Presa de azi: Coalitia, pusa la test cu asumarea raspunderii

Marti, 15 Septembrie 2009, ora 08:01
3255 citiri
Presa de azi: Coalitia, pusa la test cu asumarea raspunderii
Foto: Gardianul

Guvernul Boc isi asuma raspunderea succesiv pe trei pachete de legi, anunta Gardianul. PD-L si presedintele Traian Basescu vor da marti o noua lovitura, atat partenerilor de guvernare, cat si intregii clase politice.

Cabinetul Boc urmeaza sa-si asume raspunderea in fata Parlamentului, succesiv, pe trei pachete legislative - legile educatiei, salarizarii si restructurarii agentiilor guvernamentale, dupa care, in noapte, presedintele Traian Basescu va pune cireasa pe tort si se va adresa Legislativului pe teme politice de actualitate.

Prin demersul de astazi, PD-L va minimaliza pe de o parte, rolul Parlamentului, prin scurtcircuitarea activitatii legislative, iar pe de alta parte, va arata ca partea pesedista din Guvernul Boc este de fapt o anexa fara prea mari posibilitati de a-si impune punctele de vedere.

Dupa toate probabilitatile, pachetele legislative ale lui Emil Boc vor trece prin Parlament cu usurinta, fara ca aceasta avalansa legislativa sa fie taxata cu motiune de cenzura.

In situatia data, deputatii si senatorii nu au ce sa faca, decat sa asculte cuminti indicatiile Guvernului, care vor deveni in scurt timp litera de lege. Desi exista o prevedere constitutionala care permite depunerea unei motiuni de cenzura, este putin probabil ca acest lucru sa se intample deoarece, pe de o parte, liberalii nu au forta necesara pentru a initia o motiune de cenzura, iar PSD mai are inca protocol cu PD-L, si ar fi imoral sa atenteze la siguranta Guvernului din care si social-democratii fac parte.

Texte ilegale, lipsa si neconstitutionale, titreaza Cotidianul. Cele mai grave greseli sunt cele care aduc atingere prevederilor Constitutiei si Codului muncii. Ambele texte incorecte se regasesc, conform Avizului Consiliului Legislativ, in proiectul de lege privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice.

Astfel, articolul 6 reuseste, prin unul dintre alineatele sale, sa fie concomitent si ilegal si neconstitutional. Prevederile de la art. 6 alin. (5), lit. b si c "aduc atingere principiului egalitatii de tratament prevazut in Codul muncii, potrivit caruia orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, bazata pe criterii de situatii sau responsabilitate familiala, este interzisa", se arata in Avizul Consiliului Legislativ.

Membrii consiliului recomanda Guvernului sa modifice respectivul articol avand in vedere in principal criteriul competentei sau alte criterii legate strict de activitatea profesionala.

Daca prin acest text se incalca Codul muncii, urmatorul paragraf al aceluiasi articol 6, cel de la alin. 5, lit. d, incalca chiar Constitutia Romaniei, deoarece "creeaza o discriminare pe criteriul varstei". Din cauza acestei greseli, Consiliul Legislativ recomanda Executivului reanalizarea textului, in scopul armonizarii sale cu Legea fundamentala.

Daca legea va trece in aceasta forma, orice aplicare a acestor texte va aduce dupa sine procese pierdute de stat si chiar desfiintarea acestor paragrafe ca neconstitutionale.

Avizul Consiliului a stabilit ca exista greseli in majoritatea articolelor proiectului de lege privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice. Acestea variaza de la exprimari incorecte si omisiuni pana la texte ilogice si eronate din punct de vedere juridic.

Trei asumari cu cantec, ne spun si ziaristii de la Ziua. Premierul Emil Boc se va izbi de sesizari de neconstitutionalitate privind unele texte din cele trei legi pe care isi angajeaza raspunderea.

