Presedinte vs presa, razboiul inadecvarilor (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 25 Februarie 2011, ora 17:28
8824 citiri
Presedinte vs presa, razboiul inadecvarilor (Opinii)
Foto: Antena3

Incidentul consumat joi dupa-amiaza intre Traian Basescu si Corina Dragotescu la conferinta de presa organizata la Palatul Cotroceni da, in mare, masura relatiei total nepotrivite intre presa si presedinte, relatie pe care ambele parti au construit-o cu o tenacitate demna de o cauza mai buna.

Sa recapitulam deci. Un prim episod ascutit s-a consumat atunci cand presedintele a refuzat sa-i raspunda Corinei Dragotescu la o a doua intrebare acuzand-o ca face interpretari a la Vantu. Jurnalista a stat din nou la coada si ajunsa in fata microfonului l-a intrebat pe presedinte daca mai accepta o intrebare.

"Nu va pot refuza o a doua intrebare, mai ales ca ati stat la rand. Sunt sensibil...Daca ati fi fost barbat nu acceptam", a raspuns Traian Basescu.

"Da, stiu ca femeile disciplinate va plac", a replicat Corina Dragotescu, ceea ce l-a infuriat la culme pe presedinte: "Ramaneti in dimensiunea unor chestiuni personale. La Cotroceni nu se fac aluzii de tipul dumneavoastra. Buna ziua. Probabil asta e valabil la dumneavoastra la post. Prezenta aici va obliga la decenta. Daca doriti sa fiti vulgara, nu fiti aici".

Fara indoiala, Corina Dragotescu a fost impertinenta. Nu vulgara, ci obraznica. O astfel de insinuare transparenta nu este admisa de niciun presedinte de tara. Sa nu uitam ca jurnalista nu se afla la un pahar de bere cu Traian Basescu, ci in sediul administratiei prezidentiale, la o conferinta de presa, deci intr-un cadru cat se poate de oficial. A fost asadar un derapaj inacceptabil, indiferent care este convingerea aproape unanima in privinta anumitor relatii personale ale lui Traian Basescu.

Trimiterea la ele ar fi fost justificata doar daca acoperea un interes public, ceea ce, in momentul acela cel putin, nu era catusi de putin cazul. Se pare ca jurnalistii romani mai au de invatat multe in privinta relatiilor institutionale si despre distinctia dintre atitudinea fata de un om si cea fata de reprezentantul unei institutii, cu atat mai mult cu cat este vorba despre cea mai inalta institutie a statului.

Pe de alta parte insa, si presedintele ar trebui sa invete macar in acest al doilea mandat ca este greu sa primesti mai mult respect decat acorzi si decat meriti. Zeflemeaua si sfidarea cu care ii trateaza de obicei pe jurnalisti genereaza astfel de reactii. Adica atunci cand tot invarti batul prin gard nu te poti astepta ca, dincolo de el, cainele sa stea linsitit si sa dea din coada. Va incerca si el sa te muste prin orice crapatura gaseste.

Chiar nu inteleg la ce-i foloseste lui Traian Basescu sa-si expuna de cate ori are ocazia obsesia numita moguli. Aproape ca nu exista iesire publica in care sa nu atace cel putin o data acest subiect. El n-a lipsit de altfel nici la conferinta de presa de joi. Mogulii l-au transformat pe presedinte intr-o obsesie, l-au victimizat si de aceea au pierdut rundele de pana acum. Traian Basescu se pregateste sa faca aceeasi greseala, aratand in acelasi timp, ca este vulnerabil la atacurile venite din partea trusturilor celor doi. Nu cred ca Voiculescu si SOV isi pot dori mai mult.

Manipularea pe care acuza seful statului ca o practica Rtv si Antenele se trateaza cu argumente pertinente si explicatii coerente, nu cu atacuri directe atat de dese incat nici nu mai trezesc vreun interes.

Apoi, nu inteleg de ce presedintele continua sa faca la randul sau glume cu oarecare caracter sexist. Daca el insusi nu facea trimiterea la sexul Corinei Dragotescu nu prilejuia replica si nu cred ca ironia domniei sale a fost mai adecvata cadrului oficial de care vorbeam mai sus decat replica pe care a primit-o.

Si Traian Basescu nu este la primul derapaj. Imi amintesc cum invita o jurnalista sus pe masa sa-i arate cum se face respiratia gura la gura, de exemplu. Cand vine vorba despre vulgaritate asadar, Traian Basescu nu este exact cel mai potrivit sa deschida gura. Iar faptul ca e presedinte nu-i da nicio libertate suplimentara din acest punct de vedere, dimpotriva, il obliga la si mai multa atentie, decenta si autocenzura.

In confruntarea dintre presa si presedinte avem asadar doua exemple de inadecvare toala la calitatea oficiala a fiecareia dintre parti si niciuna nu se poate socoti cu adevarat o victima a celeilalte. Face si aceasta inadecvare parte din circul roamanesc de prost gust si foarte pagubos.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Traian Basescu presa, #Basescu jurnalisti moguli , #presedinte
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
sunt treburi mult mai importante de discutat , decat banalitatile astea ! veniti cu subiecte serioase , nu cu barfe ieftine de cartier lautaresc