Periculoasa dreptate a lui Traian Basescu (Opinii)

Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 08:21
7894 citiri
Periculoasa dreptate a lui Traian Basescu (Opinii)

Dovedind inca o data ca nu-i este teama de furtuna, Traian Basescu iese la rampa tocmai in ultima saptamana de campanie electorala si ataca la TV din plin si cu toate fortele pe cei care l-au atacat sistematic, tot din plin, dar numai sub centura.

Sub centura, acesta e cuvantul pentru niste lovituri nereglementare, cand beligerantii, in loc sa se bata intre ei respectand regulile jocului cand se dueleaza, dau de pamant cu respectivele reguli si trag cu prastia in nestire, ca sa-l puna in pozitie de aparare pe cel menit sa priveasca jocul de la tribuna.

Nimic nu e mai presus decat prezumtia

Pare deci dreptul presedintelui sa se apere, sa arate telespectatorilor afisele si sloganurile prin care USL nu lupta deloc cu ARD, PP-DD, UDMR sau alti eventuali concurenti, ci numai cu Traian Basescu.

Pe el trebuie sa-l doboare la alegeri inamicii, ca sa-si ia revansa, dupa ce si-au tras singuri gol in propria poarta, la referendum.

Dar dreptul presedintelui e una si realitatea este alta. Simte oricine in ce joc periculos intra presedintele statului cand acuza de minciuna presedinti de partide aflati in campanie sau cand sfatuieste alegatorii pe cine sa nu voteze - respectiv puscariabilii aflati pe liste.

Pe de o parte, presedintele are dreptate. Cei acuzati de coruptie, de dare sau luare de mita, de evaziune sau falsuri electorale n-ar trebui sa figureze pe liste. O spune foarte clar bunul simt.

Dar, pe de alta parte, un asemenea speech da apa la moara exact celor care abia asteapta sa intensifice tirurile cu prastia, pregatind cu zel discursul pentru viitoarea suspendare.

Calul lor de bataie sunt reglementarile, tot mai confuze, atunci cand legea e lege, prezumtia e pezumtie, interesele sunt interese, iar bunul simt este alta gasca, in alta traista. Bingo!

O mana spala alta mana

Problema insa nu e legata de lege, e legata de politica. Adica, este legal sa candideze oricine, dar nu este obligatoriu ca orice partid sa sustina orice suspect, ba chiar orice banuit, sau orice invinuit, numai pentru ca face parte din ceata.

Nimic nu opreste factorul politic sa fie mai exigent in propria ograda, decat cel juridic in toata tara. Partidul nu trimite pe nimeni la inchisoare, nu-l judeca, dar nici n-ar trebui sa-si murdareasca obrazul ascunzandu-l sub aripa sa pe cel banuit.

Aici loveste domnul Basescu si aici are dreptate. Nu putem ascunde partenerilor europeni faptul ca am asezat in fotoliile parlamentului oameni aflati in ancheta, lasand suspiciunea ca i-am pus la adapost de lege, sub scutul ocrotitor al binecuvantatei imunitati, pentru ca sa nu fie cumva judecati mai devreme decat la Pastele Cailor.

Chiar daca dreptatea domnului Basescu este convingatoare pentru europeni, ea este teribil de respingatoare pentru politicienii nostri. Pentru ei, nimic nu este mai sfant decat acel principiu, care spune ca o mana spala alta mana, amandoua fiind bineinteles ale partidului.

Interpretarile sunt relative

Punctul slab al presedintelui este insa acela ca se bizuie pe Constitutie, hotarat sa o respecte intocmai, fara sa observe cat de relative sunt interpretarile fiecarui cuvant si fara sa-si aduca aminte cum fusese invinuit la suspendare de incalcari, care nu fusesera incalcari, decat in mintea incetosata a lui Eugen Nicolaescu.

Hotarat lucru, incercatul domn Basescu este omul care, daca s-a fript chiar si de zece ori cu ciorba, nu schimba meniul si nu va consuma ostentativ iaurt, nici in ruptul capului.

Convingerea presedintelui Basescu cum ca dreptatea e a lui si ca cine are dreptate castiga in final poate fi un joc periculos. Pastrand proportiile, as zice ca si Galileo Galilei avea perfecta dreptate, dar era cat p-aci sa fie ars pe rug, intrucat pe vremea aceea nu exista inca referendum.

Acum, ce era de asteptat s-a produs. Abia s-a terminat expunerea si iata ca televiziunile ostile au inceput deja sa numere de cate ori a incalcat presedintele Constitutia, cum s-a implicat in alegeri si mai ales cum va trebui suspendat, imediat ce USL va insfaca puterea.

Evident ca USL se pregateste sa faca singur legea, in numele poporului suveran, a majoritatii parlamentare si a celui care dirijeaza spectacolul din culisele Antenelor, maestrul de regie al spectacolului, Voiculescu-Felix.

Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
#Basescu campanie electorala, #USL suspendare Basescu , #presedinte