Prima zi de dupa Traian Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 19 Ianuarie 2014, ora 23:00
12220 citiri
Prima zi de dupa Traian Basescu (Opinii)

Cele mai bizare momente ale acestei saptamani au fost clipurile si declaratiile celor care ii numara orele, zilele, saptamanile si lunile lui Traian Basescu pana cand va iesi din politica si, spera ei, va intra direct in puscarie.

Acest exercitiu de aritmetica primara este atat de infantil incat nu poate provoca decat rasul, mai ales cand e aplicat ritualic. E ca si cum ai vedea ca premierul, Mihai Gadea si alti asupriti ai dictatorului invata sa numere pana la cifre formate din trei numere. E funny, dar te plictisesti rapid.

Daca in cazul jurnalistilor, numaratul zilelor lui Traian Basescu se face la comanda, din credinta sau din prostie, dar oricum cu mult patos, la Victor Ponta e ceva mai greu de acceptat, intrucat e pe bani de la buget si pe timpul nostru. Plus ca nici nu poate fi schimbat postul, asa cum poti sa faci in cazul Antena 3. Esti prins de gat cu premierul pana cine stie cand. Asta inseamna ca daca Ponta va considera util, necesar si suficient pentru programul sau de guvernare sa numere trecerea fiecarei zile, pana la ziua de apoi de dupa Traian, atunci asta va face in fiecare ora din cele peste trei sute de zile ramase din 2014.

Nu e putin lucru si nu e ocupatie futila. Te invata ca timpul trece si nu se repeta. Ca iarna nu-i ca vara si nici epoca Nastase ca regimul Basescu. Or, in punctul asta risti sa ramai blocat impreuna cu Ponta in numaratul orelor. Din fundal se aude singura discutie, obsedanta, repetitiva pana la dementa - este sau nu este justitia independenta. Rostita si reluata ca o mantra, la un moment dat intrebarea poate sa tampeasca.

Din raspunsurile diferite pe care cele doua tabere din ring si le dau intrebarii, rezulta doua tipuri de teroare. Pentru cei de partea presedintelui, teroare este ceea ce se anunta a veni in viitorul apropiat, cu mici promo-uri difuzate in prezent. Pentru trupele de gherila ale lui Ponta, ca si pentru analistii lui Dan Voiculescu, teroarea este si se manifesta aici si acum, avand riscul de a se instaura total si complet daca turnatorul Felix va ajunge dupa gratii. Tema obsedanta a independentei justitiei a ucis deja orice alta problema care priveste infinit mai mult viata de zi cu zi a oamenilor.

Dar vestea proasta cu adevarat este ca ea va continua pe durata intregului an si va capata accente mult mai isterice decat cele care se practica astazi. Este semnul cel mai vizibil al autismului care cuprinde o tot mai mare parte a societatii, care altfel sta cu ochii nedezlipiti de ecranele televizoarelor cand prin cadru trece cate un mare incatusat.

In rest, toate celelalte teme si probleme sunt subsumate independentei justitiei, ca si cum daca aceasta ar fi asigurata si garantata de insusi Dumnezeu, in Romania toate celelalte probleme s-ar rezolva mai devreme sau mai tarziu.

Iar asta e o forma de gandire magica primitiva, pentru ca incarca justitia cu trasaturi si caracteristici exceptionale, de origine divina, care odata impuse ar demonstra ca binele invinge. Care bine, in numele cui si cu mandat de la cine? Ei nu ofera, insa, raspuns pentru niciuna din aceste intrebari. Iar singura care ar trebui sa vorbeasca, pentru ca e singura care stie, tace.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#zile ramase Traian Basescu, #Ponta numarat zile Basescu , #presedinte