Basescu: Nu am fost si nu sunt ofiter acoperit. Doctorul Ponta e mincinos!

Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 19:30
8089 citiri
Basescu: Nu am fost si nu sunt ofiter acoperit. Doctorul Ponta e mincinos!
Foto: Digi 24

Presedintele Traian Basescu a sustinut, miercuri, noi declaratii de presa la Palatul Cotroceni. El a dezmintit informatiile lansate de premierul Ponta, cum ca ar fi ofiter acoperit, negand orice legatura cu serviciile de informatii de dinainte sau de dupa 1989.

Seful statului a reamintit ca a castigat un proces in instanta cu Mugur Ciuvica, dupa ce acesta l-a acuzat ca a colaborat cu Securitatea, si a prezentat si dovada de la CNSAS. In ceea ce priveste calitatea de ofiter acoperit sau de contrainformatii, Traian Basescu a explicat ca nu este asa ceva, dar daca ar fi fost ar fi trebuit sa faca public acest lucru, pentru a nu putea fi supus unei "duble comenzi", adica unui santaj.

Pe de alta parte, presedintele a prezentat cateva pagini din corespondenta electronica a USL care arata ca este tinta predilecta a campaniei electorale a Uniunii, fara a spune insa cum a obtinut acele informatii.

Totodata, Traian Basescu a lansat grave acuzatii la adresa Guvernului Ponta. In primul rand, l-a acuzat pe premier ca a mintit din nou cand a sustinut ca s-au deblocat fondurile pe POSDRU fara sa adauge ca a acceptat, fara negociere, corectii "uriase", adica de 25%, ceea ce face ca beneficiarii de bani europeni sa dea inapoi un sfert din cat au primit in cadrul POSDRU.

Acuze grele au fost lansate si in legatura cu alte aspecte ce vizeaza relatia Guvernului Romaniei cu Uniunea Europeana, inclusiv cu intrarea in spatiul Schengen.

De asemenea, presedintele a cerut Guvernului sa faca imediat public numarul romanilor cu drept de vot, existand altfel riscul aparitiei de suspiciuni de frauda la alegeri. In plus, a solicitat Guvernului sa le permita romanilor care lucreaza sau invata in strainatate de mai mult de 6 luni sa voteze.

La final, Traian Basescu a precizat inca o data care vor fi conditiile in care se vor derula consultarile de dupa alegeri, pentru desemnarea viitorului premier, si a dat asigurari ca nici Calin Popescu Tariceanu si nici Ioan Rus nu se afla pe lista sa scurta, adaugand, razand, ca se gandeste sa testeze opinia publica cu doua variante de premier: Adrian Nastase si Dan Voiculescu.

Ziare.com a transmis principalele declaratii ale presedintelui in format LIVE text:

- (Mihai Tanasescu premier?) As accepta oricand, dar il vedeti plecand de la BEI? Apoi, nu a participat la aceasta campanie, e un om extraordinar de bun, dar nici prin cap nu mi-ar trece sa il desemnez premier in conjunctura actuala.

- (daca USL nu vin decat impreuna?) Voi invita partidele, daca nu vin inseamna ca nu vor sa vina la consultari. Miza e constitutionala, nu imi pot permite sa incalc procedura cand e vorba de investirea unui nou cabinet.

Vor trebui sa inteleaga ca nu am nicio posibilitate de a fi dragut cu ei, sa spun veniti toti. De fapt, sa aiba incredere unii in altii, le e teama sa nu le scape piciorul...

- (veti da in judecata pe Ponta pentru afirmatia cu ofiterul?) Ii fac altceva. Eh...(rade)

- (Cezar Presa spunea ca nu poate sa apara la televizor din cauza dvs. Le incurcati campania?) Pe a lui Cezar Preda sigur o incurc, daca a ajuns sa se planga.

- (ati spus ca nu vor depune juramant de ministru cei cu dosare penale. Ii veti refuza pe Dragnea si Fenechiu?) Legal vorbind, nu am dreptul sa nu semnez decretul daca este un vot al Parlamentului. Daca nu vor fi parlamentari, odata cu decretul de investire semnez si decretul de suspendare din functie.

- (cine nu va fi desemnat premier?) Era o gluma. Cu siguranta nu Nastase, nu Voiculescu, nu Tariceanu, nu Rus.

