Presa rusa: Declaratiile lui Basescu despre unficarea cu R. Moldova ar putea impiedica integrarea tarii in UE

Vineri, 23 August 2013, ora 21:28
3170 citiri
Presa rusa: Declaratiile lui Basescu despre unficarea cu R. Moldova ar putea impiedica integrarea tarii in UE
Foto: Administratia Prezidentiala

Recentele declaratii ale presedintelui Traian Basescu despre posibila unire a Romaniei cu Moldova ar putea impiedica integrarea europeana a Republicii Moldova, noteaza ziarul rus Nezavisimaia Gazeta, in editia de vineri.

Unele organisme europene ar putea intr-adevar sa amane parafarea si semnarea acordului de asociere dintre Uniunea Europeana si Moldova, in timpul summit-ului Parteneriatului Oriental de la Vilnius, din luna noiembrie, scrie Ria Novosti.

Declaratiile lui Traian Basescu despre unificarea Republicii Moldova si a Romaniei - "perspectiva inevitabila si iminenta", dupa el - fac mult zgomot si suscita critici in mediile diplomatice europene.

"Unele organisme europene ar putea duce lipsa de timp sau de energie pentru a nuanta propunerile lui Basescu si sa le intepreteze litera cu litera", scrie revista Panorama din Chisinau.

Presa rusa, alarmata de ideea ca Basescu ar putea candida in R.Moldova

"Cereti unirea cu Romania si o vom face", a spus Basescu, cu ocazia vizitei la Chisinau, din luna iulie.

Presedintele a reluat discursul mai tarziu, in Romania. Ideea unificarii celor "doua state romanesti" este prioritara pentru Traian Basescu, noteaza sursa citata. El a evocat-o in mai multe randuri insa a recunoscut recent ca o mare majoritate a populatiei din Moldova este impotriva unirii cu Romania.

Dupa Basescu, niciun partid din Romania nu se opune acestei unificari, in timp ce cel mai mare si cel mai popular partid moldovean - Partidul Comunist - se opune.

Sursa citata aminteste ca, intre anii 1918 si 1940, Basarabia a facut parte din Regatul Romaniei, dupa care a fost imediat anexata URSS in urma pactului germano-sovietic. Din acest motiv, romanii revendica Republica Moldova.

In acest context, autoritatile de peste Prut intentioneaza sa semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeana, pentru a strabili o zona de liber schimb cu UE si pentru a liberalia regimul vizelor, cu ocazia summit-ului Parteneriatului Oriental, de la Vilnius, din luna noiembrie.

Traian Basescu a prezentat o noua conditie Republicii Moldova, inainte de a simplifica regimul vizelor: rezolvarea conflictului transnistrean.

Negocierile pe marginea acestei probleme au fost suspendate din nou si, judecand dupa declaratiile conducatorilor Transnistriei, regiunea nu are intentia de a reveni "la casa moldoveneasca", cautand mai degraba o cale catre Rusia.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Traian Basescu Romania unire Moldova, #Romania unificare Moldova, #Moldova integrare europeana, #Moldova problema Transnistria , #presedinte