Presa de azi: Basescu a incercat sa-i puna piedica lui Vacaroiu in pragul Curtii de Conturi

Sambata, 11 Octombrie 2008, ora 09:26
3074 citiri
Presa de azi: Basescu a incercat sa-i puna piedica lui Vacaroiu in pragul Curtii de Conturi

Basescu a incercat sa-i puna piedica lui Vacaroiu in pragul Curtii de Conturi, titreaza Cotidianul in editia de sambata, precizand ca presedintele Traian Basescu a contestat la Curtea Constitutionala legea de organizare si functionare a Curtii de Conturi, incercand astfel sa impiedice numirea lui Nicolae Vacaroiu in functia de presedinte al institutiei.

Numirea lui Nicolae Vacaroiu in fruntea Curtii Constitutionale fusese pregatita la Parlament pentru ziua de marti, cand era deja convocata o sedinta a plenului reunit al Camerei Deputatilor si Senatului pentru validarea transferului liderului PSD in locul lui Dan Drosu Saguna.

Miercuri urma ca Senatul sa-si aleaga un nou presedinte la propunerea grupului PSD. Sesizarea CCR de catre Traian Basescu era de natura sa blocheze numirea lui Vacaroiu in fruntea Curtii de Conturi, insa parlamentarii au gasit imediat o metoda de a "fenta" tactica prezidentiala.

"Desi Curtea de Conturi nu desfasoara activitate jurisdictionala, litigiile rezultate din activitatea acesteia fiind solutionate de catre instante judecatoresti specializate, toti consilierii de conturi vor beneficia de o pensie de serviciu in cuantumul prevazut de lege pentru magistrati", arata Basescu in sesizare.

Potrivit liderului PSD Viorel Hrebenciuc, validarea de catre Parlament a lui Nicolae Vacaroiu in functia de presedinte al Curtii de Conturi va avea loc marti, conform prevederilor vechii legi, aflata inca in vigoare.

Contestatia sefului statului a fost inregistrata, vineri, spre sfarsitul programului, urmand sa intre in procedurile obisnuite ale Curtii, pentru a fi discutata, scre Gardianul.

Seful statului a cerut, in 2 iulie, reexaminarea legii, insa Parlamentul a respins modificarile propuse de presedinte. Potrivit Constitutiei, singura cale de atac a lui Basescu ramasese sesizarea CC. Modificarea Legii Curtii de Conturi a mai fost contestata la Curtea Constitutionala de 60 de parlamentari, insa Curtea a decis, la 1 octombrie, cu unanimitate de voturi, ca este constitutionala. Deputatii au reclamat faptul ca texte din legea trimisa la promulgare au fost scoase din continut sau introduse.

Autorii sesizarii reclamau ca legea a fost adoptata de cele doua Camere ale Parlamentului fara a tine seama de continutul cererii de reexaminare formulata de presedintele Romaniei, intrucat unele texte din legea trimisa la promulgare au fost scoase din continutul legii la data reexaminarii sale, iar altele "au fost introduse, ca noi, cu toate ca nu au facut obiectul cererii de reexaminare.

Din Evenimentul zilei aflam ca Basescu si PNL ii strica planurile lui Vacaroiu dupa ce partidele politice au declansat batalia pentru sefia Curtii de Conturi, in conditiile in care mandatul actualului presedinte al institutiei, Dan Drosu Saguna, a expirat.

PSD vrea sa ocupe acest post prin actualul presedinte al Senatului, Nicolae Vacaroiu. Presedintele Traian Basescu si PDL si-ar dori ca postul sa fie ocupat dupa alegeri, cand spera sa aiba o pondere mai ridicata in Parlament. Liberalii vor si ei postul de presedinte, urmand sa aleaga un candidat dintre Doina Dascalu - fina lui Dan Radu Rusanu - si senatorul Aron Popa. Postul de sef al Curtii de Conturi presupune un mandat de noua ani, cu un salariu de 4.000 de euro si controlul banilor publici.

Problema sefiei Curtii de Conturi urma sa fie transata intr-o sedinta a parlamentului programata miercurea viitoare, dar presedintele Basescu a incurcat acest calendar. Seful statului a retrimis la Curtea Constitutionala (CC) legea Curtii de Conturi, la nici doua saptamani dupa ce actul normativ fusese examinat de judecatori, la sesizarea PDL. Potrivit unor surse politice, legea a plecat insa la Curte abia dupa ce Basescu a avut, in cursul zilei de joi, o discutie cu Vacaroiu, in care l-a prevenit in legatura cu intentiile sale.

Basescu contesta acordarea de pensii similare cu cele ale magistratilor pentru consilierii de conturi, dar si conditiile de numire a acestora, ca si atribuirea calitatii de "demnitar de stat". Presedintele reclama si faptul ca parlamentarii dau Curtii de Conturi posibilitatea de a-si aproba regulamentul de functionare, ca si de a stabili amenzi.

Decizia lui Basescu pune legea in asteptare pe termen nedefinit, intrucat judecatorii nu au limita de timp pentru a se pronunta. Avand in vedere si termenul suplimentar de 10 zile, pentru promulgarea de catre presedinte, in cazul in care legea va fi considerata din nou constitutionala, subiectul sefiei Curtii de Conturi poate fi amanat cel putin pana in campania electorala. Daca insa CC va accepta contestatia, desemnarile se vor face abia dupa alegeri.

