Presa de azi: Mesajul lui Basescu catre "gaozari"

Sambata, 08 August 2009, ora 08:30
6328 citiri
Presa de azi: Mesajul lui Basescu catre "gaozari"
Foto: www.pndro.ro

Celebrul autor al sintagmelor "gaozar" si "tiganca imputita", nimeni altul decat primul om in stat, presedintele Traian Basescu, prezent, vineri, la primul Congres al Jurnalistilor Romani de Pretutindeni, a spus ca nu a intervenit niciodata impotriva ziaristilor!

De bunavoie si nesilit de nimeni s-a dus, asemeni unei oi naive, in gura nu a lupului, ci a lupilor. Mai exact, la Basescu a participat la o intalnire a jurnalistilor a carei principala tema a fost "limbajul", domeniu in care seful statului este un adevarat geniu.

Uitand, probabil, ca nu vorbeste de la tribuna prezidentiala si ca ziaristii nu sunt undeva in spate, la datorie, Traian Basescu a incercat sa convinga "pasaricile", "tigancile imputite", "gaozarii" si "tonomatele" ca nu exista niciun ziarist roman care sa poata spune "presedintele a intervenit impotriva mea sau impotriva a ceea ce am scris", scrie Cotidianul in editia de sambata.

In fata jurnalistilor romani de pretutindeni, a avut curajul sa spuna ca si-a construit relatia cu presa pe baza unei convingeri: "Presa trebuie sa-si ia libertate atat cat vrea ea, atat cat considera ca trebuie sa aiba si in limitele pe care ea considera ca trebuie sa si le autoimpuna".

In pofida realitatii, presedintele Romaniei a afirmat ca "nu exista parghii ale statului care sa intervina pe libertatea de exprimare si, in ceea ce ma priveste, cred ca nu exista nici un ziarist roman care sa poata spune "presedintele a intervenit impotriva mea sau impotriva a ceea ce am scris".

Autor al celebrelor sintagme "pasarica", "nesimititi", "gaozar", "tiganca imputita", "tonomat" la adresa jurnalistilor, presedintele Romaniei nu s-a sfiit sa pretinda ca limitele autoimpuse de mass-media pot viza atat limbajul, "decenta in exprimare", cat si modul de abordare a subiectelor, dar si "abordarea fata de stat".

Traian Basescu li s-a adresat in stilul sau caracteristic, nu o data, jurnalistilor care l-au iritat cu intrebari. Printre acestia: Lucian Dindirica si Oana Sultanoiu de la Realitatea TV, Dana Grecu, Andreea Pana, Sorina Matei si Iosif Buble de la Antena 3, Oana Stancu de la "Jurnalul National", Mihaela Gherghisan de la Radio France International, Mircea Marian de la "Adevarul" ori Victor Ciutacu, redactorul sef de la "Jurnalul National".

Trebuie amintit si ca Traian Basescu a intentat, pe 17 septembrie 2008, un proces impotriva ziarului "Cotidianul", cerand "plata sumei de 100 de lei cu titlu de despagubiri simbolice pentru prejudiciul moral constand in vatamarea dreptului la onoare si reputatie". Seful statului roman s-a declarat lezat de articolul din Cotidianul "Traian Basescu, deziceri pe toata linia de supervizarea trocului PD-L-PRM".

Procesul pe care el insusi l-a declansat, a fost pierdut de presedintele Romaniei, prin sentinta definitiva si irevocabila a Judecatoriei Sectorului 1 - Municipiul Bucuresti. Instanta de judecata nu doar ca nu i-a dat dreptate, dar mai mult, l-a obligat pe seful statului roman sa plateasca 1.166,20 lei cu titlu de cheltuieli de judecata!

"Mesajul presedintelui catre 'gaozari'", titreaza si cei de la Gandul, la fel de ironici in legatura cu falsa libertate pe care a acordat-o presei din Romania. "Presa trebuie sa-si ia cata libertate vrea. Ea isi stabileste limitele care considera ca trebuie sa si le autoimpuna", a declarat, vineri, presedintele Traian Basescu, la intalnirea cu jurnalistii romani din diaspora.

"In partea de libertate si mesaj nu as spune nimic pentru ca nu aveti nevoie de lectii de la politicieni. In privinta libertatii, ca o democratie sa fie intreaga trebuie sa nu fie discriminare si sa existe libertate de exprimare. Cand sunt garantate acestea putem vorbi de o societate democratica in pilonii ei fundamentali", a sustinut Basescu.

Referindu-se la presa din Romania, Traian Basescu i-a asigurat pe ziaristii care locuiesc in afara granitelor ca, in Romania "presa este complet libera. Nu exista parghii ale statului care sa actioneze impotriva libertatii presei. Nu exista un singur ziarist roman care sa spuna presedintele a intervenit impotriva mea, sau a materialelor mele".