- (Victor Ponta e pe lista dvs?) Puneti-l pe lista dumneavoastra.

- (la consultari veti invita partidele sau si uniunile?) Categoric partidele, in Constitutie, art 103 face referire la partide, iar in legea partidelor definitia pentru partide si aliante e diferita.

In plus, daca as accepta sa discut cu aliantele, nu mai am dreptul sa consult celelalte partide, daca USL ia peste 50%. Scrie in Constitutie, cand un partid obtine 50% numai cu el se face consultarea.

Daca as spune tratez ca pe un partid o alianta care a obtinut peste 50%, pe celelalte nu am dreptul sa le consult.

- (ca presedinte sustineti ideea participarii romanilor la vot in numar mare) Categoric da!

- (de unde aveti message boxes?) Deja le-am dat adresa de mail, poate mi le dau direct.

- (aveti informatii despre fraudarea alegerilor?) Nu, am doar istoria lor, la referendum au furat consistent. Pui tot procesul sub semnul intrebarii, daca nu anunti public cifra de control a acestor alegeri.

Avem dreptul sa stim cati cetateni cu drept de vot are Romania. Nu vi se pare firesc sa fie anuntata? E o solicitare elementara. Se creeaza suspiciuni.

Daca nu se anunta nici numarul romanilor din strainatate, faptul ca nu se recunosc acte de identitate ale celor care au activitati temporare mai mult de 6 luni in spatiul UE e un alt element de suspiciune.

Eu spun ca atata timp cat au introdus aceste necunoscute, suspiciunea asupra procesului electoral este mare.

- (Ce pasi s-au facut in numirea procurorilor?) Nu am primit nimic, nici solicitare de discutie, nici documentele. Zero actiune din partea ministrului.

- (premierul isi poate crea majoritate dupa desemnare?) Niciun premier nu are majoritatea pana nu si-o creeaza in Parlament. Majoritatile nu se declara, se constata in Parlament.

Intrebari:

Domnule Tariceanu, domnul Rus, nu va mai perpeliti

- (ati desemna un premier de la PDL?) Deocamdata, pe lista mea scurta nu se afla Tariceanu si Rus, fac un test cu Nastase si Voiculescu. Desemnarea primului ministru va fi rezultatul consultarilor dupa alegeri.

Mi-e usor sa spun cine nu poate fi desemnat, dar nu o sa spun acum cine poate.

- Desemnarea primului ministru: Nu o voi aborda in profunzime. Am inteles ca doctorul Victor Viorel Ponta stie lista scurta pe care o am, dar surprinzator este ca unii sar sa se afle in treaba. Domnul Tariceanu spune ca nu s-ar dezonora primind aceasta functie. Cine a vrut sa te onoreze? Nici nu mi-a dat prin cap, nu am transmis niciun mesaj.

Tariceanu: Daca mi s-ar propune functia de prim-ministru, as refuza

Altul este Ioan Rus de la Cluj.

Domnule Rus, iti spun si tie ca si lui Tariceanu ca nu sunteti pe lista mea scurta. Nu va mai perpeliti, ca ramaneti cu onorul nereperat.

Pot sa testez: Ce ar fi daca pe lista mea ar fi Adrian Nastase? Dar ce ar fi daca ar fi domnul Voiculescu?

O scrisoare de la CE pentru Guvernul Ponta "de o ironie rece si dura"

- M-as mai referi la o chestiune hazlie. Guvernul a cerut sa poata sa utilizeze bani europeni pentru plata mai buna a celor care lucreaza cu fonduri. Ei au oricum 75% in plus la salariu, fara criterii de performanta.

Personal, nu as fi vrut sa fi fost unul dintre cei care au primit scrisoarea din 15.11. in care se spune 'poate va reformati, poate va faceti o evaluare a personalului, poate gasiti criterii de plata, poate introduceti oamenii in cursuri de specializare, si pe urma discutam sa dam bani europeni pentru a le creste salariile'.

Scrisoarea este de o ironie rece si dura si nu as vrea sa fi fost destinatarul ei vreodata. Solicitarea a fost neinspirata atata vreme cat performantele sunt atat de slabe.

