Ponta, premier? Traian Basescu, un nou pas spre derizoriu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 19 Martie 2012, ora 18:45
9023 citiri
Ponta, premier? Traian Basescu, un nou pas spre derizoriu (Opinii)
Foto: presidency.ro

Nu stiu daca Traian Basescu a mintit sau nu cand a vorbit despre propunerea pe care i-ar fi facut-o lui Victor Ponta de a prelua sefia Guvernului, dupa demisia lui Emil Boc, adica pe 6 februarie. Am mari suspiciuni ca vom afla vreodata cu adevarat.

Dar este cert ca Traian Basescu a reusit sa arunce in derizoriu propria prerogativa, poate esentiala, de desemnare a prim-ministrului.

Presedintele a detonat la B1 TV aceasta bomba politica: "Am avut surpriza refuzului mandatului de prim-ministru cand l-am oferit, in negocierile din 6 februarie, USL-ului, lui Victor Ponta. De doua ori, in discutii, am spus, intr-o forma sau alta, il propun pe Victor Ponta prim-ministru. Prima data nu am primit nici un raspuns, a doua oara am primit un refuz. [...] I-am propus lui Victor Ponta fuctia de prim-ministru din partea USL. Victor Ponta nu a spus nimic, a raspuns Antonescu si a raspuns Constantin".

Victor Ponta a negat primirea oricarei propuneri oficiale: "Nu stiu cum sa spun intr-un limbaj diplomat, asa ca am sa spun direct: domnul presedinte minte. Nu mi-a propus niciodata nimic. Nu am refuzat niciodata nimic, pentru ca nu aveam cum sa refuz ce nu mi s-a propus. (...)La consultarile de la Cotroceni noi cei de la USL am stat foarte putin, cred ca 10 minute a durat discutia.

Decizia privind numirea premierului era deja luata, a existat o discutie si un schimb de replici ironice intre presedinte si Crin Antonescu. Eu nu am intervenit deloc. Singura mea intervenie a fost la final cand am spus: Haideti sa plecam, ca n-are rost. Domnul presedinte ar trebui sa dea stenograma intalnirii pentru ca niciodata nu mergem la Cotroceni fara a fi neascultati".

Stenograma consultarilor din 6 februarie, oferita de presedinte, nu face lumina. Discutia redata de ea este atat de ambigua, pe un ton atat de incert, incat nu confirma practic varianta niciuneia dintre parti.

Daca o propunere serioasa a existat totusi, inseamna ca presedintele ar fi fost dispus sa puna guvernarea Romaniei in mana unui om pe care in nenumarate randuri l-a calificat drept imatur si iresponsabil: "Este atat de imatur ca mi-e jena sa-i raspund. Cine este Ponta asta?", se intreba presedintele in august 2011 la TVR.

Isi raspunsese deja in martie 2011 la aceasta intrebare: "domnul Ponta e 'copilot' la o masina, participa la raliuri, are sponsori necunoscuti, cu care a ajuns copilot. Un om care nu are calitati sa conduca o masina lunga de 3 metri, nu ii da nimeni volanul in mana, poti sa ii dai tara pe mana? Nu cred ca are maturitatea sa conduca Guvernul, nu in mandatul meu.

Cum ar reactiona domnul Ponta daca, sa spunem, ca se produce o reintrare a globului in recesiune. Cum ai lua cu unul ca Ponta masuri impopulare, dar necesare ca sa nu arunci tara in haos? E copilot, dar nu poate lua tara in mana".

Ce o fi facut in cateva luni copilotul imatur de l-a determinat pe presedinte la o reevaluare atat de profunda incat sa-l socoteasca demn tocmai pentru pentru sefia Guvernului?

Sa zicem ca in spatele propunerii s-ar fi aflat dorinta lui Traian Basescu de dezmorsa anticipatele si/sau de a arunca USL intr-o guvernare minoritara, pe care o anticipa drept dezastruoasa pentru a-i anula sansele electorale. Ca joc politic putea functiona, dar, ma intreb, avea Traian Basescu dreptul sa riste soarta tarii dand-o pe mana unui personaj pe care il socoteste imatur si iresponsabil?

Putea face propunerea cu certitudinea ca Victor Ponta va refuza functia. Foarte probabil, caci sansele USL sunt legate de opozitie. Odata ajunsa la putere, Uniunea s-ar fi facut praf in primul rand din cauza scandalurilor pe functii.

Si, totusi, daca Victor Ponta spunea DA?

Exista cateva motive logice pentru care propunerea adresata lui Victor Ponta poate fi necredibila. Pe de-o parte, cum si-ar fi imaginat Traian Basescu ca putea convinge PDL sa accepte plecarea de la guvernare tocmai in an electoral, adica la ultima imparteala, si sa lase organizarea alegerilor pe mana USL?

Apoi, ar fi riscat Traian Basescu sa se retraga din nou la Cotroceni in postura de presedinte de opozitie. Sigur, USL nu ar fi avut majoritate, dar nici Cabinetul Tariceanu nu avea pe hartie, dar a rezistat fara emotii.

Si, apoi, UDMR putea face oricand pasul din nou la putere, alaturi de USL, ceea ce i-ar fi lasat pe Traian Basescu si PDL fara parghii.

Apoi, cum ramane cu alta declaratie a presedintelui, care ne spunea dupa desemnarea lui Mihai Razvan Ungureanu ca decizia in aceasta privinta fusese luata de la sfaristul anului trecut? Vrea Traian Basescu sa ne spuna acum ca MRU este premierul de mana a doua, dupa ce Victor Ponta, prima optiune, a refuzat? Greu de crezut, dar oricum neplacut pentru premierul Ungureanu care incaseaza o lovitura prin ricoseu.

Si, apoi, Traian Basescu a declarat in nenumarate randuri ca si sa castige USL peste 50% din voturi, tot nu va numi premier din partea Uniunii Social Liberale, adica exact ceea ce ar fi incercat sa daca in februarie.

Mai degraba cred ca ne aflam in fata unei petarde, pregatita din vreme sau improvizata. De ce a aruncat-o presedintele tocmai acum? Pentru ca de la declaratia privind majorarea salariilor ne aflam, de facto, in campanie electorala.

Traian Basescu a vizat mai multe tinte. Electoratul trebuie sa perceapa Opozitia drept lasa, incapabila sa-si asume responsabilitatea guvernarii in vremuri de criza. Apoi, multi social democrati flamanzi trebuie sa ramana cu frustrarea de a nu fi ajuns la putere atunci cand au avut ocazia.

Si, nu in ultimul rand, presedintele a mai aruncat o umbra de neincredere asupra si in USL. "S-ar putea ca Victor Ponta sa aiba ceva pe contiinta de n-a acceptat. Nu stiu....", a precizat presedintele. Adica acelasi "ceva" care il determinase fie conciliant cu MRU in ultima vreme?, se vor intreba multi.

Sigur, omul politic Traian Basescu are dreptul sa foloseasca petarde electorale. Dar presedintele nu are voie sa arunce in derizoriu o functie atat de importanta ca sefia Guvernului si o tema esentiala precum desemnarea acestuia.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Basescu Ponta premier, #Basescu Ponta imatur, #Basescu premier Victor Ponta , #presedinte