caligula, Hitler, Stalin sau Ceausescu au reusit sa devina la vremea lor. Tinand cont insa de specificul istoric, de contextul politic actual, presedintele nostru dezvolta o puternica latura dictatoriala. Si exista destul exemple. "Faca-se voia sa si numai a sa" - e o realitate pe care oricine este atent la viata politica si il cunoaste cat de cat pe Basescu nu are cum sa o nege.

Acest dicton a condus Guvernul catre o realitate greu de negat - 14 asumari de raspundere, practic o semi desfiintare a Parlamentului. Daca ne amintim apoi cum au picat masurile de austeritate in viata noastra, iarasi avem un bun exemplu. Desi se jura ca nu conduce Guvernul, imediat dupa ce a anuntat taierile bugetare in mai 2010, niciunul dintre ministri Finantelor, Muncii sau Economiei habar n-avea de ce se intampla. Probabil ca abia fusese anuntat Boc, dupa ce decizia fusese luata intr-un cerc foarte, foarte stramt.

Se poate ca decizia nici macar sa nu-i fi apartinut lui, insa modul in care ea a fost anuntata... e o mica mostra a ceea ce ar putea insemna dictatura moderna. Un individ (sau un grup foarte restrans) decide ceva, iar restul de sub el actioneaza intocmai, conformandu-se, fara a avea niciunul curajul sa se ridice si sa spuna ca nu este de acord. Insa cea mai buna cheie de intelegere a regimului pe care Traian Basescu l-a instaurat astazi o da, ironic si paradoxal, chiar o declaratie de-a sa, din finalul discursului prin care anunta marea intoarcere la popor.

"In ceea ce ma priveste, sunt de meserie comandant de nava si nu am ratat niciodata destinatia. Nu o sa o ratez nici acum cu Romania".

Dincolo de semnificatia "destinatiei", daca aceasta destinatie mai reprezinta pe majoritatea romanilor sau doar o mana de oameni, de relativitatea succesului sau esecului a unei astfel de viziuni mesianice marinaresti - Traian Basescu isi tradeaza singur tentatia dictaturii. Ca macar despre tentatie se poate vorbi. Pe o nava nu comanda decat un singur om, restul executa. Iar echipajul moare sau se salveaza impreuna si in functie de ceea ce crede, stie sau vrea un singur om - comandantul.

Tentatia despotismului si a dictaturii exista organic la Traian Basescu si se tradeaza chiar si in cele mai simple si oneste ganduri si confesiuni de-ale sale. Poate ca nu are nimic dintr-un Stalin, dar nici nu impartaseste vreo afinitate cu un alde Pericle, fauritorul maretei Grecii antice. Chiar daca regimul lui Traian Basescu nu a ucis pe nimeni, el nici nu a stimulat si incurajat marile dezbateri si discutii. A fost mereu doar un nascator de scandaluri acolo unde nu s-a facut voia sa. A unui singur om.

Pana la urma e si asta tot un soi de democratie stricata si bolnava la cap, unde jucatorul principal faulteaza adversarii pe la spate, incalca toate regulile care nu il sanctioneaza si dicteaza intotdeauan directia in care trebuie sa o ia vaporul. Adica Romania. sic!

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Traian Basescu dictator, #Basescu proteste Piata Universitatii, #Basescu Boc demisie , #presedinte