Opinii: Poker cu Basescu

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 21 August 2010, ora 14:02
4482 citiri
Opinii: Poker cu Basescu
Foto: Anti-plicti.blogspot.com

"Voi demisiona in maxim 5 minute, daca voi fi suspendat!" Exemplul perfect de cacealma prezidentiala, pentru vrajirea si inducerea adversarului in eroare. Cine stie cat de cat regulile de baza ale Pokerului, trebuie sa stie ca pentru a te arunca la un joc de cacealma, pentru a fi un blufeor "cu staif", cum ii place presedintelui sa spuna, trebuie sa ai mult curaj. Sange mult si rece.

Ceea ce presedintele la inceput era aproape sigur ca nu se va intampla, respectiv votul favorabil suspendarii sale din Parlament, in ciuda avizului CCR, a devenit mai apoi o certitudine. Jocul pe care Traian Basescu il practica ba cu partidele politice, ba cu ai sai contracandidati sau cu poporul insusi, de multe ori are la baza aceeasi strategie si logica din cazul "blufului" de la Poker.

In primavara lui 2007, cand lucrurile au devenit dintr-o gluma neserioasa o problema de viata si de moarte, Basescu a sesizat dinainte cui trebuie sa se adreseze. Desigur, poporului. Pe atunci, poporul nu era nici mincinos, nici lenes, pentru asta nu il alunga nici in pribegie, prin strainataturi. Pentru presedinte, atunci, romanii erau ai sai si el era al poporului. Pentru ei si spusese acea fraza cu demisionez in cinci minute. Stia ca trebuie sa ii impresioneze, sa se jertfeasca, sa se sacrifice, sa para crucificat de Opozitie.

Cand Opozitia, de fapt majoritatea diabolica a celebrilor de acum "322", i-a platit cu sec presedintelui, iar acesta trebuia sa isi arate cartile, adica nimicul, stiti ce a facut. A retractat. Prins cu mana goala, a recunoscut eroarea - "anuntul ca voi demisiona la 5 minute dupe ce voi fi suspendat a fost o greseala", a ingaduit intr-un final cel mai priceput politician in specularea greselilor adversarilor.

Nu a fost nici prima, nici ultima partida pe care Traian Basescu a jucat-o. Pentru ca a practicat inca din primii ani in politica pokerul ca mod de negociere si a plusat si s-a aruncat in mize foarte mari, el avand de cele mai multe ori "maini moarte", acum a ajuns la o adevarata maiestrie a sportului "cacealma". Cu "mana" formata stie cand sa pluseze, cand sa mimeze pierderea si cand sa ceara fara maximum de la adversari.

In aceeasi situatie a pus acum Traian Basescu partidele din Opozitie. Si nu doar, prin ricoseu, si tema suspendarii. La cacealma, a ridicat miza, cu multa ironie si multa condescendenta, spunandu-le ca "s-ar putea sa le reuseasca motiunea, iar astfel sa le cheme la guvernare". Cu alte cuvinte, mai bine va potoliti, ca tot la mana mea ajungeti, chiar si in cel mai fericit caz pentru voi. Aroganta de a formula astfel: "sa va chem la guvernare" tradeaza bluful.

Din moment ce stii foarte bine ca NU ai cum sa chemi un partid la guvernare, ci o majoritate vine si iti prezinta propunerea ei de premier, iar tu stii ca nu ai optiuni la infinit de a refuza acest joc, ce iti ramane de facut altceva decat sa trisezi de la inceput? Seful statului a introdus o idee falsa de la baza, potrivit careia tot la mana lui vor ajunge partidele, orice ar face.

Dupa ce a reinventat democratia odata cu lansarea ideii unei majoritati "rele", "vanduta mogulilor" si "conjucturala", Traian Basescu doreste sa modifice si sensul numirii premierului. Si a ridicat miza din nou. In acest moment, daca partidele din Opozitie doresc sa arate ca au sange si curaj si initiativa ar trebui sa ii plateasca si sa ii dea cu sec. Am avea parte probabil iarasi de un moment fara iesire.

Traian Basescu ramas fara guvern, cu negocieri inutile si isterice cu Opzitia pentru numirea, alegerea, desemnarea premierului si apoi cu interminabile discutii pentru stabilitatea majoritatii. Un dezastru. O cearta continua, o neintelegere permanenta, mai zgomotoasa decat relatia cu Tariceanu. Cine e pregatit pentru asa ceva? Nimeni. Toti cei cat de cat responsabili vor fi sfatuiti de ratiune sa stea cuminti acasa. In acest caz, presedintele a castigat din nou.

"Surpriza" pe care Basescu o profeteste Opozitiei, in cazul in care partidele initiaza o noua actiune de suspendare, precum cea de poveste din 2007, e doar un alt exemplu perfect de cacealma. Mai ales cand toate sondajele il dau cu cea mai joasa cota de credere.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#cacealma Basescu, #demisie Basescu suspendare, #partide Opozitie guvernare , #presedinte
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Foaaaarte interesant ! Musiu Leca ne ia tare de dimineata ; sa ne stea cafeaua'n gat din cauza liberalilor , nu alta !