Presa de azi: Romanii nu stiu ca vor vota uninominal

Luni, 04 August 2008, ora 07:05
1277 citiri
Presa de azi: Romanii nu stiu ca vor vota uninominal

Noul Parlament va fi format din PD-L, PSD si PNL, titreaza Gandul in editia de luni. Romanii prefera sa voteze la alegerile uninominale din aceasta toamna pornind de la notorietatea candidatului, fara sa tina seama daca este sau nu membru al unui partid favorit.

Un sondaj INSOMAR comandat de Realitatea TV arata ca 68 la suta dintre alegatori prefera sa puna stampila pe un candidat de care au auzit, chiar daca nu este reprezentantul partidului preferat, decat sa voteze candidatul partidului preferat, daca nu a auzit de acesta.

In ceea ce priveste preferintele de vot pe partide, sondajul INSOMAR arata ca PD-L se afla inca in frunte, cu 38 la suta. PD-L este urmat de PSD cu 26 la suta si PNL cu 16 la suta, celelalte partide se situeaza, conform rezultatelor studiului, sub pragul electoral - UDMR (4%), PRM si PNG (3%), PC, PIN si PNtCD (2%), PCM (1%).

In acest fel, noul Parlament ar fi format doar de PD-L, PSD si PNL, ceea ce ar restrange posibilitatea partidelor de a forma aliante pentru stabilirea unei majoritati guvernamentele si formarea guvernului. Cele trei partide vor fi obligate astfel sa accepte fie un mariaj compromitator, fie o guvernare in minoritate bazata pe intelegeri ascunse in Parlament.

Referitor la acelasi sondaj, Evenimentul Zilei scrie ca romanii nu stiu ca vor vota uninominal. Doar un sfert dintre alegatori stiu ca alegerile parlamentare din aceasta toamna se vor desfasura in sistem uninominal, arata sondajul INSOMAR.

Cei mai multi respondenti, 42,6%, au sustinut ca nu stiu cum se vor desfasura alegerile, in timp ce 30,2% au stiut doar ca se vor desfasura intr-un mod diferit. Doar 26,7% au indicat, in mod corect, ca se va aplica sistemul de vot uninominal, in timp ce 27,2% au precizat ca alegerile se vor desfasura ca pana acum, pe liste.

Cu toate acestea, romanii dovedesc ca sunt pregatiti sa aiba un comportament politic uninominal. Intrebati cum ar vota intr-un astfel de sistem, in care pot opta pentru un singur candidat pentru Camera Deputatilor si altul pentru Senat, respondentii s-au aratat dispusi sa nu se cramponeze de culoarea politica.

68% au spus ca ar opta, mai degraba, pentru un candidat de care au auzit, chiar daca nu este din partidul preferat, in timp ce pentru 32% conteaza in primul rand partidul din care provine candidatul.

Uninominalul, fumat de politicieni, necunoscut de electorat, este titlul din Gardianul. Presedintele Basescu are doi premieri "preferati" de opinia publica. Potrivit unui sondaj INSOMAR, seful statului ramane principalul favorit in cursa pentru Palatul Cotroceni, iar la categoria prim-ministri sunt doriti atat actualul sef al Executivului, Calin Popescu Tariceanu, cat si eternul candidat Theodor Stolojan.

La partide, sondajul da favorit tot PD-L, secondat de PSD si PNL. Nici un alt partid nu mai e cotat cu sanse sa intre in Parlament. Totodata, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru functia suprema in stat, Traian Basescu ar urca din primul tur Dealul Cotroceniului, el fiind votat de 64 la suta din romani (la intrebarea deschisa) si, respectiv, 58% (la cea inchisa).

Ierarhia se schimba in privinta celui de-al doilea clasat, intrebarea deschisa desemnandu-l pe Adrian Nastase pe locul secund cu 8 procente, in vreme ce la cea inchisa Basescu e secondat de Sorin Oprescu cu 12% si apoi de fostul premier pesedist cu 11 procente.

La intrebarea deschisa, alegerea este a celui care raspunde, iar la intrebarea inchisa, respondentul alege dintr-o lista indicata.

Si Romania libera anunta ca majoritatea romanilor n-au aflat de uninominal. 42,6% din cetatenii chestionati nu stiu cum se vor desfasura alegerile parlamentare din aceasta toamna, iar 27,2% cred ca tipul de scrutin va fi acelasi, in timp ce 30,2% apreciaza ca acesta va fi diferit, potrivit unui sondaj INSOMAR, realizat in perioada 22-30 iulie.

PD-L ar fi votat de 38% din cei chestionati, urmat de PSD cu 26% si PNL cu 16%. Sub pragul electoral s-ar situa UDMR (4%), PRM, PNG (3%), PC, PIN si PNTCD (2%), PCM (1%).

Tandemul Traian Basescu-Theodor Stolojan este in continuare preferat de romani, primul conducand intentiile de vot pentru Presedintie (58%), iar al doilea (24%) fiind favorit pentru postul de premier. In cazul in care actualul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, ar intra in cursa pentru fotoliul prezidential, acesta s-ar clasa pe locul al doilea, cu 12%.

Pe locul al treilea al prezidentiabililor se afla Adrian Nastase (11%), fiind urmat de Mugur Isarescu (6%). Daca la intrebarea referitoare la viitorul premier numit dupa alegerile parlamentare, Tariceanu a fost al doilea preferat de pe lista din chestionar prezentata de INSOMAR, cu un procent de 19,1%, in cazul intrebarii deschise, el s-a clasat pe primul loc cu 26%, urmat de Stolojan cu 20,4%.

Tariceanu si Stolojan, cei mai doriti ca premieri, aflam si din Adevarul. Cel mai recent sondaj ISOMAR arata ca functia de premier este disputata acerb de Calin Popescu Tariceanu si Theodor Stolojan.

In cadrul unei intrebari deschise, reiese ca 26% din repondenti il vor pe actualul premier si dupa parlamentarele din toamna; pe locul doi se afla Theodor Stolojan cu 20%. Aceeasi intrebare, dar cu variante de raspuns, il indica drept favorit pentru Palatul Victoria pe Theodor Stolojan cu 24%, in timp ce pentru actualul premier au optat 19%.

Daca duminica s-ar organiza alegeri, electoratul l-ar prefera ca sef de stat pe Traian Basescu, intr-o proportie de 58%, arata cel mai recent sondaj realizat de INSOMAR la finalul lunii iulie.

Pe locul doi in cursa prezidentiala se afla Sorin Oprescu, cu 12 procente, iar Adrian Nastase ocupa locul trei, cu 11% din optiunile de vot.

Studiul INSOMAR a fost realizat in perioada 22-30 iulie, pe un esantion de 1.506 persoane. Marja de eroare este de +/- 2,8%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce merge Iohannis în Coreea însoțit de Arafat, Burduja, Odobescu și Tîlvăr: “Există potenţial şi interes reciproc de colaborare”
De ce merge Iohannis în Coreea însoțit de Arafat, Burduja, Odobescu și Tîlvăr: “Există potenţial şi interes reciproc de colaborare”
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Din cauza scumpirilor, unii români au renunțat la vacanțe sau își permit cu mari sacrificii una pe an. La cealaltă extremă sunt cei care pleacă des în vacanțe mai scurte sau mai lungi,...
#romani, #sondaj, #uninominal, #Traian Basescu, #presedinte , #presedinte