Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Revine moda cortinei de fier?

Marti, 14 Aprilie 2009, ora 22:34
2056 citiri
Revine moda cortinei de fier?

Declaratia lui Traian Basescu potrivit careia presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, "poate incerca sa ridice o cortina de fier pe Prut", dar ca nu va avea ocazia sa faca acest lucru pentru ca Romania va avea "un comportament european", ridica o noua problema, din pacate valabila in mai multe tari. Va reveni moda cortinei de fier?

Un exemplu in acest sens ar fi bogatii din Buenos Aires si Rio de Janeiro vor sa construiasca un zid pentru a se apara de cei saraci. Nu sunt singurii, SUA fac bariera impotriva Mexicului.

In era globalizarii, intre frontiere trec de toate: idei, impulsuri electronice, mesaje telematice, amenintari teroriste, capitaluri economice, marfuri de orice fel. Dar nu si oameni. S-a sfarsit cu euforia care, catarata pe Zidul Berlinului, a deschis portile libertatii. Acum libertatea trezeste teama.

Ultimul dig vor sa-l construiasca bogatii din Buenos Aires, in cartierul La Horqueta: o bariera inalta de trei metri si lunga de aproape 300 de metri, pentru a se apara de saraci, de cei din Barrio della Villa Jardin. Spun despre ei ca fura si jefuiesc casele.

''Nu este un zid, sunt numai blocuri de ciment'', explica cu umor involuntar cei din La Horqueta, citati de Il Giornale.

Si Rio de Janeiro a propus un 'murallon' anti-favelas, in timp ce SUA l-au construit deja: 595 de km de bariera la granita cu Mexicul, supravegheata de camere video, reflectoare si 6.000 de agenti inarmati pana in dinti, cu blocarea tranzitarii vehiculelor pe o distanta de alti 500, pentru a fi siguri ca nimic nu scapa ochiului vigilent al ''unchiului Sam''.

Scopul este de a stavili mareea de imigranti care creste ca un tsunami. De la Statuia Libertatii la zidul dintre cele doua Americi.

India si Bangladesh

SUA nu sunt insa singurele care au procedat asa... Dupa sase ani de munca dura a fost inaugurat si zidul de fier si otel care va trebui sa tina la distanta pentru totdeauna India si Bangladesh: o cortina de fier lunga de 4.000 de km si 45.000 de soldati indieni desfasurati. Motivele sunt aceleasi cu cele ale americanilor: franarea imigrantilor, blocarea teroristilor, a traficantilor de droguri, a comerciantilor de arme. Persoane periculoase si greu de tinut la distanta, la fel ca si frica, potrivit ziarului mentionat.

Spania si Maroc

Acelasi cer cu sarma ghimpata desparte Spania de Maroc. Aici, frontiera dintre Maghreb si Europa este sigilata de o bariera metalica dubla, inalta de 4-6 metri si lunga de 9,7 km in jurul orasului Ceuta, si de 8,2 km in jurul orasului Melilla, unde se concentreaza presiunea a milioane de oameni proveniti din Africa sub-sahariana.

O ''masina de razboi'' care preseaza fara incetare, si care a spart deja fisura dupa fisura, in pofida faptului ca mana grea a politiei marocane a insangerat zidul cu zeci de victime.

Gaza si Ierusalim

Exista apoi si alt sarpe de beton armat care trece intre granita si granita, fara a se opri, si anume bariera de securitate din jurul Cisiordaniei si Ierusalimului, care creste pe zi ce trece, caramida cu caramida, pentru a anihila infiltrarile teroriste in Israel.

Un prim zid a fost deja construit in jurul Gaza, pe vremea primei intifada, cand fasia de pamant a fost inchisa de o bariera electrica dublu ferecata. Nu a fost insa suficienta pentru a tine la distanta kamikaze. In spatele zidului se ascunde foamea care este mai rea decat frica, potrivit Il Giornale.

Sunt numerosi cei care protesteaza impotriva tuturor zidurilor mileniului trei, nu numai cei care raman in afara ci si cei din interior. Protesteaza tarile sud-americane, pe neasteptate ramase singure si abandonate, care spun: ''Zidurile nu vor fi niciodata baza unei prietenii intre doua popoare''. Cu toate acestea, nu au o idee despre cum sa treci de aceste ziduri si nici macar despre cum sa protejezi poarta casei atat de cei care intra cat si de cei care fug. 11 milioane de clandestini nu sunt numai un numar, ci si o stare de spirit. Dar si pentru a darama un zid e nevoie de masura, incheie Il Giornale.

Captură impresionantă pe aeroportul din Chișinău. Susţinătorii proruşi ai opoziţiei care se întorceau de la Moscova au rămas fără 1 milion de euro
Captură impresionantă pe aeroportul din Chișinău. Susţinătorii proruşi ai opoziţiei care se întorceau de la Moscova au rămas fără 1 milion de euro
Poliţia Republicii Moldova a făcut marţi, 23 aprilie, o captură de zile mari, pe aeroportul din Chișinău. Oficialii moldoveni au anunțat că au confiscat echivalentul sumei de un milion de...
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
O nouă grupare politică, susținută de Moscova, are sprijinul lui Vladimir Putin pentru a destabiliza Republica Moldova, în contextul în care aceasta încearcă să devină membră a Uniunii...
#cortina de fier, #conflicte state vecine, #Republica Moldova , #presedinte