Opinii: Presa face gat: Presedintele are galci?

Sambata, 07 August 2010, ora 19:03
5418 citiri
Opinii: Presa face gat: Presedintele are galci?
Foto: TVR

Presedintele are galci? - asta titrau zilele trecute jurnalistii Antena 3 dupa ce aflasera ca Traian Basescu a facut un control ORL la Spitalul Militar, iar Administratia Prezidentiala a refuzat sa comenteze si sa dea detalii.

Oficina online a Cotrocenilor a dat "pe surse" informatia ca presedintele a facut o vizita de cateva minute la medic. Atat asteptau cele doua televiziuni de stiri, un motiv ca sa intre iarasi in vrie prin reteta deja consacrata de senzationalizare si atac.

O fi Basescu bolnav rau? Are vreo maladie incurabila asa cum s-a mai zvonit in trecut? O avea Vadim Tudor dreptate (pentru prima data in 20 de ani)? Daca seful statului are vreo complicatie la gat dupa operatia de acum trei ani de la tiroida? Culmind totul cu suburbanul "Presedintele are galci?" - scris cu litere de tipar pe burtiera, la ora de maxima audienta.

O voce blonda si deloc suava se intreba obsesiv de ce a fost Traian Basescu la spital si ce boala grava ascunde daca Presedintia nu vrea sa ofere informatii.

"Analistul" Radu Tudor se declara la randul sau extrem de preocupat de soarta unui popor condus de un sef de stat care a avut doua operatii intr-un mandat si, iata, merge in mod suspect din nou la medic, dupa ce mai fusese acum 7 luni la controlul periodic. "Foarte ciudat, pentru un om care n-are nici 60 de ani", sublinia insidios antenistul.

La randul lor, politicienii de Opozitie, in loc sa se abtina de la a comenta sanatatea altora, au inceput sa acuze lipsa de transparenta a Cotrocenilor care le amintea imediat de secretomania ceausista. Un distins liberal simtea deja cum ii fuge de sub picioare democratia din Romania din cauza unei vizite medicale involuntar mediatizate.

Pana si Sorin Oprescu, marele chirurg, a simtit nevoia sa se exprime, spunand ca probabil Basescu a facut laringita de la cat vorbeste. Fiecare noua declaratie alimentand inca putin setea de speculatie a moderatorului.

Misterul care aprinsese imaginatia romanilor a fost elucidat dupa cateva ore, cand presedintele a povestit la TVR accidentul post-inot care a provocat vizita la ORL. Evident ca nici explicatia cu betigasul buclucas nu a satisfacut insa nevoia de rautaticisme a A3 si RTV.

Jurnalele de stiri deschideau a doua zi de dimineata cu fraze de genul "Traian Basescu a inventat betigasul de urechi cu un singur capat acoperit cu vata", subliniind ideea ca explicatia este prost aleasa si total incredibila. S-a gasit pana la urma cineva sa-i anunte ca exista si betigase de acest gen pe piata, chiar daca nu sunt la fel de comune precum cele cu doua capete identice.

Evident nu putem trece cu vederea faptul ca intreg episodul a fost prost manageriat de biroul de presa al Presedintiei care, nelamurind situatia, a starnit si mai mult zumzetul speculatiilor si aprecierilor deloc favorabile.

Dar daca a fost un test? Avand in vedere sursa primara a informatiei, HotNews, cunoscuta pentru apropierea editoriala de parerile presedintelui Basescu, se poate ca intreaga afacere sa fi pornit tintit de la Cotroceni.

Odata aruncat pe piata zvonul, pe care niciun medic care se respecta (si mai ales respecta legea) nu il putea confirma fara sa incalce dreptul la viata privata de care pana si presedintele se bucura, Basescu a asteptat linistit sa vada cum cele doua televiziuni de stiri se avanta in a-l denigra si, astfel, isi fac singure rau. Explicatia banala venita la ceas de seara si data la TVR, televiziunea cu cea mai mare acoperire din Romania, a fost ca un dus rece pentru cei care s-au grabit sa judece si sa dea verdicte fara sa aiba macar o idee despre adevar.

Daca a fost o stratagema, a iesit perfect, orice telespectator cu un minim nivel intelectual a putut vedea modalitatea total neprofesionista de abordare a problemei la cele doua televiziuni de stiri si intelege ca, in ciuda pretentiei de seriozitate, nu sunt decat doua canale de refulare a isteriei si abjectiilor.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Basescu medic ORL, #Basescu spital ORL, #Basescu betigas ureche , #presedinte