Revine cea mai mare umilire a lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 12 Aprilie 2012, ora 19:31
10847 citiri
Revine cea mai mare umilire a lui Traian Basescu (Opinii)
Foto: Arhiva

Presedintele a scapat de cel mai negru cosmar al vietii sale. Suspendarea, umilinta cea mai profunda indurata de Traian Basescu, dupa propriile confesiuni, a disparut din lista posibilitatilor care ar putea deveni in viitorul apropiat o realitate.

Scaunul presedintelui a fost securizat cu ultima caramida a cheii de bolta a sistemului imunitar in fata deciziei Parlamentului de a-l suspenda. Primul zid a fost ridicat dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei a fost inzestrata cu puteri sporite de a interveni peste hotararile alesilor din Parlament. A doua centura de siguranta a venit dupa modificarea legii referendumului.

In sfarsit, presedintele poate dormi linistit, dupa ce a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Legii privind organizarea si desfasurarea referendumului. Printre cele mai importante prevederi - "referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente".

Nu mai are nicio importanta, altfel spus, ca Traian Basescu a fost ales cu putin peste 5 milioane de voturi pentru. Cine vrea sa il alunge de la Cotroceni de acum - aviz USL! - trebuie sa aduca la urne aproape 9 milioane de persoane. O schimbare care de fapt indreapta o alta golanie facuta special pentru Basescu, pe genunchi, de catre Parlamentul Romaniei, inainte cu doar cateva zile de suspendarea din 2007. Dar, pe cata dreptate face revenirea la vechea Lege a referendumului, pe atat de nedreapta si antidemocratica este cresterea puterii CCR.

Pentru ca primul pas catre demiterea lui Basescu este Parlamentul, iar CCR are acum dreptul ultim asupra hotararilor sale. Dupa cum afirma chiar judecatorul Zegrean, intr-un interviu pentru Ziare.com, "Parlamentul se pronunta prin hotarare, ia o hotarare de suspendare, sa zicem. Hotararea aceea va putea fi atacata la Curte. Atunci, decizia Curtii nu mai e consultativa, e obligatorie. CCR poate opri procesul pentru ca asa spune legea".

Presedintele CCR: Curtea poate opri suspendarea presedintelui - Interviu Ziare.com

Acestea fiind premisele, USL poate sarbatori - Traian Basescu o va face sa creasca in sondaje incontinuu pana la sfarsitul mandatului sau in mod legal. Cum liderii Uniunii au ratat oferta demisiei presedintelui contra revizuirii Constitutiei si scurtarea mandatului de la cinci la patru ani, uselistii se pot bucura ca vor avea contra cui sa strige si impotriva cui sa se lupte.

Ar trebui sa fie limpede si pentru ei - USL fara Traian Basescu nu exista. Presedintele da sens existentei lor si o face puternica in acelasi timp.

Tocmai din aceasta cauza, USL nu are in realitate niciun interes real de a scapa de presedinte. In ciuda tuturor mesajelor contradictorii, a declaratiilor isterice si razboaielor de cuvinte, liderii USL ar trebui sa se roage pentru Traian Basescu. Fie ca vor castiga alegerile ori nu, fie ca presedintele le va desemna ori ba premierul (desi am mari dubii ca Ponta va avea norocul asta in timpul vietii sale), Uniunea va exista atat timp cat Traian Basescu va fi presedinte.

Din ziua in care el va pleca, USL se va spulbera ca un vis de dimineata.

In conditiile astea, cui sa dea frisoane si palpitatii eroarea de la Senat, unde Legea votului obligatoriu a fost adoptata tacit? Presedintelui sau USL? Sau legea care-i va obliga pe toti romanii sa se prezinte la vot baga spaima in intreaga clasa politica?

Ultima varianta pare a fi in cea mai buna concordanta cu realitatea. Cred ca in acest moment si USL, si PDL si mai ales presedintele isi pun toata increderea in dibacia Robertei Alma Anastase de a manui votul alesilor asa cum trebuie.

Macar si pentru a-i face sa tremure ceva mai mult, Legea votului obligatoriu ar trebuie privita si din alt unghi. Si argumentata si altfel de cum a fost pana acum. Pentru ca ea ar face mai mult bine celor multi si mai mult rau putinilor alesi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#referendum suspendare presedinte, #Basescu suspendare 2007, #CCR decizii Parlament, #referendum noua lege , #presedinte