Guvernul se prezinta astazi in fata plenului Camerelor reunite ale Parlamentului pentru a-si angaja raspunderea pe legile invatamantului, restructurarii agentiilor si salarizarii unitare.

Liberalii au inceput miscarea de fronda, anuntand ca nu se vor prezenta in Parlament pentru procedura Executivului. Graba angajarii raspunderii pe trei legi in aceeasi zi, o premiera legislativa, este contestata si din interiorul PSD, senatorul Toni Grebla solicitand premierului sa se prezinte in fata Parlamentului in sedinte separate pentru fiecare lege in parte.

Daca motiunea de cenzura nu este depusa in termen de trei zile de la angajarea raspunderii, proiectele de lege sunt considerate adoptate. O alta metoda de a contracara initiativele legislative este sesizarea de neconstitutionalitate. O comisie de juristi condusa de Teodor Melescanu va analiza proiectele de lege si va formula o sesizare in zilele urmatoare.

Coalitia, pusa la test cu asumarea raspunderii, aflam din Adevarul. Liberalii au anuntat ca nu vor participa la sedinta plenului in momentul asumarii, ci doar la mesajul pe care seful statului il va adresa Parlamentului. Premierul Emil Boc va veni astazi in Parlament cu cele trei proiecte de reforma pe care Guvernul isi asuma raspunderea, supunand coalitia la un adevarat test politic.

Deocamdata insa, amenintarea liberalilor privind initierea unei motiuni a ramas doar un plan, in conditiile in care UDMR nu si-a anuntat sustinerea.

Democrat-liberalii sustin insa ca asumarea raspunderii nu va fi un moment de cumpana pentru actuala coalitie, fiind convinsi ca social-democratii nu vor semna o eventuala motiune, de teama sa nu piarda miile de functii detinute in teritoriu.

Potrivit prim-vicepresedintelui PDL, Theodor Stolojan, asumarea "nu va aduce nicio surpriza", in ciuda tensiunilor accentuate in ultima perioada in coalitie, dupa ruperea in lant a protocoalelor locale.

Asumare cu boicot, scrie Jurnalul National. Premierul Emil Boc si presedintele Traian Basescu se prezinta astazi in fata Parlamentului, primul pentru a angaja raspunderea Guvernului pe trei pachete de legi, al doilea pentru a transmite un mesaj.

Guvernul a finalizat abia ieri proiectele de legi pe care vrea sa le prezinte Legislativului, ultimul dintre proiecte, cel al Educatiei, fiind dezbatut ieri seara, intr-o sedinta guvernamentala care a inceput la ora 18.

Pe ultima suta de metri, legile au fost trimise Parlamentului, care a facut un artificiu procedural pentru ca Guvernul sa nu calce pe langa Constitutie. Aceasta prevede ca Executivul isi poate asuma raspunderea pe "o declaratie politica, un program sau o lege", dar Cabinetul Boc a trimis la Parlament nu mai putin de trei legi.

Astfel, conducerea Parlamentului a decis sa deruleze cate o procedura separata pentru fiecare dintre cele trei legi, in trei sedinte diferite, toate in aceeasi zi.

Liberalii n-au avut prea mult spatiu de manevra pentru a riposta fata de intentia Guvernului de a-si asuma raspunderea pe cele trei legi. Cum pana ieri UDMR nu acceptase sa semneze o motiune de cenzura impreuna cu PNL, singura forma de protest care le mai ramasese la indemana era absenta din sala.

Dupa asumarea raspunderii, de la ora 19:00, va veni randul presedintelui Traian Basescu sa le vorbeasca senatorilor si deputatilor. El va prezenta in plenul reunit un mesaj cu privire la principalele probleme politice ale natiunii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#asumare raspundere Guvern, #asumare legile educatiei, #legea salarizarii unice, #restructurare agenti guvernamentale, #asumare raspundere legi, #asumare legi neconstitutionale, #motiune cenzura PNL, #asumare raspundere boicot , #presedinte