Spatiul Shengen: Guvernul a dormit in ghete

- Alta problema e in zona Schengen. La nivelul Consiliului European se recunosc progresele Romaniei si Bulgariei. Termenul era septembrie 2012, cand Romania trebuia sa primeasca data de intrare, octombrie pentru frontierele maritime si aeriene si martie pentru rutier.

Guvernul a dormit in campanie. La Consiliul JAI de maine, nu numai ca nu se reia problema datei de acces a Romaniei, dar suntem inclusi intr-un raport care vizeaza functionarea spatiului Schengen si doar ca nu ni se stabileste o noua monitorizare.

Doctorul Ponta sa ia foarte in serios raportul care va fi maine pe masa Consiliului JAI si sa dea mandat reprezentantului Guvernului sa se bata pentru stabilirea unei date. Romania nefiind membra Schengen, nu trebuie sa accepte astfel de remarci, ca si un stat deja membru care are probleme.

Atrag atentia Guvernului, numai sa nu inteleaga sa se duca sa dea cu veto.

E evident ca Guvernul a dormit in ghete daca s-a ajuns ca in raport sa avem lucruri care ne dau inapoi. Apel la Guvern: sa gestioneze maine, in Consiliul JAI, cu responsabilitate, referirile la Romania.

POSDRU, alta minciuna

- Scrisoarea CE din 5 decembrie pe ANRE, in care Guvernul e atentionat ca desemnarea in conducerea ANRE e inacceptabila - netrasparenta, si fara informare publica.

- Putea sa negocieze o corectie mai mica, 25% e uriasa.

- In aceeasi scrisoare, toate facturile trebuie refacute cu aceasta reducere de 25% pana la data de 15 decembrie, pentru ca pana la 31 decembrie sa se faca plati pana la 130 de milioane de euro, pentru ca Romania sa nu aiba sume dezangajate.

Avem o problema pe care o vor suporta beneficiarii de resurse pe POSDRU si domnul Ponta a preferat sa nu le spuna acest adevar inainte de 9 decembrie.

- Relatia cu UE: Constat ca se deterioreaza continuu. In luna noiembrie, Guvernul a primit o avalansa de scrisori care nu ii aduceau neaparat cele mai bune vesti.

O sceneta cu un jurnalist de la Cluj: Vesti bune domnule Ponta! S-au deblocat POSDRU! I-au mintit pe romani, face parte din modul lui de guvernare. A spus: S-au deblocat banii!

In scrisoare scrie ca s-au constatat progrese, si era timpul. Pe urma insa vin realitatile: Guvernul Ponta, de dragul de a putea sa faca sceneta cu ziaristul de la Cluj, a acceptat anulari de finantari cu 25%. Asta inseamna ca toti cei care au primit finantari pe POSDRU trebuie sa ramburseze 25% din ce au primit. Si vorbim de universitati, IMM, oameni care au vrut sa isi faca o afacere.

Pentru ca in timpul campaniei sa poata avea loc sceneta cu ziaristul cazut in extaz, Guvernul a acceptat fara nicio retinere corectii de 25% pe banii pe care i-a dat deja.

Guvernul a fost incompetent in negociere si pentru ca nu a facut nimic de la instalare si pana la audit a acceptat fara remuscari. Sunt sume foarte mari.

Cati romani sunt cu drept de vot? Exista suspiciuni de frauda

- Evidenta se afla la Ministerul de Interne. Atentionez Guvernul ca le ia romanilor drept de vot. Sa nu dai drept de vot celor care au sederi statuate legal pe teritoriul altor state de mai mult de 6 luni e frauda. Avem studenti care au rezidenta stabilita in pasaport, oameni cu contracte de munca, cercetatori la studii, acestor oameni doctorul Victor Viorel Ponta le-a interzis dreptul de vot.

Stiu ca se feresc de cei care lucreaza afara, pentru ca pe aceia nu ii pacaleste nici trustul Antenelor, nici Gusa, nici Ghita.

Imi imaginez ce ar face un cetatean german sau francez daca ii iei dreptul de vot.

Guvernul trebuie sa faca public numarul de electori inainte de inceperea alegerilor si sa ii introduca pe cei 500 de mii de catateni romani cu domiciliul in strainatate.

- In ceea ce priveste alegerile, actualul guvern condus de dr. Ponta este predispus la fraudarea alegerilor. Mai sunt 3 zile si creeaza conditii de fraudare prin neanuntarea numarului de electori. Este obligatia Guvernului sa faca public numarul de cetateni romani cu drept de vot.