Nici Gardianul nu a ratat sansa sa titreze "Basescu: In Romania, presa este in totalitate libera si nu se poate spune ca politicul a intervenit". "In Romania, presa este complet libera", a afirmat presedintele Traian Basescu la Forumul International al Jurnalistilor de Pretutindeni. Seful statului a tinut, de asemenea, sa multumeasca presei din Republica Moldova pentru modul in care si-au facut datoria in perioada alegerilor parlamentare din aprilie 2009.

"Libertatea presei este una dintre componentele fundamentale ale democratiei si pentru ca o democratie sa fie intreaga are nevoie de doua elemente: nediscriminare si libertate de exprimare. Libertatea presei este una din principalele garantii pe care un sistem politic trebuie sa le dea", a spus Traian Basescu.

Presa din Romania, "cel putin din punctul meu de vedere, este complet libera", a subliniat presedintele. "Nu exista parghii ale statului care sa intervina pe libertatea de exprimare. In ceea ce ma priveste, nu exista niciun ziarist roman care sa poata spune presedintele a intervenit impotriva mea, impotriva a ceea ce am scris", a continuat Basescu.

"Presa trebuie sa-si ia libertatea atat cat vrea ea, atat cat considera ca trebuie sa aiba si in limitele pe care considera ca trebuie sa si le impuna", a mai declarat presedintele.

Traian Basescu a tinut sa multumeasca jurnalistilor din Republica Moldova pentru modul in care au relatat evenimentele petrecute peste Prut in timpul si dupa alegerile parlamentare din aprilie.

"Prin curaj si profesionalism, presa de la Republica Moldova ne-a tinut la curent cu evenimentele la Chisinau dupa prima runda de alegeri. Si trebuie sa recunoastem ca a fost si presa romana implicata in a transmite cu corectitudine evenimentele care s-au petrecut la Chisinau".

Desi in urma cu doar doua saptamani acuza o intelegere intre presa si oamenii de afaceri din Romania, acord care ar fi stat la baza remanierii fostului ministru al Tineretului si Sportului (MTS), Monica Iacob Ridzi, presedintele Basescu a recunoscut ca datorita presei s-au aflat adevaruri crunte. Insa nu ale presei romane, ci ale presei moldovenesti: "s-au aflat si adevarurile crunte ale unui regim care nu mai respecta libertatea de exprimare, unui regim care a recurs la provocari pentru a crea atmosfera necesara sa utilizeze institutiile de forta ale statului".

Ziua scoate in fata aprecierea de care se bucura presa de la Chisinau din partea presedintelui Romaniei in raport cu presa din Romania. "Tin sa multumesc presei din Republica Moldova ca prin curaj si profesionalism ne-a tinut la curent pe noi toti, nu numai pe cetatenii romani, dar si toata lumea democratica, cu evenimentele care s-au petrecut la Chisinau, dupa prima runda de alegeri.

Si acolo, trebuie s-o recunoastem, a fost si presa romana implicata in a transmite cu corectitudine evenimentele care s-au petrecut la Chisinau", a spus seful statului in fata jurnalistilor romani, din tara si din diaspora.

Basescu a pledat, de asemenea, in favoarea normalizarii relatiilor dintre Bucuresti si Chisinau si si-a reiterat sustinerea pentru aderarea Republicii Moldova la UE. In alta ordine de idei, vorbind despre modul in care sunt tratete minoritatile romane din alte tari, presedintele a apreciat, referindu-se la Ungaria, ca "Romania suporta un tratament "asimetric" chiar din partea unor tari cu care a facut sedinte de Guvern comune si care sunt membre UE".

Basescu a primit reprosuri din partea unui ziarist din Bulgaria ca nu a vorbit deloc despre minoritatea din aceasta tara, invitandu-l sa-i aminteasca presedintelui Parvanov ca exista 300.000 de cetateni bulgari care vorbesc limba romana.

Si din Romania libera aflam ca presedintele Traian Basescu a laudat presa din Republica Moldova pentru "curajul si profesionalismul" dovedite prin reflectarea corecta a evenimentelor petrecute la Chisinau dupa alegerile din aprilie. Intr-un soi de paranteza din cadrul discursului prezidential a fost amintita si presa romana, care "a fost implicata in relatarea corecta a acelor evenimente": "pentru a informa despre actiunile "unui regim care nu mai permitea chiar libertatea presei".

In opinia sefului statului, modul in care au fost relatate acele evenimente este "o lectie pentru multi reprezentanti ai presei", privitoare la comportamentul unor jurnalisti care au pus mai presus de propria securitate interesele unei tari, referitoare la informarea corecta.

