Basescu: Semnalul dat, ieri, de Hillary Clinton la OSCE este extrem de grav

Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 16:30
12704 citiri
Basescu: Semnalul dat, ieri, de Hillary Clinton la OSCE este extrem de grav
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Traian Basescu a sustinut, vineri, o ultima declaratie de presa, la Palatul Cotroceni, inainte de alegerile parlamentare de duminica. Presedintele a facut un profil complet al viitorului premier, dand de inteles ca acesta nu va fi Victor Ponta.

Traian Basescu a abordat trei subiecte. A vorbit mai intai despre semnificatia Zilei Constitutiei, pe care o sarbatorim sambata, reamintind ca, desi romanii au votat la referendumul din 2009 pentru parlament unicameral cu cel mult 300 de parlamentari, dupa alegerile de duminica vom avea tot parlament bicameral si peste 500 de parlamentari.

A doua tema a fost legat de campania electorala. Presedintele a acuzat USL pentru ca a dus o campanie "murdara" si rupta de "realitatile Romaniei".

La finalul declaratiei de presa, Traian Basescu a creionat un portret robot al politicianului pe care il va desemna ca premier dupa 9 decembrie. El a spus foarte clar ca acesta trebuie sa fie un pro-european si un pro-atlantist convins, sa respecte Constitutia si regulile statului de drept, loial intereselor Romaniei, sa nu aiba "umbre" in CV, pentru a nu putea fi santajat si care sa genereze, prin personalitatea sa, incredere partenerilor externi.

"Primul ministru trebuie sa vina din cei alesi in aceasta campanie", a subliniat Traian Basescu, spulberand astfel ideea avansata de unii analisti potrivit careia cel pe care il are in vedere este guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Ziare.com a transmis principalele declaratii ale presedintelui in format LIVE text:

- Nu e conferinta, e o simpla declaratie. Va doresc o duminica placuta si sa votati cum credeti ca e mai bine pentru Romania.

Profilul viitorului premier

Basescu, despre viitorul premier: Ales, pro-european, loial tarii, cu un CV imbatabil

- M-as bucura mult daca viitorul prim ministru ar fi cu experienta in administratia centrala, sa mai fi trecut prin guvern.

- Primul ministru trebuie sa vina din cei alesi in aceasta campanie, sa dea raspuns realitatilor sociale si economice ale Romaniei, dar si realitatilor politice.

- Ar fi extraordinar de bine daca prin prezenta sa ar genera reactii "Ceea ce s-a intamplat in vara a fost un episod intamplator, dar prin primul ministru care a venit acum putem avea incredere".

- In perioada de criza, mai ales, increderea ca un guvern respecta valorile democratice aduce parteneriat si solidaritate, si Romania are nevoie. Nu are nevoie de marginalizare, pentru ca nu iesim din criza economica.

- As vrea sa fie un politician care sa rupa putin filmul urat in care ne aflam. Un politician care, aflat in fruntea guvernului, sa poata prezenta garantii ca in Romania nu se mai pot intampla derapaje de la statul de drept, abuzuri, orientari neclare -care e directia Romaniei? Est, Vest, Asia? As vrea sa inspire incredere partenerilor europeni si transatlantici.

- Un alt aspect: sa nu aibe vulnerabilitati, adica sa nu se fi autoprezentat ca fiind ceva si el sa fie altceva, sa nu aiba lucruri ascunse in propriul CV, sa fie un om despre care sa stim tot sau aproape tot, atat cat trebuie sa stim pentru a avea incredere in el. Nu detalii din viata privata, ci un om in viata caruia sa nu fie umbre, lucruri ascunse, sau minciuni in autodefinirea lui.

Avem un risc major cand despre un politician nu se stie tot, mai ales lucruri care nu sunt placute, acel politician devine santajabil. As vrea sa avem un prim ministru care prin ceea ce spune in CV-ul lui sa fie imbatabil, sa nu fie nici plusuri nici minusuri.

- As vrea ca cel care va fi prim ministru sa fie unul care a sustinut tot timpul respectarea Constitutiei si principiilor care functioneaza in UE. Valorile europene sa fie un mod de viata pentru acest politician.

- Mi-as dori ca cel pe care il voi desemna premier, si cei pe care partidele ii vor propune, sa fie o personalitate care sa puna interesul national deasupra intereselor de partid si de grup, fie el si de grup mediatic.

- Trebuie sa fie un proeuropean si un proatlantist. Sigur, nu exclude relatia cu Rusia, China, India sau oricine vreti.

Domiciliul acestei tari este in UE si NATO, aici ne construim si securitatea si prosperitatea. Acestea sunt interesele vitale ale Romaniei.

- Profilul primului ministru: Nu intamplator spun inainte de ziua alegerilor, intre timp o sa am si ecourile din mediul politic si de la populatie, transmit adresa de mail: traianbasescu@presidency.ro.

Vor castiga cei care au facut campanie murdara?

- Sunt extrem de curios daca au castigat cei care au mintit, facand campanie murdara, sau vor castiga cei care au facut campanie pozitiva. Au fost si candidati care s-au dus onest in fata alegatorilor. S-a raspuns cu mizerii. Daca luam cazul domnului Gusa, mizerie platita. Gusa a inceput sa umble iar cu sacosa de plastic, cum umbla cand era la PSD.

- Actuala coalitie a dat prioritate minciunii, unei campanii murdare la adresa mea, in loc sa spuna ce trebuie facut. Li s-a inoculat romanilor ideea ca e o campanie impotriva presedintelui. E o minciuna, e o campanie despre parlament.

