Editorial: PNL nu lupta cu Basescu

Vineri, 23 Iulie 2010, ora 08:03
3435 citiri
Editorial: PNL nu lupta cu Basescu
Foto: mariusmina.blogspot.com

Nu e blat, fireste, ci o eroare de strategie. Una dintre acele greseli care ar putea avea consecinte politice catastrofale, pentru ca se bazeaza pe subestimarea adversarului. Iar a socoti ca Traian Basescu se afla la finalul carierei politice, sau mai precis la capatul inspiratiei sale, poate fi fatal PNL.

Pe ce ma bazez: pe rezultatele sondajului dat publicitatii de IPP-Data Media. Din care nu ma intereseaza foarte tare faptul ca 65 de romani ar vota pentru demiterea presedintelui. In actualul context social, m-ar fi mirat ca 65 la suta dintre ei sa se fi pronuntat impotriva.

Desigur ca rezultatele cercetarii apar la putin timp dupa ce Crin Antonescu a lansat in forta ideea unui referendum pentru maturarea lui Traian Basescu. Cu alte cuvinte, se tine fierul cald. Dar acesta este de-abia unul dintre motivele care ma indreptatesc sa banuiesc ca cercetarea a fost comandata si teleghidata de PNL.

Celalalt este faptul ca nu-l vad acolo pe Victor Ponta, dar il gasesc pe Mircea Geoana.

Desigur ca intrebarea e pusa curveste, anume pentru a evita calcularea increderii de care se bucura liderul socialist: "Care dintre cei trei candidati la presedintie in 2009 credeti ca ar fi astazi cel mai potrivit pentru situatia curenta din tara?" - 43 la suta dintre subiecti l-au indicat pe Crin Antonescu, 32 la suta pe Mircea Geoana si doar 19 la suta pe Traian Basescu. Or stie toata lumea ca fostul alergator al PSD nu mai conteaza in actuala economie politica.

Dar conteaza in actuala economie psihica. In traducere, Victor Ponta nu exista, iar singurul lider valabil al opozitiei, unicul care are sansa sa-l bata mar pe Traian Basescu este Antonescu.

Ce deduc din aceasta manipulare? Ca presedintele PNL nu se lupta cu actualul sef al statului, care, de altfel, nici nu mai are dreptul la candidatura, ci cu liderul socialist. Bazandu-se probabil pe faptul ca tendinta de prabusire naturala il va scoate treptat din ecuatie si un transfer de popularitate nu va mai conta. Eronat.

Romanii au in traditie faza cu sorbitul Molcovului, dar n-au invatat nimic din ea, asa ca PSD si PNL continua sa alerge pe coridoare separate, ceea ce e bine, dar isi concentreaza fortele mai ales pe lupta dintre ele.

Chiar daca Ponta a lasat-o mai moale in ultima perioada, pentru ca e primul beneficiar al erodarii puterii. Lucru din care Antonescu ar fi putut sa invete ceva, dar n-are cu ce.

De ce a crescut in primul rand PSD, si nu PNL? Pentru ca ultimele saptamani au consemnat o cumintire a apucaturilor copilaresti ale lui Ponta, in paralel cu construirea unei alternative. Cel putin asa sustin social-democratii, ca in toamna vedem programul economic al acestei formatiuni, alternativa la balbaiala pedelistilor.

In acelasi timp, Antonescu nu poate depasi patratelul in care si-a inghesuit personalitatea, nu ofera nimic, doar muscaturi. Si deoarece cunoaste adevarul cercetarilor sociologice, cel pe care nu-l da nimeni publicitatii, lupta in opozitie cu opozitia.

Daca Victor Ponta va intra in joc - pentru ca se poate sa fie la mijloc si o nada, o invitatie la reactie - va avea numai de pierdut. Sper ca temperamentul sa nu-i joace feste, pentru ca daca PD-L nu va reusi sa se redreseze, PSD va castiga alegerile si nu va avea nevoie la guvernare de liberali.

E un scenariu la care PNL trebuie sa mediteze. Merita sa mearga in continuare cu un lider-kamikaze?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu sondaj referendum, #Basescu sondaj referendum , #presedinte