Ii atentionez sa nu ii uite, ca la referendum, pe cei 500 de mii de cetateni romani cu domiciliul stabil in strainatate, in colegiile din diaspora.

- Despre alegeri, relatia cu UE si premier.

Message box USL: 25 de referiri la Traian Basescu in 4 pagini

- Un alt mesaj ridicol: "Pentru ca Traian Basescu sa nu mai conteze in viata ta". Victor Ponta sa stie ca am contat mult in viata lui, dar nu stiu cat o sa mai contez. Sunt mesaje de tip bolsevic.

Cu Antonescu nu am nicio surpriza, dar cu Ponta, care are masterate la Catania, message box-ul il descalifica.

- ce scrie pe pagina 2: "sa venim la vot cat mai multi, pentru infrangerea lui Traian Basescu". Cand e cinstit Ponta, cand vorbeste de coabitare sau cand face tinta din presedinte care nu e in campanie? Trebuie sa ma apar.

- Partea a doua a dreptului la replica: Vreau sa vedeti cutia de mesaje a USL pentru 5 decembrie. Unde vedeti subliniat cu rosu este vorba de Traian Basescu. In 4 pagini sunt mentionat de 25 de ori! Este foarte interesant ca in cel de ieri sunt 19 mesaje.

Este unul foarte interesant care arata cat de mincinos este Victor Viorel Ponta, doctorul cu coabitarea.

"Nu am avut niciodata calitatea de ofiter acoperit, nu am nicio legatura cu serviciile de informatii"

- La aceasta afirmatie a lui Ponta raspund fara rezerve: nu am avut niciodata calitatea de ofiter acoperit, nu am nicio legatura cu serviciile de informatii. Pentru a nu fi un politician cu dubla comanda, obligatia era sa anunt public.

- Mai grav e ca un premier spune despre un sef de stat ca a fost ofiter de contrainformatii. Declar public ca nu am fost nici ofiter de contrainformatii, nici ofiter de securitate acoperit, nici SIE acoperit, nici SRI acoperit.

Nu am avut nicio astfel de calitate, daca as fi avut, nu m-ar fi impiedicat sa exercit functia de presedinte, dar ar fi trebuit sa o fac publica. Era o obligatie morala. Un om care a trecut prin calitatea de ofiter intr-un astfel de serviciu, inainte sau dupa Revolutie, poate ramane un om cu dubla comanda. Or, in politica, atunci cand ai fost ofiter acoperit al unui serviciu de informatii de dinainte sau de dupa Revolutie, nu ai decat o solutie, sa faci public acest lucru, altfel poti fi supus oricarei interpretari, santaj.

Ponta: Basescu a fost ofiter al Securitatii

- Incep cu un drept la replica pe care i-l adresez dl prim ministru. Era framantat ca as fi putut face politie politica sau, mai grav, ca as fi fost ofiter de contrainformatii. In legatura cu prima, va prezint aviz din 2004, cand eram in Opozitie, eliberat de CNSAS.

Am avut si proces cu Ciuvica, pe aceste afirmatii. Nici acum nu a platit jumatatea de milion ca daune morale.

- Buna seara. Nu am vrut sa ii stric lui Oprescu aprinderea luminilor de iarna, am zis sa intarziem.

Ultima saptamana de campanie

Este cea de a doua iesire publica a presedintelui Traian Basescu in aceasta ultima saptamana de campanie electorala, premergatoare alegerilor de duminica, 9 decembrie.

Luni seara, Traian Basescu a criticat USL pentru faptul ca il implica in campania electorala, desi el nu este candidat si tot USL este cea care ii reproseaza ca se amesteca in lupta politica.

Basescu: Ii rog pe romani sa nu voteze candidatii cu dosar penal

Tot atunci, presedintele a anuntat ca va sustine in aceasta saptamana o noua conferinta de presa pe tema prevederilor legale si constitutionale care creioneaza cadrul in care vor avea loc consultarile cu partidele pentru desemnarea premierului, dupa alegerile din 9 decembrie.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Basescu declaratii Cotroceni, #Basescu alegeri parlamentare 2012, #Basescu conferinta presa , #presedinte