Reprezentantul SUA la Bucuresti, interventie in Parlament - Lui Basescu i se pare ceva in neregula

Miercuri, 13 Mai 2015, ora 08:12
7173 citiri
Reprezentantul SUA la Bucuresti, interventie in Parlament - Lui Basescu i se pare ceva in neregula

Fostul presedinte Traian Basescu considera ca este ceva in neregula in chestiunea vizitei intempestive si "ostentative" a insarcinatului cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite la Parlament.

Dean Thompson a avut saptamana trecuta o intalnire la Palatul Parlamentului cu seful Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si premierul Victor Ponta. Desi prim-ministrul nu a confirmat informatia, Zgonea a precizat ca oficialul american a venit sa le atraga atentia asupra modificarilor legislatiei penale, care se discuta in Parlament in aceasta perioada.

"Cand am vazut insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite mergand fara retinere la Parlament si tinand cont de declaratia domnului Zgonea, ca a fost vorba de o interventie pentru nemodificarea Codului de Procedura Penala, chiar am spus: ceva e in neregula. Si nu pentru ca astfel de discutii nu pot sa aiba loc, ci pentru faptul ca ele s-au facut ostentativ.

Adica insarcinatul cu afaceri al Statelor Unite chiar s-a dus peste seful uneia din Camerele Parlamentului si a cerut raspicat ceva. Astfel de discutii de regula exista. Sau pot exista. Dar ele se petrec discret, fara a da impresia ca vine o Ambasada peste Parlament. Aici cred ca a fost o greseala", a declarat Traian Basescu intr-un interviu acordat PS News.

Cat despre trecut, fostul sef de stat a sustinut ca niciodata nu a existat o astfel de discutie in mandatul sau, in care sa i se spuna ce sa faca:

"Niciodata nu a existat o discutie cu mine legata de ce sa faca cineva sau ce sa fac eu, si o spun cu toata taria. Nu a existat niciodata. Au mai existat teorii pe care le avansau unii: presedintele a primit mesaj sa-l atace pe Putin sau sa atace Moscova, niciodata. N-a indraznit nimeni sa vina sa imi spuna: ar trebui sa faceti declaratia asta, ar trebui sa aveti pozitia asta. Sunt zece ani in care n-am vazut asa ceva, dar acum mi s-a parut exagerat ce s-a intamplat, cu vizita direct la Parlament", a subliniat Basescu.

Zgonea il contrazice pe Ponta - ce au vorbit, de fapt, cu insarcinatul cu afaceri al SUA

nsarcinatul cu afaceri al SUA a venit la Parlament, la biroul lui Zgonea, unde se afla si Ponta

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, l-a contrazis pe seful sau pe linie de partid, Victor Ponta, si a dezvaluit ce s-a discutat la intalnirea de miercuri cu insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, Dean Thompson.

In timp ce premierul Victor Ponta declara ca discutiile cu Dean Thompson au vizat doar probleme de securitate cibernetica, Zgonea a precizat, intr-un interviu acordat Gandul, ca a fost o "chestiune de concern" (ingrijorare - n.red.) din partea oficialului american in ceea ce priveste modificarile pe care parlamentarii vor sa le adopte in materie penala.

Zgonea a marturisit ca problema a fost ridicata de oficialul american, insa a precizat ca, personal, nu sustine modificarile propuse de mai multi colegi ai sai din PSD:

"A fost o chestiune de 'concern' si m-a intrebat pe mine, personal, ca presedinte al Caucus-ului, care este opinia mea personala. O discutie normala intre colegi si i-am spus ca, din punctul meu de vedere, este o mare greseala ca sa promovam acest text in aceasta sesiune parlamentara si nu o sustin.

Asa cum nu am sustinut nici la legea administratiei publice locale in care o parte din colegii mei de partid s-au suparat. Nu este buna nici pentru primari, nici pentru presedintii Consiliilor Judetene.

(...) Daca vrem sa avem un dialog, chemam CSM-ul, chemam Ministerul Justitiei si intr-un dialog se poate crea un proiect de lege. Altfel, fiecare individual va spune da sau ca e impotriva, asa cum fac liberalii de obicei, si la momentul respectiv Romania va avea de suferit. Multi dintre colegii mei din Opozitie nu inteleg ca un astfel de proiect nu-l eticheteaza nimeni fiind al guvernarii sau al Opozitiei, ci ca fiind al Parlamentului Romaniei".

Cum s-ar schimba Codul Penal

Senatorii Cristiana Anghel (PC), Ovidiu Dontu si Ioan Chelaru (PSD) au propus, marti, in Comisia Juridica, un amendament la Codul Penal si la cel de Procedura Penala, prin care "masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice", inlocuind sintagma "suspiciuni rezonabile".

Astfel, alineatul 1 al Articolului 202 din actuala lege, care prevede ca "masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta suspiciunea rezonabila ca o persoana a savarsit o infractiune", s-a modificat, prin amendament, cu urmatoarea formulare: "masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta ca o persoana a savarsit o fapta prevazuta de legea penala".

Directia Nationale Anticoruptie (DNA) a reactionat fata de propunerile de modificari la cele doua coduri, apreciind ca acestea ar afecta in mod sever statutul procurorilor. De asemenea, Ambasada SUA si Ambasada Marii Britanii la Bucuresti si-au exprimat oficial ingrijorarea legat de modificarile dorite de parlamentari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu ambasada SUA Codul Penal, #interventie Parlament Codul Penal , #presedinte