Pe de alta parte, Nicolae Vacaroiu va mai avea o surpriza. Liberalii pregatesc propriul candidat, cu toate ca PSD-istii au sustinut in permanenta ca PNL il va vota pe Vacaroiu. "Noi am discutat sa avem propriul candidat, pe care urmeaza sa-l stabilim luni", ne-a declarat ieri vicepresedintele PNL, Ludovic Orban. "Nu a existat nicio intelegere cu PSD ca l-am sprijini pe Nicolae Vacaroiu", sustine, la randul sau, vicepresedintele Dan Radu Rusanu.

Daca liberalii vor anunta luni, oficial, un candidat propriu, ecuatia desemnarii sefului Curtii de Conturi se complica. Nicolae Vacaroiu pierde o parte din voturile pe care conta, iar PSD va avea doua variante: fie sa faca PNL-ului o contraoferta, pentru a obtine voturile acestui partid, fie sa adune voturi de la alte partide pentru Vacaroiu.

Postul de sef al Curtii de Conturi atrage doritori ca un veritabil magnet. Numai la PNL si-au depus deja candidatura zece doritori. Potrivit unor surse din partid, cele mai mari sanse le au Doina Dascalu (fina vicepresedintelui Dan Radu Rusanu) si Aron Popa, seful Comisiei de buget din Senat. De altfel, Rusanu incearca de mai multa vreme sa-si plaseze un om in fruntea Curtii de Conturi. Acum doi ani, el a vrut sa-l propulseze pe Ovidiu Ispir, un apropiat al sau. La vremea respectiva a existat o negociere PNLPSD pe aceasta tema, dar ea s-a blocat in momentul in care vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu, a amenintat cu demisia. Diaconescu, care a avut un conflict personal cu Ispir, a fost nemultumit ca unii lideri ai PSD l-au acceptat pe omul lui Rusanu, fara ca el sa stie.

Seful statului a sesizat vineri Curtea Constitutionala in privinta modificarilor la Legea Curtii de Conturi, invocand faptul ca unele texte ar contraveni legii fundamentale. Demersul lui Traian Basescu amana numirea noii conduceri a Curtii de Conturi, mandatul acesteia expirand pe 30 septembrie, comenteaza Ziua.

Decizia sefului statului l-a lasat in ofsaid pe presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, care aspira la pozitia de sef al Curtii de Conturi. De altfel, numele sau devenise o certitudine in interiorul PSD, plecarea sa din fruntea Senatului iscand o disputa interna pentru fotoliul ce urma sa ramana liber. Surse din jurul lui Vacaroiu sustin ca acesta se astepta la miscarea presedintelui, si tocmai de aceea a fost rezervat in a-si anunta intentiile referitoare la Curtea de Conturi. Convingerea sa a fost intarita dupa ce telefoanele catre Cotroceni nu au avut succes, el gasind mereu "linia ocupata".

"Voi candida in Arges daca Basescu contesta legea la Curtea Constitutionala. Nu stau sa astept pana in primavara sa vad daca pot deveni seful Curtii de Conturi. Prefer sa fiu parlamentar si dupa aceea voi lua o decizie", s-a destainuit presedintele Senatului, apropiatilor. In sesizare, presedintele sustine ca modificarile aduse Legii creeaza o discriminare pozitiva inacceptabila, prin aceea ca vor beneficia de pensie de serviciu, in cuantumul prevazut de lege pentru magistrati, consilierii de conturi care au indeplinit functia pe durata unui mandat complet, in timp ce magistratii beneficiaza de pensie de serviciu, daca au indeplinit functia timp de 25 de ani.

Basescu reclama si faptul ca i se permite Curtii de Conturi sa isi reglementeze, printr-un regulament propriu, organizarea activitatii sale, in felul acesta Curtea substituindu-se Parla-mentului. El invoca si prevederea prin care se instituie, in sarcina Curtii, obligatia de a cere celor in drept suspendarea din functie "a persoanelor acuzate de savarsirea de fapte cauzatoare de prejudicii importante sau a unor abateri grave cu caracter financiar, constatate in urma controalelor sau a auditurilor efectuate, pana la solutionarea definitiva a cauzelor".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vila din Aviatorilor 86: USR vrea să afle de ce a fost nevoie de 7 milioane de euro pentru renovarea ”Palatului Împăratului”
Vila din Aviatorilor 86: USR vrea să afle de ce a fost nevoie de 7 milioane de euro pentru renovarea ”Palatului Împăratului”
Liderul de grup al deputaţilor USR Ionuţ Moşteanu a depus o solicitare oficială către conducerea Camerei Deputaţilor pentru a trimite Curtea de Conturi la Regia Autonomă Administraţia...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#Nicolae Vacaroiu, #curtea de conturi, #Traian Basescu, #sesizare , #presedinte
Comentarii
V
vox
rank 1
Poza opus9
opus9
rank 5
Nicolae Vacaroiu, cu putin "noroc" ar putea ocupa in zilele insorite una din bancile Cismigiului !