Porti deschise electoral la Palatul Cotroceni (galerie FOTO)

Duminica, 18 Mai 2008, ora 23:01
4099 citiri
Porti deschise electoral la Palatul Cotroceni (galerie FOTO)

"Presedintia este o institutie deschisa tuturor, unde esti binevenit oricum votezi. Romanii sunt acasa la Cotroceni, eu sunt doar un trecator". Sub aceste devize Traian Basescu a deschis portile Palatului Cotroceni in preziua implinirii unui an de la referendumul care a pus capat suspendarii presedintelui.

Intr-o declaratie televizata, Traian Basescu a punctat indelung momentul de acum un an, pe care-l considera istoric, pentru ca pentru prima data atunci romanii au votat impotriva deciziei propriului Parlament, fiind mai puternici decat proprii politicieni.

Ca urmare, 19 mai va ramane ziua portilor deschise la Palat. Altfel, nicio conotatie electorala. Asa sa fie oare? A fost un omagiu adus poporului si o reverenta in fata electoratului la care, totusi, in an electoral ne pregatim sa ne intoarcem.

Presedintele Traian Basescu s-a lasat indelung asteptat, pastrand pana in ultima clipa indoiala in privinta participarii sale la evenimentul de la Cotroceni. A ramas pana dupa pranz la Mangalia, unde a participat la o procesiune religioasa, alta baie de multime, fara declaratii insa.

Era insa greu de crezut ca Traian Basescu va lipsi, iar incertitudinea, asteptarea au facut probabil parte din regie. In plus, dezbaterile televizate in care era avertizat ca ar fi o gazda nepoliticoasa daca nu ar aparea, i-au servit de minune drept chemare. E posibil ca inainte de a veni sa fi vrut si sa sondeze intentiile de contramanifestatie ale lui Marian Vanghelie.

O astfel de contramanifestatie i-a mai stricat un moment electoral in Piata Universitatii, insa de aceasta data n-a fost cazul de asa ceva. Actiunea PSD sector 3 nici macar nu s-a simtit.

Este pentu prima data cand Traian Basescu deschide portile Palatului, o actiune devenita traditie in mandatele lui Emil Constantinescu si Ion Iliescu. Daca ceilalti presedinti deschideau portile Cotrocenilor in interes electoral propriu Traian Basecu pare sa incerce si o transfuzie electorala catre PD-L si candidatii sai, mai ales cel de la Capitala.

Prin asociere, presedintele incearca sa evoce acum ceva din atmosfera din acea zi si sa redestepte astfel interesul romanilor pentru confruntarea electorala, sa le aduca aminte ca in votul lor e puterea.

Nici lui nu-i strica desigur sa vada lumea la televizor cozile de la intrarea in Palat, altfel spus entuziasmul poporului venit sa viziteze locul de munca al presedintelui. Greu de spus insa cate din miile de persoane care s-au calcat pe picioare la Cotroceni au venit din dragoste pentru Traian Basescu, cate au considerat ca este o destinatie ideala de plimbare pe o vreme asa frumoasa si cate au fost atrase de magia locului unde se fac marile jocuri si se iau marile decizii.

Comparatii deprimante

Putin probabil ca miscarea de astazi a lui Traian Basescu sa aiba succesul scontat pentru campania localelor. Aceasta nu are tensiunea politica necesara pentru a recrea atmosfera de acum un an. Atunci, in centrul confruntarii era poate cea mai puternica personalitate politica a momentului in Romania, singura impotriva tuturor. O adevarata poveste de capa si spada, care a incins in primul rand afectele.

Acum avem personaje anoste si niciun stop de tensiune. Confruntarea e plata si singura tema mai vie tot de la Traian Basescu a venit - blatiada. In schimb, avem o campanie violenta. Pumnii, picioarele, batele, chiar si pistoalele au devenit vedete. De la Caragiale incoace ele au tot intrat in actiune, cu diferentele impuse de arsenalul vremii, insa in alte dati parca erau si altele mai interesante de discutat. Acum insa nu e nimic mai interesant decat bataile.

Altfel spus, materia prima e slaba pentru ce vrea, probabil, Traian Basescu. Un singur lucru e cert. El a marcat un an de la referendum printr-o demonstratie de popularitate, iar mesajul pentru adversari e clar: tot aici sunt si tot pe popor ma bazez. Din acest punct de vedere actiunea de astazi a fost sigur un succes

Daca e sa largim insa perspectiva, dincolo de intentiile presedintelui, putem spune ca intr-un an electoral disputat de o clasa politica slaba, corupta si inepta, romanii au pasit pentru cateva clipe intr-un palat construit de acei conducatori ai Romaniei care au transformat aceasta tara intr-un stat modern, puternic si prosper. Comparatia este de natura sa strice buna dispozitie a unei zile frumoase de mai.

Ioane Ene

Click pe butonul FOTO de mai jos pentru a vedea imagini de la evenimentul "Ziua Portilor Deschise", la Cotroceni - fotografiile sunt realizate de catre Sorin Lupsa.

Mai mult de jumătate dintre români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu. Procentul a crescut considerabil față de acum 10 ani SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu. Procentul a crescut considerabil față de acum 10 ani SONDAJ
Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda...
Lovitură în Dosarul 2 Mai. Judecătoarea care a produs indignare după ce a întrebat dacă unul dintre tinerii omorâți este la proces nu va fi suspendată
Lovitură în Dosarul 2 Mai. Judecătoarea care a produs indignare după ce a întrebat dacă unul dintre tinerii omorâți este la proces nu va fi suspendată
Ioana Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului accidentului de la 2 Mai, deși Inspecţia Judiciară ceruse suspendarea acesteia. Decizia a fost luată miercuri, 24 aprilie, de Consiliul...
#Traian Basescu, #alegeri, #palatul cotroceni, #suspendare, #porti deschise , #presedinte