Presa franceza: Aranjamente, manevre politice si coruptie la Bucuresti

Sambata, 05 Decembrie 2009, ora 10:42
2270 citiri
Presa franceza: Aranjamente, manevre politice si coruptie la Bucuresti
Foto: Ziare.com

Romanii voteaza duminica pentru a-si alege presedintele, in conditiile in care institutiile internationale ce au promis un credit tarii, aflata la "perfuzii financiare", cer garantii privind onestitatea viitorului sef al statului, comenteaza France Soir.

Intr-un articol dedicat alegerilor prezidentiale din Romania, publicatia franceza de centru afirma ca romanii vor decide duminica daca presedintele in functie Traian Basescu sau social-democratul Mircea Geoana va conduce tara in urmatorii cinci ani, cu misiunea de a continua reformele.

Fost capitan de nava in varsta de 58 de ani, Basescu a castigat primul tur al alegerilor prezidentiale, din 22 noiembrie, cu 32% din voturi, fata de 31% pentru rivalul sau. Calculele de pe hartie arata, insa, ca fostul ministru de externe Geoana, in varsta de 51 de ani, ar putea castiga scrutinul de duminica. In plus, el a primit sustinerea principalilor candidati care au iesit din cursa pentru acest scrutin. Mai mult, social-democratii si liberalii de dreapta au format o noua alianta, promitand sa guverneze impreuna pe baza unui program care sa combine "echitatea sociala" si "dinamismul economic", potrivit France-Soir.

Indiferent de cine va castiga, viitorul guvern va trebui sa preia rapid conducerea tarii, condusa de la jumatatea lui octombrie de un executive interimar, si sa impuna reformele asteptate de Uniunea Europeana si de organizatiile internationale. Prima urgenta va fi adoptarea unui buget pentru 2010 care sa prevada reducerea deficitului printr-o curatare a sistemului public. In lipsa acestui proiect, Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca mondiala ar putea amana acordarea noilor transe din imprumutul lor in valoare de 20 de miliarde de euro, ceea ce ar insemna o lovitura dura pentru finantele secatuite ale tarii, scrie publicatia franceza.

Desi da asigurari ca va respecta conditiile impuse de FMI, Geoana promite - ca "functionarii publici isi vor pastra locurile de munca", o promisiune pe care va fi foarte greu sa o respecte, remarca jurnalistul de la France-Soir.

Dar in special lupta impotriva coruptiei, inca imperfecta, potrivit Comisiei Europene, va reprezenta un test pentru viitorul presedinte roman si pentruguvernul sau, intr-o tara in care procesele fostilor ministri se impotmolesc, adauga cotidianul francez.

Potrivit clasamentului din 2009 al organizatiei neguvernamentale Transparency International, Romania este considerata drept unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeana, alaturi de Grecia si Bulgaria.

In plus, in iulie Bruxellesul a criticat "semnalele contradictorii trimise de Parlamentul roman privind asumarea unui angajament serios in sustinerea eforturilor autoritatilor pentru eliminarea coruptiei la inalt nivel". Din 2005, aproximativ 620 de persoane - magistrati, directori de firme publice, primari - au fost condamnate definitive si 21 de parlamentari si fosti ministri au fost trimisi in fata tribunalelor pentru fapte de coruptie.

France-Soir mentioneaza ca printre acestia se afla si fostul premier Adrian Nastase, in prezent presedinte al Consiliului national al Partidului Social-Democrat, acuzat de santaj, trafic de influenta si mita.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#aranjamente coruptie Bucuresti, #FranceSoir coruptie Bucuresti , #presedinte
Comentarii
Poza xilopolous
xilopolous
rank 5
Maine avem de ales intre un Presedinte care si-a spus jucator, dar a fost un Presedinte scandalagiu si un Presedinte mediator si diplomat.