Razboiul cu istoria al lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 24 Septembrie 2011, ora 14:12
5300 citiri
Razboiul cu istoria al lui Traian Basescu (Opinii)

Nu inteleg la ce ii folosesc lui Traian Basescu accesele aprige de antimonarhism. De fiecare data cand vine in discutie Regele Mihai, presedintele se infurie si declanseaza automat un atac virulent.

Si cu fiecare ocazie nu reuseste, de fapt, decat sa-si traseze din nou, gros si apasat, limitele politice si culturale. Asa s-a intamplat si joi seara, la emisiunea lui Ion Cristoiu, cand Traian Basescu a tinut sa sublinieze ca nu-si schimba punctul de vedere deja exprimat in privinta "ex-regelui" Romaniei.

Omeneste, pot intelege adversitatea lui Traian Basescu fata de Mihai I, apropiat fatis de adversarii presedintelui. Am comentat in termeni critici aceste asocieri pe care le socotesc, la randul meu, nepotrivite. Dupa cum nu m-am sfiit sa vorbesc despre grosolania comisa la adresa lui Traian Basescu prin neincluderea pe lista invitatilor la nunta de diamant a Regelui Mihai si Reginei Ana. A fost o ofensa urata si nejustificata.

Da, impartasesc in totalitate punctul de vedere al presedintelui in privinta lui Radu Duda. Il socotesc, la randul meu, un intrus in Casa Regala, pe care nu face decat sa o dezonoreze. Am si eu mari suspiciuni in privinta motivelor pentru care dl. Duda a fost plantat in anturajul cel mai apropiat al Regelui si misiunii pe care pare sa o indeplineasca cu succes. Cert este ca dl Duda a acaparat in mod nejustificat mesajul Casei Regale si pare a fi un obstacol major pentru libera comunicare a Regelui.

Dupa cum nu dau doi bani pe monarhismul brusc descoperit al adversarilor presedintelui. Daca maine Traian Basescu ar spune ca Victor Ponta e genial, prima reactie a lui Victor Ponta ar fi: "Presedintele minte!".

Daca maine, Traian Basescu ar zice despre Crin Antonescu ca e o lumina a politicii romanesti, Crin Antonescu ar replica pe nerasuflate: "Presedintele nu merita bagat in seama". Sunt amandoi atat de pavlovieni incat, orice ar zice presedintele, se plaseaza in antiteza, asa ca daca Traian Basescu ar deveni monarhist, sigur ei ar fi antimonarhisti. Dar toate acestea nu indreptatesc atitudinea presedintelui.

Traian Basescu pretinde si are perfecta dreptate sa pretinda respect pentru simbolurile nationale si pentru institutiile statului, adica pentru imn, pentru drapel, pentru presedintie sau guvern. Socoteste inadmisibila si are dreptate sa socoteasca inadmisibila lezarea oricareia dintre aceste valori din cauza adversitatilor pentru persoanele care, intr-un anumit moment, detin puterea. Si tocmai pentru ca are atat de multa dreptate ca aparator al institutiilor si simbolutilor nationale, greseste atat de grav atacandu-l pe Rege.

Pentru ca dincolo de persoana lui Mihai I, regele este un simbol fundamental al acestei tari, iar institutia monarhica este una fundamentala din perspectiva istorica. E drept, institutia monarhica nu mai detine prerogativele puterii in stat. Dar asta ca urmare a unui abuz, recunoscut fara echivoc de Raportul Tismaneanu, pe care presedintele si l-a asumat integral atunci cand a condamnat comunismul. Daca domnia sa crede de fapt altceva, inseamna ca gestul istoric de atunci a fost o simpla mascarada. Institutia monarhica nu a fost repusa in drepturi, dar ea ar trebui sa beneficieze de respectul deplin pe care-l merita.

Si ar mai trebuie sa stie sau macar sa afle acum Traian Basescu ca nu exista ex-rege. Regele e rege din momentul incoronarii, pana moare. Este unsul lui Dumnezeu si asta nu se pierde. "Mandatul" Regelui este pe viata si tine de cele mai profunde, chiar mistice resorturi ale unui neam. In ele trebuie cautata explicatia pentru care relatia dintre suveran si supusii sai are profunzimi de care relatia presedinte - electorat nici macar nu se apropie.

Traian Basescu lacrimeaza adesea cand face referire la momente fundamentale ale istoriei Romaniei. Daca este o emotie sincera, ar trebui sa nu uite nicio clipa ca multe dintre aceste momente fundamentale sunt indisolubil legate de monarhii Romaniei. Monarhi care au facut pentru Romania cat nu au reusit sa distruga toti presedintii din 1947 incoace. Lezandu-l pe Rege, Traian Basescu nu il lezeaza doar pe omul Mihai, ci lezeaza un simbol national urias si o institutie, singura institutie deasupra vemurilor.

Da, sunt monarhista, nu am ascuns niciodata acest lucru, dar asta nu inseamna ca militez pentru revenirea la monahie, pe care o socotesc, din nefericire, imposibila. Fac parte dintr-o familie care a platit cu multa suferinta curajul de a canta "Traiasca Regele", in public, in teribilii ani '50.

Nu sunt monarhista de ieri. Eram si pe vremea cand Regele era fugarit de Ion Iliescu pe autostrada, eram si pe vremea cand purtam buletinul de identitate invelit in poza Regelui (impreuna cu o carte de vizita semnata de Corneliu Coposu). Asa am ramas. E o optiune strict personala, pe care nu astept de la presedinte sa o impartaseasca.

Ceea ce-i pretind insa, ca cetatean cu drepturi depline al acestei tari, ii pretind, nu il rog, este sa manifeste respectul si decenta cuvenite in raport cu Regele Romaniei. Regele Romaniei prin voia Domnului si cu "mandat" nelimitat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Traian Basescu Regele Mihai, #Traian Basescu ex regele, #Basescu conflict Casa Regala , #presedinte