Presa rusa: Basescu are revendicari teritoriale in Ucraina

Joi, 02 August 2012, ora 21:42
9553 citiri
Presa rusa: Basescu are revendicari teritoriale in Ucraina

Cotidianul rus Nezavisimaya Gazeta citeaza declaratia unui oficial ucrainean, potrivit caruia presedintele suspendat Traian Basescu sustine ca Bucovina si Transnistria sunt teroritorii romanesti si ar putea fi reunite cu Romania.

Intr-un articol despre Sergiu Lascu, liderul Miscarii Legionare Crestin-Nationale, un grup roman radical nationalist care pledeaza pentru reunificarea Bucovinei de Nord si parti ale regiunei Odessa cu Romania, publicatia Nezavisimaya Gazeta noteaza despre revendicarile teritoriale ale lui Traian Basescu.

Lascu a fost retinut de catre politistii de frontiera din Ucraina, atunci cand a incercat, impreuna cu un grup de asociati, sa intre in tara cu o masina, relateaza agentia Ria Novosti, preluand sursa citata.

Dupa ce a petrecut cinci ore in arest, politistii de frontiera i-au spus lui Lascu ca este persona non grata in Ucraina si are accesul interzis in tara pentru cinci ani. Nationalistii romani au fost trimisi inapoi in Moldova. Acestia li s-a interzis accesul in Ucraina din cauza activitatilor lor din Basarabia de Sud si din Basarabia de Nord, care "au amenintat integritatea teritoriala a tarii".

Sergiu Lascu a declarat ca "nicio interdictie sau granita artificiala nu ne va opri zbaterea sacra de a elibera aceste pamanturi ale stramosilor nostri, care au fost ocupate de straini", completand ca vor continua sa lupte pentru acest pamant.

Dupa aderarea la NATO, unii politicieni revendica unirea cu Bucovina si Transnistria

In acest context, Serghei Tolstov, de la Institutul pentru Analiza Politica si Studii Internationale din Kiev, a precizat ca nu este atat de deranjant ca oameni precum Lascu vorbesc despre revendicarile teritoriale in Ucraina, ci este mult mai serios cand asemenea revendicari sunt evocate de presedintele roman Traian Basescu.

Potrivit lui Tolstov, Basescu a parut ca sustine aceste revendicari atunci cand a spus recent ca Bucovina si Transnistria sunt teritorii romanesti istorice si ar putea potential sa fie reunite cu Romania.

Revizuirea granitelor postbelice ale tarii au fost o tema populara in Romania, mai spune Tolstov, care explica faptul ca, dupa ce Romania a aderat la NATO, unii politicieni cred ca Bucurestiul poate acum sa-si urmeze revendicarile mai activ.

Revendicarea Moldovei, coordonata activ de Bucuresti si de Chisinau

Tolstov afirma ca procesul revendicarii Moldovei este in curs de desfasurare, fiind coordonat activ de guvernele de la Bucuresti si din Chisinau. Revendicarile asupra teritoriilor din Ucraina au fost mai putin explicite.

Totodata, Vitali Kulik, directorul Centrului pentru Studiile Societatii Civile din Ucraina, crede ca Bucurestiul foloseste Moldova drept un teren de test pentru revendicarile sale teritoriale. Kulik a amintit despre incercari anterioare de a distribui pasapoarte romanesti in Bucovina si in regiunea Odessa, care reprezinta o ilegalitate in Ucraina.

Potrivit lui Kulik, ceea ce au facut Lascu si sustinatorii sai reflecta la scara larga sentimentele nationaliste care prevaleaza in Romania si, la o scara mai mica, in Moldova. Miscarea Legionara Crestin-Nationala este ramura basarabeana a organizatiei Noua Dreapta, de extrema dreapta, care apara ideologia fascista a legionarilor romani din anii '30 si '40.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu revendicari teritoriale Ucraina, #Basescu revendicari Bucovina Transnistria, #Romania revendicari teritoriale , #presedinte