Repozitionarile mogulilor si "omul beat" (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 20:45
7709 citiri
Repozitionarile mogulilor si "omul beat" (Opinii)
Foto: catavencu.ro

Ce ti-e si cu omul asta. Schimbator ca o trestie trista in bataia vantului sare de pe o pozitie pe alta cat ai clipi si aparent fara prea multe procese de constiinta.

In 2004, Traian Basescu era prieten cu Vintu, se intalneau prin parcarile din Tancabesti, unde se ascundeau de potera lui Nastase si puneau la cale planul de preluare a puterii. Tot cam pe atunci presedintele era prieten si cu Felix Motanul, la care se ducea cu basca in mana sa-i ceara ajutorul pentru a se instala cat mai confortabil la Cotroceni.

La fel si cu Dinu Patriciu. Doar ca aici situatia e putin pe dos. Si ceva mai alambicata. Traian Basescu si Dinu Patriciu nu s-au iubit nici in 2004 prea mult, si-au jurat razboi pe viata, afaceristul a vrut sa dea lovitura vietii in 2009 cu "palma" lui Basescu, doar ca pixelul albastru a invins, Basescu a fost ales din nou presedinte si petrolistul s-a trezit intr-o fundatura.

Vremurile au trecut, oamenii s-au certat, s-au injurat si s-au spurcat, s-au tarat prin tribunale pana s-au plictisit. Unii nu si-au revenit deloc, altii si-au reconsiderat optiunile si credintele.

Nu stiu cat i-a fost sau nu rusine lui Patriciu dupa momentul "palma", cert e ca a gasit destul de rapid solutia. De la sustinerea noului Cod al Muncii al lui Boc, trustul Adevarul a intors armele impotriva dusmanului. Nu e nevoie sa faci studii de specialitate pentru a intelege ce se intampla.

De unde nu trecea o zi fara un atac la adresa presedintelui sau premierului, acum cotidianul Adevarul se ocupa si preocupa mai mult de soarta lui Crin Antonescu, a lui Victor Ponta si a Opozitiei in general decat de masurile si deciziile pe care le ia Guvernul Romaniei.

Articolul "O zi de munca din viata lui Crin Antonescu" (a celui caruia i se spune "lenesul") este edificator. Nu mai e nevoie de niciun comentariu, subiectivitatea organica a modului in care a fost conceput si editat acest text ramane o proba pentru oricine nu si-a pierdut inca luciditatea si ratiunea. Sunt curios daca acum Traian Basescu ii mai ureaza lui Dinu Patriciu "sa-ti fie rusine" in continuare?!

Repozitionarile din presa nu se opresc insa aici, chiar daca ele devin tot mai neclare si greu de intuit pana si pentru principalii actori angajati in business.

Degringolada de la Realitatea TV este si ea inca o mostra a succesului strategiei actualei puteri - "divide et impera". Atata timp cat inca nici Sebastian Ghita si nici Sorin Ovidiu Vintu nu au aflat cine detine controlul si, mai ales, cine va conduce Realitatea, situatia nu are cum sa avantajeze decat actuala Putere. Oscilatiile editoriale, intentionate sau nu, sunt o binecuvantare pentru uriasa nevoie de imagine a Guvernului.

Dintre cei trei moguli care in campania din 2009 l-au ajutat, paradoxal, pe Traian Basescu sa devina din nou presedinte, datorita criticilor agresive si irationale, astazi nu a mai ramas ferm pe pozitia de lupta impotriva presedintelui decat Dan Voiculescu. Si antenele sale. Mai exista, desigur, voci disparate pe ici pe colo in presa, mai exista fluctuatii, insa tabloul general se prezinta in mare parte astfel. Iar singularitatea Antenei 3, chiar daca este sau nu intocmai adevarata, risca sa conduca spre urmatoarea strategie in laboratoarele de comunicare ale PD-L.

Din moment ce voi - Antena 3 - ati ramas singuri in piata sa strigati atat de agresiv si obraznic impotriva Puterii, daca doar voi va manifestati atat de vehement impotriva noastra, in timp ce toata lumeava spune sa va duceti sa va culcati, inseamna ca sunteti cu adevarat "beat" si trebuie sa luati o pauza de somn.

Strategii PD-L prespun ca isi freaca mainile de bucurie. Sunt atat de aproape de a lansa noul slogan, incat ma intreb cand o vor face.

"Daca toata lumea iti spune ca esti beat, te duci si te culci" - cu cat "comunicatorii" partidului vor putea depista in realitate mai multe elemente in comun cu acest proverb, cu atat campania lor de amutire a presei si a criticilor va avea mai mult succes. Iar Antena 3 risca sa ajunga cat mai repede in aceasta postura a omului "beat".

Din acest unghi, e cu atat mai amuzanta vehementa cu care unele voci ale postului isi declama unicitatea de luptatori impotriva axei Traian Basescu - Emil Boc. In mod normal, propaganda de partid nu ar avea nicio sansa sa convinga pe cineva cu acest truc.

Daca ne gandim insa cat de eficient a functionat si in trecut propaganda Partidului Democrat, nu ar trebui sa ne mire daca vor reusi sa intoarca realitatea cu capul in jos si sa convinga, din nou, majoritatea populatiei ca taierile (de orice fel au fost ele) nu au fost taieri, ci cresteri. Atunci mai bine am merge cu totii sa ne culcam.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Traian Basescu moguli, #Basescu Antena3 RealitateaTV, #Sorin Ovidiu Vintu Basescu, #Dan Voiculescu Basescu, #Dinu Patriciu Basescu , #presedinte