Presa de azi: Judecatorii Curtii, scosi tapi ispasitori de Basescu

Vineri, 12 Noiembrie 2010, ora 07:28
2440 citiri
Presa de azi: Judecatorii Curtii, scosi tapi ispasitori de Basescu

Presedintele Traian Basescu a criticat dur, joi, Curtea Constitutionala, acuzand-o ca actioneaza ca o "institutie penibila".

Seful statului si-a argumentat acuzatia dand drep exemplu decizia CCR ca pensiile de serviciu pot fi micsorate, cu exceptia celor ale magistratilor, sau cand, din interese personale, unii judecatori au votat ca asumarea raspunderii pe Legea e neconstitutionala.

Acuzatia grava la adresa CCR, facuta de presedintele tarii, este dezbatuta si de ziarele centrale de vineri. "Judecatorii Curtii, scosi tapi ispasitori de Basescu" scrie 'Adevarul', care precizeaza si ca, potrivit presedintelui, deciziile Curtii au generat probleme extrem de serioase in discutiile cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala.

'Jurnalul National' aminteste si el de supararea lui Traian Basescu, intr-un articol numit simplu "Curtea Constitutionala, o institutie penibila", in timp ce 'Gandul' scrie ca "Basescu a pus economia la cale, Curtea Constitutionala la colt si patronatele la punct". In cadrul declaratiei de joi, presedintele Basescu a adaugat si ca "munca la negru este incurajata de oamenii de afaceri", dupa cum scrie 'Evenimentul Zilei'.

Jurnalul National: "Curtea Constitutionala, o institutie penibila"

Criticile presedintelui Traian Basescu au venit exact in ziua asteptarii motivarii deciziei CCR la asumarea pe Legea educatiei.

Mai mult, pentru anul viitor, presedintele spune ca trebuie rezolvata situatia, astfel incat doar cei care au responsabilitate pentru politica economica, Guvernul si Parlamentul, sa poata lua deciziile, titreaza Jurnalul National.

Basescu a acuzat faptul ca s-au luat decizii extrem de importante "nu pe criterii constitutionale, ci pe criterii de oportunitate", ceea ce "a pus Romania intr-o situatie extrem de dificila".

"Aici cred ca este evident pentru oricine cat de penibila poate fi o institutie a statului roman care spune, da, facem pensiile dupa contributie, dar la o sigura categorie nu, cea in care sunt si eu. Sau, da, ar fi buna Legea educatiei, dar sa afectezi profesorii... pai si noi cativa suntem profesori", a spus Traian Basescu.

Adevarul: Judecatorii Curtii, scosi tapi ispasitori de Basescu

Criticile presedintelui Traian Basescu sunt privite de judecatorii constitutionalisti ca un posibil avertisment in legatura cu o modificare a legii, astfel incat atributiile Curtii sa fie restranse.

"Asa ceva s-a intamplat si in Ungaria" a comentat Ion Predescu, care nu poate accepta raspunderea Curtii pentru un eventual esec al acordului cu FMI.

"Ce sa pericliteze Curtea Constitutionala? Ce Curtea a negociat ceva, a participat la intalnirile cu FMI?. Fiecare sa isi vada de treaba lui", a concluzionat Predescu, pentru Adevarul.

Pe de alta parte, democrat-liberalii nu considera oportuna modificarea atributiilor Curtii Constitutionale. "In perspectiva, daca se va ajunge la concluzia ca are competente prea largi, se poate porni o dezbatere", a aratat vicepresedintele PD-L Petru Filip.

O eventuala modificare a legii de functionare a Curtii va ajunge, in final, tot pe masa judecatorilor constitutionalisti, in urma unei contestatii a Opozitiei.

Gandul: Basescu a pus economia la cale, Curtea Constitutionala la colt si patronatele la punct

Pe langa acuzatiile aduse CCR, in cadrul aceluiasi conferinte, Basescu i-a indemnat pe bancheri sa redeschida baierile pungilor cu bani "macar pentru IMM-uri si investitii". "De la ei, mai devreme sau mai tarziu, veti recupera banii, dar de la unii dintre cei pe care i-ati creditat cu buletinul nu cred ca veti mai putea recupera", a opinat Basescu.

Basescu a anuntat ca se impune "cu strictete" modificarea Codului Muncii, intrucat "a devenit aproape un sport pentru mediul de afaceri nerespectarea legii", aminteste Gandul.

"Aceasta fiind situatia, eu spun ca avem o problema si dinspre patronate catre stat. Noi consideram ca nu trebuie sa punem cate un politist la fiecare firma. Tocmai vorbim despre nevoia de a reduce aparatul bugetar. Dar a devenit aproape un sport pentru mediul de afaceri nerespectarea legii.

Fie ca e vorba de angajarea de forta de munca la negru, fie ca este vorba de plata taxelor. Or, aici, cei care spun statul sa rezolve problema aceasta sunt cel putin incorecti. Cati angajati ar trebui sa aiba statul ca sa inchida evaziunea fiscala si evaziunea pe piata fortei de munca. Este aici si o responsabilitate a fiecarei firme fata de stat", a spus presedintele.

Evenimentul Zilei: Presedintele Basescu: Munca la negru, incurajata de oamenii de afaceri

In ceea ce priveste munca la negru, potrivit presedintelui Romaniei, o analiza realizata pe 28.000 de gospodarii a aratat ca "1,6 milioane de romani care pleaca dimineata la serviciu nu sunt inregistrati in campul muncii". In statisticile oficiale sunt inregistrati doar 4,5 milioane de salariati, a precizat seful statului.

Seful statului a spus ca, in ultima perioada, exista multe discutii privind flexibilizarea pietei fortei de munca prin modificarea Codului Muncii, scrie Evenimentul Zilei.

La randul sau, Nicolae Ivaschescu, secretar de stat in Ministerul Muncii, a afirmat ca flexibilizarea pietei muncii reprezinta o prioritate pentru institutia pe care o reprezinta.

Astfel, in perioada urmatoare vor fi transpuse in legislatia nationala mai multe prevederi europene. Printre acestea se numara modificarea prevederilor privind munca temporara, posibilitatea cresterii termenelor pentru perioada de proba, precum si eliminarea interdictiei de a angaja succesiv trei persoane in perioada de proba.

A.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#CCR Basescu, #institutie penibila CCR , #presedinte
Comentarii
Poza ALTERNANTZA
ALTERNANTZA
rank 4
Ca orice dictator care se respecta, dl. Basescu si-a stabilit un anume parcurs...
Poza Augustin Zegrean
Augustin Zegrean
rank 5