- In schimb, s-a facut o campanie desantata impotriva presedintelui. Ultimul mesaj - e o rusine, distribuit in armata, in care mi se atribuie cuvinte pe care nu le-am spus niciodata.

Un articol din Catavencii: "Nu eu am fost huiduit, ci armata care a omorat oameni de-a lungul istoriei". Au fost pusi militarii sa il distribuie. Ii sigur pe militari ca presedintele nu vorbeste si nu gandeste urat despre armata.

Semnalul dat de Hillary Clinton, extrem de grav

- Semnalul dat ieri de Hillary Clinton la OSCE este extrem de grav. Unii lideri politici inteleg ca e grav atunci cand injuri. Nu, este grav cand se pune o eticheta pe tara si care este dusa la nivelul OSCE de cel mai important lider la nivelul OSCE.

Cristian Diaconescu: Washington-ul refuza contactele la nivel ministerial cu Romania

- Suntem intr-o Romanie puternic discreditata ca urmare a abuzurilor din vara si de data recenta - ordonantele cu privire la institutii, cum ar fi CNA.

Nu am vazut pe nimeni dintre cei care au contribuit la decredibilizare sa spuna care sunt solutiile ca Romania sa isi revina ca partener al tarilor civilizate.

Ministerul de Interne sa publice cifra oficiala a electorilor romani

- Campania - nerelevanta pentru realitatile Romaniei. Romania se afla intr-o UE a carei zona euro e in recesiune, cu implicatii majore asupra nivelului de crestere economica a tarii. Romania insasi e intr-o situatie economica fragila datorita crizei la nivel european si incapacitatii de a atrage fonduri.

- E foarte importanta pentru a se stabili procentul de participare la vot, dar vor veni alegerile prezidentiale. Cel care are peste 50% este ales presedinte din primul tur, de aceea insist.

Nu pun la indoiala cifrele transmise de BEC ca urmare a acumularii informatiilor din judete, dar, legal, MAI este acela care trebuie sa comunice cifra electorala a Romaniei in vederea alegerilor.

- Campania: Fac un ultim apel la guvern si la Ministerul de Interne sa publice cifra oficiala a electorilor romani. Ea trebuie sa includa toti cetatenii romani cu drept de vot care au domiciliul pe teritoriul Romaniei si toti cetatenii romani cu domiciliul in strainatate.

Romanii au votat pentru maxim 300 de parlamentari, vor fi 520

- Actuala Constitutie este moderna, democratica, nu permite iesirea din regulile statului de drept si a normelor democratice spectifice statelor capitaliste. Maine, in ziua de pauza de campanie si premergatoare votului, poate indreptam un gand bun catre Constitutia tarii.

- Aceasta Constitutie a permis o transformare radicala a Romaniei, integrarea in NATO si UE si sa revenim in familia occidentala de unde am plecat si pe care poporul roman nu a dorit niciodata sa o paraseasca.

- Romanii au votat pentru 300 de parlamentari, dar numarul va creste la 520 de parlamentari. Desi sunt foarte multi cei care sunt sub sigla USL acum si care au votat masurile de austeritate.

Nu stiu pana unde poate sa mearga lipsa de cinste in politica, vom vedea duminica seara.

- Maine este Ziua Constitutiei. A fost adoptata in 1991, revizuita in 2003, trebuia sa fie revizuita din nou in urma referendumului din 2009 prin care, romanii, chemati maine sa voteze un nou parlament, au cerut parlament unicameral si doar 300 de parlamentari. Din pacate, romanii vor constata ca toti cei care au venit sa le ceara votul sunt parte a unei insalatorii, in mod deosebit cei care se afla astazi la putere si care s-au opus.

- Este ultima iesire in campanie. Abordez trei subiecte: Ziua Constitutiei, o scurta apreciere cu privire la campanie si profilul primului ministru.

Ultima saptamana de campanie

Este cea de a treia iesire publica a presedintelui Traian Basescu in aceasta ultima saptamana de campanie electorala, premergatoare alegerilor de duminica, 9 decembrie.

Luni seara, Traian Basescu a criticat USL pentru faptul ca il implica in campania electorala, desi el nu este candidat, si tot USL este cea care ii reproseaza ca se amesteca in lupta politica.

Basescu: Ii rog pe romani sa nu voteze candidatii cu dosar penal

Tot atunci, presedintele a anuntat ca va sustine in aceasta saptamana o noua conferinta de presa pe tema prevederilor legale si constitutionale care creioneaza cadrul in care vor avea loc consultarile cu partidele pentru desemnarea premierului, dupa alegerile din 9 decembrie.

Miercuri seara, presedintele a reprosat din nou USL ca il foloseste ca tinta in campania electorala si a respins acuzatiile aduse de Victor Ponta cum ca ar fi avut legaturi cu serviciile secrete.

Basescu: Nu am fost si nu sunt ofiter acoperit. Doctorul Ponta e mincinos!

Tot atunci, presedintele l-a acuzat pe premierul Ponta ca a facut declaratii mincinoase cu privire la reluarea platilor europene pe POSDRU si ca nu a pregatit cu responsabilitate Consiliul JAI din aceasta saptamana la care s-a discutat si despre intrarea Romaniei in Spatiul Schengen.

Basescu: Ponta minte in legatura cu POSDRU - A acceptat corectii uriase

Traian Basescu a vorbit pe larg si despre modul in care vor avea loc consultarile cu partidele dupa alegeri pentru desemnarea viitorului premier.

Basescu: Tariceanu, Rus, nu va mai perpeliti, nu sunteti pe lista mea de premieri

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Basescu declaratii Cotroceni, #Basescu alegeri 2012, #Basescu premier Ponta , #presedinte