Revista Presei: Basescu a provocat o furtuna de indignare in Rusia

Vineri, 01 Iulie 2011, ora 08:03
3421 citiri
Revista Presei: Basescu a provocat o furtuna de indignare in Rusia

Presedintele Traian Basescu a pornit un razboi al declaratiilor, dupa ce a spus ca, la fel ca si Maresalul Antonescu, ar fi ordonat soldatilor sa treaca Prutul. Vorbele presedintelui roman au ajuns pana la Moscova, unde au fost calificate drept "o sfidare nerusinata".

Presedintele Romaniei a provocat o furtuna de indignare in cadrul Ministerului Rus de Externe, scrie Jurnalul National", care citeaza din comunicatul ministerului rus. Declaratiile presedintelui sunt considerate "justificare a agresiunii fasciste".

In stilul caracteristic, presedintele Basescu a ridicat manusa, sustinand ca nu isi retrage declaratiile, care sunt "in acord cu pozitia Romaniei, care respinge pactul Ribbentrop-Molotov", prin care Basarabia trecea sub influenta Uniunii Sovietice. Presedintele aminteste ca si Duma de stat a condamnat pactul, iar Uniunea Sovietica "nu mai exista", arata "Romania Libera".

Istoricii s-au scandalizat in urma declaratiilor presedintelui, arata "Adevarul", care prezinta punctul de vedere al specialistilor in ceea ce priveste evenimentele din 1941 si declaratiile presedintelui.

Daca Zoe Petre considera ca declaratiile presedintelui Basescu sunt "iresponsabile", "Evenimentul Zilei" il citeaza pe Vladimir Tismaneanu, care este de parere ca o atitudine "calma" este de preferat atunci cand se dezbate subiectul acelor evenimente istorice.

Jurnalul National: Rusia - Declaratiile lui Basescu sunt "o sfidare nerusinata"

Presedintele Romaniei a iscat furtuna in cadrul Ministerului Rus de Externe, afirmand ca in 1941 si el ar fi trimis, de asemenea soldati romani sa lupte impotriva Uniunii Sovietice.

Ministerul rus de Externe considera, intr-un comunicat referitor la declaratiile presedintelui Basescu privind trecerea Prutului, ca "astfel de bravade nerusinate care justifica agresiunea fascista si profaneaza memoria milioanelor de jertfiti ai nazimului este inadmisibila si merita o apreciere adecvata din partea Europei", arata Jurnalul National.

Romania Libera: Replica lui Basescu - Nu vad unde e supararea, URSS nu mai exista

Replica presedintelui a venit rapid. "Se pare ca unii devin sensibili si daca discuti despre istorie. Eu nu sunt istoric, dar cred ca raspunsul meu a fost in deplin accord cu pozitia Romaniei, care, prin Parlamentul Romaniei, a condamnat pactul Ribbetrop-Molotov. Mai mult, Duma de Stat a condamnat pactul Ribbetrop-Molotov", a declarat presedintele.

Seful statului a spus ca nu vede "unde e supararea" deoarece "Uniunea Sovietica nu mai exista. Noi avem o relatie cu Federatia Rusa iar cand vorbim de Uniunea Sovietica, discutam de ceva ce a fost, iar despre istoria noastra nu avem cum sa nu discutam", a adaugat acesta, potrivit Romania Libera.

Adevarul: Zoe Petre - Declaratiile lui Basescu, absolut iresponsabile

Istoricul Zoe Petre, fost consilier prezidential in timpul mandatului lui Emil Constantinescu, a calificat ca fiind "absolut iresponsabile" declaratiile presedintelui Traian Basescu referitoare la trecerea Prutului.

"Din nefericire, nu este pentru prima data cand lipsa totala de cenzura a domnului Basescu ne-a pus in situatii delicate cu diferite cancelarii, si de la Est, si de la Vest. Acest lucru ne-a facut sa fim primiti ca o ciudatenie in contextul international. Asta este situatia, nu avem alta solutie decat sa spunem ca sunt declaratii absolut iresponsabile", a declarat Zoe Petre, potrivit Adevarul.

Evenimentul Zilei: Tismaneanu, "socat de tsunamiul" reactiilor in disputa Basescu-Regele Mihai

Istoricul Vladimir Tismaneanu a scris pe blog opinia cu privire la actualul scandal, sustinand ca cei care comenteaza subiectul, in loc sa inteleaga "semnificatia zilei de 22 iunie" 1941, sunt interesati doar de ceea ce spune Traian Basescu.

"Am fost socat sa observ declansarea unui adevarat tsunami de articole si interventii publice in care istorici, ziaristi, politicieni s-au intrecut unii cu altii sa comenteze cateva fraze dintr-un inteviu televizat al presedintelui, neglijand necesitatea unei examinari adancite a semnificatiei zilei de 22 iunie, deci a faptului ca in urma cu sapte decenii Romania, ca aliat al Germaniei naziste, a participat la atacul impotriva URSS.

Ceea ce era in fapt o revendicare justificata, recuperarea teritoriilor anexate de Uniunea Sovietica prin diktatul din iunie 1940, a fost, in conceptia lui Antonescu, "un razboi sfant impotriva bolsevismului". O eroare catastrofala nascuta din fanatism nationalist, delir militarist si grandomanie istorica", scrie Tismaneanu pe blog, potrivit Evenimentul Zilei.

(L.S.)

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Traian Basescu, #Rusia declaratii Basescu, #Basescu sfidare Rusia , #presedinte
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
iar Rusia a provocat un genocid in Romania ! diferenta e mare !