Nu in ultimul rand, Basescu a promis ca partea romana va continua sa sustina presa de limba romana din tarile din jur, mentionand ca se doreste "cresterea resurselor" puse la dispozitia acesteia, afirmatie care a ridicat multe sprancene de pe multe fete de ziaristi prezenti la eveniment.

Dupa ce oamenii care se ocupa de imaginea lui i-au spus, probabil ca nu a fost destul de convingator, presedintele Traian Basescu participa, sambata, la Kladovo, in Serbia, la cea de-a doua parte a congresului.

Primul Congres al Jurnalistilor Romani de Pretutindeni se desfasoara sub genericul "Limbaj-Mesaj-Libertate" si este organizat de Forumul International al Jurnalistilor Romani, cu sprijinul Departamentului pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Evenimentul are loc la Drobeta Turnu Severin (Romania) si la Kladovo (Serbia).

La eveniment au fost invitati circa 100 de reprezentanti ai organismelor de presa romaneasca din tara si din vecinatate (Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria, Bulgaria,Republica Macedonia, Albania), reprezentanti ai Parlamentului, Guvernului, oameni politici, diplomati, experti si reprezentanti ai societatii civile din Romania, urmarind identificarea unor solutii pentru a face mai vizibila presa romaneasca din jurul Romaniei.

Basescu si presa

Ziarele centrale nu au uitat sa aminteasca, in editia de sambata, de relatia extrema dintre presedintele Traian Basescu si reprezentantii institutiilor de presa din Romania, relatie care a fost afisata nu doar acasa, ci si in fata oficialilor si a presei de la Bruxelles.

In iunie 2008, Basescu a jignit o jurnalista de la Radio France Internationale (RFI) in fata presei de la Bruxelles. Nu doar ca a refuzat sa raspunda la o intrebare, dar i-a reprosat ziaristei care i-a adresat-o lipsa de inteligenta.

"Va rog, si intrebarile trebuie sa probeze un minim de inteligenta". Asa a raspuns Traian Basescu vineri la o intrebare adresata de corespondentul Radio France Internationale (RFI) la Bruxelles, Mihaela Gerghisan.

Cel mai celebru episod, transat in instanta, a fost, insa, cel din ziua referendumului, atunci cand seful statului, aflat in masina cu sotia sa si angajat intr-o discutie privata cu aceasta, s-a referit la ziarista Andreea Pana prin formula "tiganca imputita agresiva". Presedintele fusese deranjat de intrebarile insistente ale jurnalistei de la Antena 1, de altfel, el luandu-i telefonul mobil cu care aceasta inregistra.

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au admis, pe 15 mai, recursul presedintelui Traian Basescu impotriva sentintei Curtii de Apel Bucuresti, care a respins solicitarea sa de anulare a sanctiunii CNCD pentru afirmatia "tiganca imputita".

Un alt incident s-a produs in timpul unei vizite la un spital din Timisoara, unde seful statului a invitat o ziarista sa se urce pe masa ca sa-i arate practic o metoda de resuscitare pe care tocmai o invatase de la medici.

Un tratament similar a primit si o jurnalista de la Antena 1 la inaugurarea unei fa--brici ja-po-neze, la Branesti, in Ilfov, in octombrie 2007. Seful statului a fost intrebat cum comenteaza respingerea motiunii de cenzura initata de PSD. Basescu a spus ca discuta aceasta chestiune la Bucuresti.

Ziarista a vrut sa se asigure ca, la revenirea la Cotroceni, seful statului va face o declaratie si l-a chestionat din nou: "Deci, ne dati o declaratie la Bucuresti?". Raspunsul presedintelui: "Sigur, vin direct in birou la tine sa o facem".

Un alt episod tumultos al relatiei Traian Basescu-jurnalisti este cel in care s-a dezlantuit impotriva majoritatii trusturilor de presa, in timpul unei declaratii la intoarcerea dintr-o vizita oficiala, tot la Bruxelles. Ziaristi tonomat, moguli, mafioti, mincinosi... sunt cateva din cuvintele folosite atunci la adresa jurnalisilor.

Presedintele Traian Basescu acuza presa de campanii impotriva familiei sale si avertiza ca va replica la "toate mizeriile" indreptate de mogulii de presa impotriva sa si celor apropiati. Declaratia a fost facuta in contextul in care seful statului dezmintea un articolul din "Jurnalului National", potrivit caruia si-ar fi sters datoriile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, joi, 18 aprilie, la Realitatea Plus, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere...
#Basescu presa libera, #Romania congres ziaristi presa, #Basescu intervenit articol tonomat gaozar, #pasarica tiganca imputita , #presedinte