Revista Presei: Basescu, despre filosofii someri, euro in 2015 si previziuni pentru alegeri

Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 08:27
3363 citiri
Revista Presei: Basescu, despre filosofii someri, euro in 2015 si previziuni pentru alegeri
Foto: presidency.ro

Vizita presedintelui roman la Berlin si principalele declaratii pe care le-a facut seful statului in Germania sunt subiectele dezbatute, vineri, de presa centrala.

Presedintele s-a aflat joi la Berlin, intr-o vizita oficiala efectuata la invitatia omologului sau german, Christian Wulff. Basescu a fost totodata primit si de cancelarul Angela Merkel, discutiile purtandu-se de altfel pe fondul complicarii crizei din Europa, prin subrezirea dramatica a pozitiei Italiei pe pietele internationale.

Presedintele a spus, intr-un interviu acordat presei germane, ca Romania isi mentine obiectivul de aderare la zona euro in 2015 si este pregatita pentru aderarea la Schengen. Subiectul este tratat pe larg de Romania Libera, care titreaza: "Basescu la Berlin: deficit zero in 2013 si euro in 2015".

Seful statului a mai apreciat ca trebuie reformat sistemul de educatie, pentru ca "Produce prea multi absolventi someri: prea multi filosofi, prea putini ingineri", noteaza Evenimentul Zilei.

De asemenea, Traian Basescu a avertizat ca "PDL risca sa devina mai slab din cauza coruptiei", scrie Adevarul, in contextul in care in ultimele zile s-au intensificat scandalurile de coruptie care au ca protagonisti oameni politici importanti.

De asemenea, Traian Basescu a facut si un pronostic pentru alegerile de anul viitor: "PDL va obtine 30% din voturi", daca nu va fi afectat de aceste scandaluri de coruptie din propriul partid, completeaza Puterea.

Romania Libera: Basescu la Berlin: deficit zero in 2013 si euro in 2015

Presedintele Traian Basescu a ajuns joi la Berlin, intr-o vizita oficiala efectuata la invitatia omologului sau german, Christian Wulff

Dupa ce s-a intalnit si cu Angela Merkel, cancelarul german, presedintele roman le-a spus ziaristilor ca da, intr-adevar, Romania tot mai vrea sa adere la zona euro, chiar si in conditiile in care tara se confrunta cu probleme economice majore, relateaza Romania Libera.

"Noi nu credem intr-o Europa divizata", a tinut sa sublinieze seful de stat roman, care si-a exprimat speranta ca Romania se va alatura in 2015 celor 17 state membre UE care utilizeaza deja moneda unica.

In acest context, a adaugat Basescu, importanta este mai degraba cladirea unei economii eficiente, decat indeplinirea criteriilor stipulate prin Tratatul de la Maastricht, iar pana atunci Romania trebuie sa restructureze sectorul energetic si sa modernizeze infrastructura.

Afirmatia sefului statului a fost salutata de Angela Merkel, care a a subliniat ca apreciaza efectul avut pana acum de masurile de austeritate luate de Executivul de la Bucuresti.

Evenimentul Zilei: Traian Basescu, interviu in presa germana: Romania produce prea multi filosofi si prea putini ingineri

Totodata, seful statului a acordat un interviu unei publicatii germane, unde a suliniat ca in Romania trebuie reformat sistemul de educatie, pentru ca produce prea multi absolventi someri: prea multi filosofi, prea putini ingineri".

"Trebuie sa reformam sistemul de educatie, pentru ca produce prea multi absolventi someri: prea multi filosofi, prea putini ingineri, iar acesti ingineri nici macar nu au pregatirea de care este nevoie", a spus Basescu, potrivit Evenimentul Zilei.

Puterea: PDL ia 30% in alegeri

La intrebarea de unde au romanii rabdarea necesara pentru a face fata masurilor de austeritate si cat vor mai suporta aceasta politica, Traian Basescu a explicat ca, pe de o parte, poporul critica masurile Guvernului, iar pe de alta parte intelege ca sunt necesare, chiar daca neplacute, intrucat observa greutatile cu care se confrunta alte state mai bogate.

Seful statului a adaugat ca este de folos faptul ca oamenii incep sa sesizeze ansamblul situatiei economice si sa realizeze ca ceea ce se intampla in Grecia se poate repeta. "Trebuie asumate o serie de costuri politice pentru a evita declansarea unei asemenea situatii in Romania", a comentat Basescu.

Intrebat ce se va intampla daca la urmatoarele alegeri nu i se va mai permite sa asigure cadrul acestei politici, Traian Basescu a replicat ca PDL poate atinge un prag electoral de circa 30%, scrie Puterea.

Adevarul: PDL risca sa devina mai slab din cauza coruptiei

Totusi, a atras atentia presedintele, acest prag ar putea fi atins in contextul in care PDL-ul nu va fi afectat de scandalurile de coruptie in care sunt implicati membrii sai.

"Pentru prima oara, exista si in Romania o sustinere de aproximativ 50% pentru o politica responsabila, care vrea sa promoveze eficienta, nu o dependenta inerta de statul social. Partidul de guvernamant, PDL, nu poate atinge singur pragul de 50%. De aici vine si nevoia de noi forte politice. PDL are numai 30%, daca nu devine si mai slab din cauza scandalurilor de coruptie", a zis Basescu, potrivit Adevarul.

El s-a declarat "foarte bucuros" ca PDL a adoptat noul cod etic propus de Monica Macovei si a subliniat ca cine e suspectat de coruptie "trebuie sa iasa din partid".

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Traian Basescu vizita Germania, #Basescu euro 105, #Basescu ingineri filosofi someri, #Basescu alegeri coruptie PDL , #presedinte